Chicago, IL
66°
Fair
6:08 am7:31 pm CDT
Feels like: 66°F
Wind: 6mph NE
Humidity: 37%
Pressure: 30"Hg
UV index: 6
3 pm4 pm5 pm6 pm7 pm
66°F
64°F
61°F
59°F
57°F
TueWedThuFriSat
70°F / 61°F
66°F / 50°F
57°F / 46°F
55°F / 45°F
52°F / 41°F

Published 1 year ago

By Antonije Kovačević

PREMIJERA FILMA O SRPSKOJ U ČIKAGU: Posle protesta Bošnjaka i otkazivanja sale, i Srbi imali primedbe na dokumentarac Malagurskog (VIDEO)

Večeras je u punoj sali crkve vaskrsenja Hristovog u Čikagu održana premijera filma “Srpska – borba za slobodu” režisera Borisa Malagurskog. Premijera je protekla u miru iako se autor filma prisutnima požalio da je pre projekcije dobijao pretnje od pojedinaca iz bošnjačke zajednice.

U holu sale posetioci su mogli i da vide transparente na kojima je pisalo “We wont forget #8372”, “Četnik = nazi”, “Putin`s puppets”…koje su, po rečima Malagurskog, ispred crkve ostavili bošnjački nacionalisti, a koji se, na posletku, nisu pojavili tokom projekcije.

A projekcija sama izazvala je mnogo emocija, pogotovo kod onih, a takvih je bilo mnogo, koji su morali da napuste svoje domove u Bosni i Hercegovini i da krenu na put bez povratka, u prisilnu emigraciju. Posebno su emotivne bile scene u kojima Srbi iz Sarajeva napuštaju svoja ognjišta nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, dodatno pojačane muzičkom podlogom, tačnije Šantićevom pesmom “Što te nema”.

U dokumentarac o Republici Srpskoj Malagurski i njegova ekipa očigledno su uložili mnogo truda i ovaj film zavređuje pažnju, pre svega kao svedočanstvo jednog vremena, jedne zemlje i tri naroda, koji su se po ko zna koji put u poslednjih 150 godina našli kao protagonisti u igri koju je osmislio, režirao i finansirao neko treći.

Posle premijere bilo je i zamerki koje su se odnosile na sadržaj filma. Malagurskom je prebačeno to što narator u filmu u jednom trenutku kaže da su Srbi u Srebrenici “ubijali žene i decu”, na šta je reagovao jedan deo ljudi koji potiču iz tih krajeva. Drugima su, opet, zasmetale muzičke numere koje su se mogle čuti u dokumentarcu, poput pesme “Mujo kuje konja po mjesecu”, ali to se svakako ne može uzeti u obzir kao ozbiljna i konstruktivna kritika.

Po svemu uspešnu premijeru, koja je prvobitno bila zakazana u “Irish Heritage Centru”, da bi, navodno posle pritiska bošnjačke emigracije, na kraju bila premeštena u crkvu Hristovog vaskrsenja, pokvario je gaf samog autora Borisa Malagurskog, koji je razgovor sa publikom završio pozivom da “uplate po 100, 200 i više dolara” za njegove buduće projekte.

U trenutku sve veće krize koja trese Ameriku, naročito transportni biznis od koga živi većina Srba u regionu Čikaga, ovaj poziv Malagurskog zvučao je u najmanju ruku nepristojno.

Umesto odgovora na pitanje da li misli da je preterao tražeći toliku sumu od gledalaca koji su već platili najskuplju kartu za njegovu premijeru u celom svetu (ulaznica u Čikagu koštala 40 američkih, cene ulaznica na projekcijama u Kanadi biler su 25 kanadskih dolara, a toliko će koštati karte i sutra u Atlanti, samo u američkim $) Malagurski je istakao da je film snimljen isklučivo donacijama privatnih lica, bez pomoći institucija.

BEZ PODRŠKE INSTITUCIJA: Ali uz mnogo lične melodrame…Boris Malagurski, autor filma “Srpska – borba za slobodu”

-Mi smo bili u teškoj situaciji da uopšte snimimo ovaj film, bez relevantne podrške institucija. Mi im nikad nismo zamerali na tome, ali bismo voleli da imamo njihovu podršku jer za ovakve projekte treba da postoji podrška institucija, ma koliko se neko politički slagao ili ne. Ovaj film u najvećoj meri su finansirali pojedinci iz inostranstva, kao i nekoliko gradova i opština u Republici Srpskoj, a nismo dobili novac ni od vlade Republike Srpske, ni od vlade Republike Srbije, kao ni od Filmskog Centra Srbije.

Na pitanje Serbian Timesa koji je to naredni projekat za koji skuplja novac autor filma “Srpska – borba za slobodu” ostao je zagonetan, ali i melodramatičan:

-Ne bih se usudio da kažem koji je sledeći projekat da me ne bi preventivno uhapsili, jer onog trenutka kada mi objavimo koju ćemo temu da radimo razne grupacije i institucije dižu zidove da se slučajno ne bi pozabavili tom temom iz nepristrasnog ugla, kako se mi trudimo da radimo, rekao je Malagurski, a ostalo je nerazjašnjeno koji bi eventualno bio razlog za njegovo hapšenje.

On dodaje da je, posle svega, zadovoljan projekcijom u Čikagu:

-Zadovoljan sam velikim interesovanjem u Čikagu, a posebno sam zadovoljan što je premijera uopšte održana jer je bilo pritisaka i pretnji protiv Irish Herirage centra da se ova premijera uopšte ne održi.

Tekst/Foto: Antonije Kovačević

YOU MAY LIKE