Chicago
10°
Clear
7:03 am5:04 pm CST
Feels like: -2°F
Wind: 9mph W
Humidity: 45%
Pressure: 30.43"Hg
UV index: 0
WedThuFri
27/19°F
30/1°F
10/7°F

Published 22:51

By admin

PREMIJERA “TESLA NATION” U VAŠINGTONU: Režiser i glumac ispraćeni aplauzima, dirljiv govor čoveka koji je poslao čoveka na Mesec

U Vašingtonu u prestižnom “Landmark Cinema E Street“ održana je premijera dokumentarnog filma Teslin narod, reditelja i producenta Željka Mirkovića. Premijeru su organizovali Srpski narodni savez i predstavništvo Republike Srpske u Vašingtonu, u saradnji sa Ambasadom Republike Srbije u Vašingtonu.

Nakon projekcije publici su se obratili reditelj i producent Željko Mirković, Džek Dimić u ulozi Nikole Tesle, koscenarista filma Miloš Rastović, Dejvid Vujić – učesnik u filmu i član Apolo programa, Obrad Kesić kao učesnik u filmu i predstavnik Republike Srpske u Vašingtonu, kao i Ambasador Republike Srbije u Vašingtonu Đerđ Matković.

TESLIN NAROD: Srpski kandidat za Oskara

Podsećamo da se dokumentarni film Teslin narod kvalifikovao za Oskara za dugometražni dokumentarni film 2019 i time zvanično postao Kandidat za Oskara. Film je do sada bio prikazan u Ujedinjenim nacijama u Njujorku, u Beogradu, Los Anđelesu, Pitsburgu, Majamiju, Nju Džersiju, a premijere se očekuju u Milvokiju, Rokfordu i Bostonu (Illinois).

Očekuje se da dokumentarac bude distribuiran do bioskopskih sala u u Kanadi, Australiji, Velikoj Britaniji i Švedskoj.

Film predstavlja nesvakidašnje putovanje kroz prošlost i sadašnjost jednog naroda, od iskrcavanja prvog Srbina na američko tlo pre više od 200 godina do današnjih dana.

REDITELJ ŽELJKO MIRKOVIĆ: Teslin narod je simbol i brend

Kroz priče istaknutih Srba, pored Nikole Tesle i Mihajla Pupina, upoznaćete i trostrukog dobitnika Pulicerove nagrade Volta Bogdanića, jedinu ženu člana Njujorške akademije nauka Gordanu Vunjak Novaković, srpske inženjere, tvorce programa „Apolo”, legendarne Oskarovce Karla Maldena, Stiva Tešića, Pitera Bogdanoviča i mnoge druge čije je ime utkano u istoriju.

U filmu se može čuti priča o prvom Srbinu u Americi Džordžu Fišeru (Đorđu Šagiću) koga su spasili ribari po kojima je nazvan, a čije ime se nalazi u Livingstonovoj knjizi 100 znamenitih Amerikanaca, ali i zanimljivosti poput one da je čuvena dži-aj-džo igračka napravljena po uzoru na jednog srpskog heroja Mihajla Pejića.

Zašto Teslin narod? Teslin narod je simbol koji se prepoznaje kao mogućnost povezivanja radi ostvarivanja pozitivnih ciljeva. Simbol koji ne traži geografsko objašnjenje, nego se prepoznaje kao brend koji obavezuje da se jedino zalaganjem i rezultatima postižu pozitivne vrednosti

Željko Mirković

Svi ovi ljudi ostavili su traga gradeći ne samo Sjedinjene Američke Države gde su delom živeli i radili, već su svoja imena ugradili u istoriju Srbije. Priča o njima nije samo priča o njihovom uspehu, to je i priča o celom našem narodu i njegovim potencijalima koja nadrasta lokalne ili nacionalne okvire.

