Connect with us

Dijaspora

PREMIJERA TREJLERA U AMERICI: Dokumentarni film i serijal ‘Srpsko kolo’ predstavljeni u SAD! (VIDEO)

Published

on

Upravo je završen deo snimanja nacionalnog projekta za dokumentarni film i serijal “Srpsko kolo” u Vašingtonu, u SAD. Uz podršku i organizaciju Srpskog kulturnog centra “Opančići” u Vašingtonu, Optimistic film je realizovao projekat ispred Bele Kuće, na Džefeson Memorijalu, ispred čuvenog Vašingtonskog spomenika i na više drugih lokacija.

Srpski kulturni centar “Opančići” u Vašingtonu je okupio izvođače iz svoje tri folklorna ansambla i, devojačkog hora, kamernog hora “Srbijana”, solistu na harmonici Marka Mitića-Kalču, etno grupu za promociju narodnih nošnji i tradicije, kao i dečji hor i dečju folklornu grupu pri Hramu Svetog Luke.

Organizaciju snimanja pomogla je i Ambasada Srbije u Vašingtonu.

Nakon velikog uspeha koji je ostvario prethodni dokumentarni film Teslin Narod koji se kvalifikovao za Nominaciju za Oskara za dugometražni dokumentarni film 2020, Optimistic film i reditelj Željko Mirković započeli su novi dokumentarni film i serijal “Srpsko kolo”.

Nacaionalni projekat “Srpsko kolo” realizuje se u saradnji sa Nacionalnim Ansamblom “Kolo”, Etnografskim Muzejom Beograd, Srpskim Nacionalnim Savezom u Pitsburgu (SAD), Nacionalnim Ansamblom “Venac” sa Kosova i Metohije, Srpskom Akademijom nauka i umetnosti (SANU) i Turističkom organizacijom Srbije.

Projekat su do sada podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinski Sekretarijat za kulturu AP Vojvodine, Grad Niš, Grad Pirot, Grad Zaječar i Grad Užice, kao i Srpski kulturni centar OPANČIĆI u Vašingtonu.

Izvršni producenti: Mikan Velinović, Đorđe Jovičić, Borislav Jovičin
Stručni saradnici: Vladimir Dekić, Tijana Čolak-Antić Popović, Miloš Rastović, Zdravko Ranisavljević, Vladan Životić
Scenario: Željko Mirković, Nikola Nešković, Zdravko Ranisavljević
Reditelj i producent: Željko Mirković
Produkcijski partneri: Srpska Akademija nauka i umetnosti (SANU), Ansambl Kolo, Etnografski muzej Beograd, Serb National Federation (SAD), Nacionalnim Ansamblom “Venac” sa Kosova i Metohije

Projekat su do sada podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinski Sekretarijat za kulturu AP Vojvodine, Grad Niš, Grad Pirot, Grad Zaječar i Grad Užice, kao i Srpski kulturni centar “Opančići” u Vašingtonu.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Optimistic Film
Foto: Optimistic Film

Advertisement