Chicago, IL
50°
Partly Cloudy
6:36 am5:31 pm CST
Feels like: 46°F
Wind: 8mph NNE
Humidity: 57%
Pressure: 29.75"Hg
UV index: 2
12 pm1 pm2 pm3 pm4 pm
50°F
52°F
50°F
50°F
50°F
FriSatSunMonTue
43°F / 25°F
37°F / 32°F
55°F / 37°F
59°F / 50°F
63°F / 45°F

Published 2 years ago

By admin

‘PRETNJA JAVNOJ BEZBEDNOSTI’: Ubica Roberta Kenedija ipak ne izlazi na slobodu!

Kalifornijski guverner je u četvrtak odbio zahtev Sirhana Sirhana, ubice Roberta Kenedija, za uslovni otpust, premda mu je posebni komitet letos dao svoje odobrenje.

Guverner Gavin Njusom ocenio je da je 77-godišnji zatvorenik i dalje “pretnja javnoj sigurnosti” te da ne želi “preuzeti odgovornost u tom zločinu”, ističe se u saopštenju njegove kancelarije.

Sirhan Sirhan proglašen je krivim 17. aprila 1969. za ubistvo njujorškog senatora, mlađeg brata Džona Kenedija. Osuđen je na smrt, ali mu je 1972. kazna preinačena u doživotni zatvor zahvaljujući kratkotrajnom ukidanju smrtne kazne u Kaliforniji, prenosi Hina.

U avgustu 2021. kalifornijski komitet za uslovni otpust na kraju je odobrio Sirhanovo puštanje na slobodu pošto ga je 15 puta odbio.

Odluka se zatim šalje guverneru koji je može odbiti ili izmeniti.

“Sirhanovo ubistvo senatora Kenedija među najpoznatijim je zločinima u američkoj istoriji”, napisao je guverner Njusom u saopštenju.

“Nakon decenija provedenih u zatvoru on još nije ispravio mane koje su ga navele na ubistvo senatora Kenedija. Sirhan nije dovoljno priseban da ne bi opet doneo istu opasnu odluku”, dodao je.

Palestinski doseljenik Sirhan Sirhan ubio je “Bobija” Kenedija u hotelu Ambassador u Los Anđelesu dok je vodio kampanju za kandidata demokratske stranke na predsedničkim izborima. Pet osoba je pritom ranjeno.

Ubica je tada svoj čin opravdao Kenedijevom podrškom prodaji vojnih aviona Izraelu.

U prethodnom zahtevu za uslovni otpust koji je podneo 2016, Sirhan je rekao da je to veče previše popio i da bi voleo “da se ništa nije dogodilo”. Rekao je i da ga je na priznanje zločina tokom suđenja naveo njegov advokat koji ga je loše savetovao i uverio ga da je kriv.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Telegraf.rs
Foto: Wikimedia Creative Commons

YOU MAY LIKE