Chicago, IL
59°
Partly Cloudy
6:08 am7:31 pm CDT
Feels like: 57°F
Wind: 9mph ENE
Humidity: 47%
Pressure: 29.99"Hg
UV index: 3
11 am12 pm1 pm2 pm3 pm
61°F
61°F
61°F
63°F
63°F
TueWedThuFriSat
66°F / 61°F
68°F / 48°F
57°F / 46°F
54°F / 45°F
52°F / 41°F

Published 1 year ago

By Serbian Times

PREMINULA ČUVENA DIZAJNERKA I MODNA IKONA: Vivijen Vestvud umrla u 81. godini!

Slavna modna kreatorka Vivijen Vestvud preminula je u 82. godini, javlja BBC.

U izjavi na tviteru, njena modna kuća saopštila je da je umrla u miru i okružena porodicom u južnom Londonu.

Njen suprug i kreativni partner Andreas Krontaler rekao je: „Nastaviću sa Vivijen u srcu“, prenosi BBC.

Poznatu britansku dizajnerku nazivali su najvećom buntovnicom modnog sveta.

Poznata kao „Pank baka“, preko svojih modela, ali i brojnim akcijama isticala je probleme iz oblasti ekologije, kulture, društva, politike i zato je stekla reputaciju buntovnice.

Poznata kao ekološka aktivistkinja, prve slike je posvetila klimatskim promenama, planeti Zemlji, Arktiku, kišnim šumama.

Čitavu deceniju istupala je protiv konzumerizma i zalagala se za moto – kupuj manje, mudro biraj i potrudi se da traje.

Vivijen Vestvud potiče iz radničke porodice. Posle završene osnovne škole upisala se u umetničku školu u predgrađu Londona gde je učila da izrađuje nakit od srebra. Međutim, ubrzo je napušta jer je smatrala da su joj s obzirom na to da je radničkog porekla šanse da izgradi karijeru nikakve, i završava studije koje su joj omogućile da postane predavač u osnovnoj školi, objavio je Kultiviši se.

PRATITE NAS I NA FEJSBUKU:

Predavala je u školi i paralelno sa tim pravila nakit. Udala se 1962. godine za Dereka Vestvuda, a sin im se rodio 1963. godine. Sama je kreirala svoju venčanicu.

Odlučujuća promena zbila se sredinom šezdesetih, kada preko njenog brata upoznaje tadašnjeg studenta umetnosti, a budućeg menadžera Seks pistolsa Malkoma Maklarena. On joj otvara vrata neslućenih mogućnosti, postaje njen ljubavnik i partner u poslu modnog kreiranja.

Vivijen Vestvud je bila u samom središtu dešavanja u vreme osnivanja i muzičke karijere Seks pistolsa, budući da je Malkom Maklaren imao ključnu ulogu u povezivanju članova benda, vođenju njihove karijere i građenju celokupnog imidža.

Izjavivši o prethodno opisanom periodu da je pobuna okej, ali da iza nje treba da postoje ideje, Vivijen je raskinula sa pankom i nastavila hrabro napred. Prve kolekcije prikazane na modnoj pisti početkom osamdesetih godina prošlog veka, i dalje u saradnji sa Maklarenom, bile su inspirisane Trećim svetom.

Kolekcijom Buffalo Girls uvela je nošenje grudnjaka kao spoljne odeće, a tu je i priča da je balon suknju uvela u modu godinu dana pre Kristijana Lakroa.

Dugo se klonila saradnje sa mejnstrimom, ali se ipak prihvatila dizajniranja venčanice koju nosi Keri Bredšo u filmu Seks i grad.

Vivijen Vestvud je 1992. godine primila orden od britanske kraljice ne noseći tom prilikom donji veš što bi i ostalo skriveno da ona to nije (ne)namerno pokazala, pozirajući fotografima u dvorištu Bakingemske palate.

Poznata je i njena fotografija iz 1989. sa naslovnice britanskog magazina Tatler. Ovog puta sa znatno više stila Vivijen Vestvud je pozirala u kostimu skrojenom za Margaret Tačer, a ispod te fotografije je pisalo pankerskim fontom: This woman was once a punk.

Ne može se reći ni da joj je drugi brak konvencionalan, pošto se 1992. udala za dvadeset pet godina od nje mlađeg Austrijanca Andreasa Krontalera, koga je upoznala kao studenta umetnosti.

POVEZANE TEME:

ODLAZAK KRALJA FUDBALA: Preminuo Pele, jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

ODLAZAK MILJENICE HOLIVUDA: Glumica Kirsti Eli preminula u 72. godini posle kraće bolesti!

Izvor: N1.rs
Foto: Printscreen Twitter @ThatEricAlper

YOU MAY LIKE