Connect with us

Srbija

PREKO FILMOVA I SERIJA POPULARIZOVALE STARE ZANATE: Dve Kikinđanke prave kostime za poznate glumce

Published

on

Dve Kikinđanke, koje se uspešno bave starim zanatima, uspele su da svoje rukotvorine predstave i široj publici, zahvaljujući domaćim filmovima i serijama

Da su rukotvorine starih zanata, proizvodi gotovo zaboravljenog načina izrade, svojevrsno majstorstvo i umetnost, najbolje dokazuju dve Kikinđanke. Verovatno i dalje jedina žena opančarka u Srbiji, Mirna Rackov, i njena koleginica Smiljka Bulatović, prva žena majstor trukovanja i vezilja, istrajavaju u svojoj želji da spoje ljubav i posao.

“Ja bih to nazvala – rukotvorine sa dušom. Jer, ovaj posao ne može da se radi ukoliko ga osoba koja recimo veze ili pravi opanke, ne voli”,  kaže Smiljka Bulatović, majstor trukovanja i vezilja.

Njihov rad prepoznat je u umetničkim krugovima. Opanci i predmeti od kože, koje izrađuje Mirna Rackov, postali su deo kostimografije u domaćim filmovima i serijama.

OPANČARKA: MIrna Rackov

“Na preporuku kolege iz Novog Sada, koji se bavi izradom obuće za folklor, došla sam do kostimografa Borisa Čakširana. Napravili smo dogovor, i tako je sve počelo. Prvo saradnja u seriji “Koreni”, a potom za film “Kralj Petar Prvi” i nadamo se i nekoj novoj saradnji uskoro”, iskrena je Mirna Rackov, opančarka.

Odevni predmeti, ukrašeni vezom po motivima iz srpskih srednjevekovnih manastira, deo su kostimografije u filmu “Hotel Beograd”.

“Meni je drago što je jedna tako divna šara sa odežde svetitelja sa freske ponovo oživela na košulji koju sam ja osmislila i izvezla. I koju će, nadam se, videti čitav svet”.

Bavljenje starim zanatima iziskuje ogroman rad, a sve je na – samom zanatliji.

“Sve je na vama. Od same nabavke materijala, izrade proizvoda, prodaje, do same naplate, koja zatvara ceo krug. Nije to baš tako lako i jednostavno”, tvrdi Mirna.

Smiljka smatra da je  problem baš u vrednosti tih proizvoda.

VEZILJA: Smiljka Bulatović

Naši proizvodi su potcenjeni i zaista, mi bez jako velikog truda i rada ne možemo da opstanemo kao preduzetnici.”

Nije ni jednostavno, ni lako i pored podrške i podsticaja. Kao pravi čuvari narodne tradicije i baštine, one ne odustaju, a mi ćemo valjda umeti to da prepoznamo i vrednujemo.

IZVOR: RTV FOTO: Privatna arhiva/gradski.online

Advertisement