Chicago, IL
75°
Fair
6:10 am7:30 pm CDT
Feels like: 75°F
Wind: 8mph NW
Humidity: 38%
Pressure: 29.71"Hg
UV index: 6
2 pm3 pm4 pm5 pm6 pm
73°F
68°F
63°F
63°F
61°F
MonTueWedThuFri
63°F / 48°F
64°F / 59°F
66°F / 50°F
57°F / 46°F
54°F / 43°F

Published 1 year ago

By Serbian Times

PREDRAG I NJEGOVA BAKA POKRENULI BIZNIS: Proizvode čarobni napitak za prehladu i mamurluk!

Svaka kuća u užičkom kraju pored zimnice obavezno sprema i po nekoliko litara vodnjike, lekovitog pića koji leči prehladu, ali i mamurluk. Iako veoma mlad Predrag Simić iz sela Bioska prvi je i najveći proizvodjač vodnjike na našim prostorima, a njegova ideja krenula je još iz studentskih dana.

Kada smo bili studenti, pa svi ih ovih naših bogatih, zapadnih krajeva Srbije ponesemo sir, kajmak, čvarke, po koji litar rakije, ali se uvek ubaci i neki litar vodnjike. Kako su ti studentski dani bili zanimljivi sa punom provoda i noćnog života, ali i obaveza, jer smo ujutru morali rano da ustanemo i idemo na predavanja, tada nas je sve mučio mamurluk. I onda je moj deda rekao da je za to najbolja baš vodnjika, i od tada je sinula ta ideja”, rekao je za RINU Predrag Simić.

Recept za ovaj čarobni napitak veoma je jednostavan, a pored malih tajni, posebnost joj daju plovodovi divljeg voća.

PROČITAJTE VIŠE:

Izvorska voda je glavni sastojak same vodnjike, isključivo se stavlja divlje voće i šumski plovodovi. Što se tiče divljeg voća, stavlja se divlja jabuka, kruška ili takiša, ona daje najviše na slatkoći. Pored toga stavlja se dren, trnjina, glog, kleka i uvek ubacimo po koju kleku i na kraju stavljamo dunju zbog arome. Sve to ide u bure, naliva se izvorskom vodom i posle nekog vremena vodnjika je spremna za istakanje”, kazao je Predrag.

Predragov glavni saborac u ovom poslu je njegova baba Dobrinka, kojoj je najveća sreća to što se njen unuk vratio na porodično imanje.

Kada smo mi bili mladi, kada smo bili bolesti od gripa, imali temperaturu, mi uzmemo malo vodnjike i to nas prođe, nismo išli svaki čas kod lekara, niti u kovid kao što sada idu. Meni je najveći ponos kada sa mojim Peđom idem da tražim voće, najradosnija sam što se on vratio na staru tradiciju, jer se vodnjika ostavljala pre mnogo godina”, rekla je Dobrinka Simić, Predragova baka.

Ja u šali volim da kažem da je baba Dobrinka direktor nabavke, sa njom se divlje voće i šumski plovodovi skupe kao od šale”, rekao je Predrag.

Kako kažu stari vodnjika ili kraljica imuniteta nezamenljiva je kada je u pitanju lecenje gripa ili prehlade.

POVEZANE TEME:

NOLE ŽELI ŠTO PRE U AMERIKU: Đoković dostavio sve papire, traži posebnu dozvolu za ulazak u SAD!

DIK MARTI OPTUŽUJE ŠVAJCARSKU: Srbi planirali da me ubiju i da optuže Albance, a vlasti ništa ne rade!

POTVRĐENE NAJCRNJE SUMNJE: Iz ruševina izvučena tela 16 mladih odbojkaša sa Kipra! (FOTO)

Izvor: Rina.rs
Foto: Rina.rs

YOU MAY LIKE