„Zašto Teslin narod? Teslin narod je simbol koji se prepoznaje kao mogućnost povezivanja radi ostvarivanja pozitivnih ciljeva. Simbol koji ne traži geografsko objašnjenje, nego se prepoznaje kao brend koji obavezuje da se jedino zalaganjem i rezultatima postižu pozitivne vrednosti. Danas, imamo prilike da izaberemo da Nikola Tesla bude simbol za ponovno uspostavljanje komunikacija, jer je Tesla ime koje svi priznaju”, istakao je reditelj i producent Željko Mirković.

Glumac Džek Dimić veoma je zadovoljan što je u filmu igrao lik Tesle.

Željko Dimić: U ulozi Nikole Tesle

“Teslin narod, reditelja Željka Mirkovića, je priča o ljudima koji su sticajem različitih okolnosti u poslednja dva veka napuštali otadžbinu i ostvarivali se u SAD. Njihova ljubav prema zemlji koju su ostavili je ostala u njima i toliko je jaka da su je prenosili i generacijama koje dolaze za njima. Film pokazuje tu vezu sa otadžbinom koja je neraskidiva i služi kao primer i podstrek otadžbini da tu ljubav uzvrati onima koji je još uvek vole. Tamo daleko…”, objasnio je Dimić.

Ovaj dugometražni dokumentarni film rađen je u produkciji “Optimistic film”-a i RTS-a, na inicijativu fondacije “Tesla Science Foundation” iz Filadelfije, a film su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Ambasada SAD u Beogradu i Savet za kreativne industrije predsednice Vlade Ane Brnabić, Filmski Centar Srbije, “Go4Yu”.

Film pokazuje tu vezu sa otadžbinom koja je neraskidiva i služi kao primer i podstrek otadžbini da tu ljubav uzvrati onima koji je još uvek vole. Tamo daleko…

Džek Dimić

Reditelj i producent filma je Željko Mirković, a u ulozi Nikole Tesle je Džek Dimić.

U filmu se pojavljuje više od 70 istaknutih Srba koji su svojim radom i dostignućima obeležili Sjedinjene Američke Države. Film traje 83 minuta.

DOBAR PRIJEM KOD PUBLIKE: Uživaju u pričama 80 uspešnih Srba

Teslin narod u najznačajnijim arhivima SAD

Ostvarenje “Teslin narod” uvršteno je u arhive institucija: Kongresna biblioteka u Vašingtonu, biblioteka Univerziteta Harvard, biblioteka Univerziteta Jejl, Hilandarska naučna biblioteka naUniverzitetu u Ohaju, biblioteka Univerziteta Kolumbija, biblioteka Univerziteta u Ohaju, biblioteka “Elmer Holmes Bobst” u Njujorku, biblioteka “Hilman” Univerziteta u Pitsburgu, biblioteka Univerziteta Djukejn, biblioteka Univerziteta u Pensilvaniji.

IZVOR: RTS, FOTO: Serbian Times

YOU MAY LIKE

KOLUMNA, KOVAČEVIĆ: Đokovićev put kojim se ređe ide, popločan očevim glupostima, našim kompleksima i svetskom zaverom
BRITANSKI NOVINAR OPISAO NOLETOV PUT DO VRHA: "Diskvalifikovan, zabranjen, deportovan" i na kraju najbolji!
ENVER KRENUO NA HODOČAŠĆE U MEKU: Srbi me zaustavljaju na putu, časte ručkom, plate smeštaj!
PATRIJARH STIGAO U ČIKAGO, DOČEKALA GA DECA I PESMA: "Najveće moje zadovoljstvo je susret sa braćom i sestrama, susret sa ljudima"
IVANIŠEVIĆ OTVORIO DUŠU: Nole može da urla i da me psuje, ali mora da pobeđuje, i ja sam bio lud!
“ON JE NAJVEĆI KOJI JE IKADA DRŽAO REKET”: Cicipas se poklonio Noletu: Hvala ti što me činiš boljim!
ISPLIVALO TELO NA PLAŽI: Policija ispituje da li je u pitanju Ana Volš!
PREOKRET U AUSTRALIJSKIM MEDIJIMA: Histerija oko Srđana Đokovića dobila novu dimenziju!