Connect with us

aktuelno

PREDLOG U SKUPŠTINI: Pravo glasa u Srbiji već sa 16 godina?

Published

on

Poslanici u Skupštini Srbije uskoro bi mogli da razmatraju predlog da se starosna granica za glasanje na izborima snizi sa 18 na 16 godina, a izmenu zakona inicirao je predsednik Zelene stranke Goran Čabradi. Predlagač smatra da mladim ljudima već sa 16 godina treba dati mogućnost da biraju, pozivajući se na korpus prava koji stariji maloletnici već imaju, kao i na primere dobre prakse iz evropskih država u kojima su pravo da biraju dobili i šesnaestogodišnjaci.

Obrazlažući predlog, Čabradi je izneo tvrdnje da su danas mladi ljudi politički svesniji i bolje informisani pod uticajem medija i naročito društvenih mreža. Poslanik Zelene stranke podseća da je zakon u Srbiji već prepoznao radnu sposobnost mladih tako što im je dao mogućnost da zasnuju radni odnos sa 15 godina, dodajući da su srpski državljani stariji od 16 godina u obavezi da imaju ličnu kartu, kao i da mogu da zaključe brak uz dozvolu suda.

Prva država koja je starosnu granicu za izlazak na birališta spustila ispod 18 godina bila je Nikaragva, koja je aktivno biračko pravo mladima sa navršenih 16 godina života dala još 1984. godine. Njenim stopama četiri godine kasnije pošao je i Brazil, dok je u Evropi “nogu povukla“ Estonija. Listu zemalja koje su pravo glasa dale i mlađima od 18 godina dopunile su Kanada, Novi Zeland, Argentina, kao i 19 država u Sjedinjenim Američkim Državama. Švajcarska i Nemačka spustile su starosnu granicu za glasanje na lokalnim izborima na 16 godina, dok je Austrija, kao prva zemlja u Evropskoj uniji, mladima koji su napunili 16 godina omogućila da glasaju na izborima na svim nivoima.

Izvor: N1/Nikola Kojić Foto: Arhiva

Advertisement