Chicago, IL
52°
Fair
6:36 am5:31 pm CST
Feels like: 48°F
Wind: 7mph N
Humidity: 47%
Pressure: 29.71"Hg
UV index: 3
3 pm4 pm5 pm6 pm7 pm
50°F
50°F
48°F
45°F
45°F
FriSatSunMonTue
45°F / 25°F
37°F / 32°F
55°F / 37°F
61°F / 52°F
64°F / 48°F

Published 2 years ago

By admin

PRESTOLONASLEDNIK ALEKSANDAR: Povlačenje Petra nije sprovedeno u skladu sa tradicijom i normama!

Povodom saopštenja princa Petra Karađorđevića, o tome da je potpisao odluku o, kako je naveo, abdikaciji kojom se odriče svih prava prerogativa koja mu pripadaju po osnovu prvorodstva i da ih prenosi na sledećeg po starešinstvu rođenja, njegovom bratu kraljeviću Filipu, danas se oglasio i prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević.

Njegovo saopštenje prenosimo u celosti:

Povodom najskorijih dešavanja u vezi nasledne linije Кraljevske porodice Srbije i povlačenja NJ.К.V. Princa Petra sa pozicije Princa Naslednika, NJ.К.V. Prestolonaslednik Aleksandar, kao starešina Кraljevske porodice, izdaje sledeće saopštenje:

„Povodom povlačenja mog najstarijeg sina Princa Petra iz linije nasleđivanja Кraljevske porodice, želim mu sve najbolje u budućnosti, dobro zdravlje i svu sreću. Cenim njegovu iskrenost u vezi teške odluke koju je doneo.

Ovo pitanje je prebrzo pokrenuto, u trenutku kada se, zbog ranije preuzetih obaveza, nalazim u inostranstvu. Nažalost, ovako ključan i važan postupak nije sproveden kako treba, u skladu sa tradicijom i normama Кraljevske porodice, kao i Porodičnim pravilnikom, napisanim u vreme Кraljevine, a koga svi članovi Кraljevske porodice treba da se pridržavaju. Ovaj događaj i prateća procedura se nisu odigrali u Кraljevskom Dvoru, u Srbiji, uz moje prisustvo i autoritet kao starešine porodice, uz blagoslov naše Svete Crkve i uz učešće Кrunskog saveta u procesu, nego se sve desilo u inostranstvu, bez valjanog razloga za obavljanje tako važne stvari daleko od naše otadžbine.

Кraljevska porodica Srbije će nastaviti da služi našem narodu predano, iskreno i verno, što je naša obaveza i dužnost“, izjavio je NJ.К.V. Prestolonaslednik Aleksandar.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Telegraf
Foto: Kraljevski dvor

YOU MAY LIKE