Chicago, IL
55°
Rain Shower
5:56 am7:40 pm CDT
Feels like: 52°F
Wind: 14mph SSW
Humidity: 49%
Pressure: 29.81"Hg
UV index: 0
4 am5 am6 am7 am8 am
55°F
55°F
55°F
55°F
55°F
WedThuFriSatSun
43°F / 37°F
55°F / 45°F
57°F / 55°F
73°F / 63°F
72°F / 57°F

Published 1 year ago

By Antonije Kovačević

PRAVOSLAVNO ČUDO NA NAJMANJEM KARIPSKOM OSTRVU: Preko 100 Srba se pričestilo na liturgiji za veliki praznik! (FOTO+VIDEO)

Vec desetak godina Srpska pravoslavna crkva je svetionik pravoslavlja u Južnoj i Centralnoj Americi. Sve je počelo misionarskim radom blaženog mitropolita Amfilohija, a sada nastavljeno trudom vladike Kirila, koji se nalazi na čelu eparhije Buenos-Aireske i Južnoameričke.

Tako je juče na praznik Sveta Tri Jerarha na najmanjem karipskom ostrvu, San Martinu, održan svetoliturgijski sabor svih pravoslavnih hrišćana. Ovo čarobno ostrvo, biser ekoloske lepote, administrativno je podeljeno između Francuske i Holandije, a već 15-ak godina je utočište nekoliko stotina Srba, Rusa, Ukrainaca, Grka, Bugara, Rumuna i drugih pravoslavnih hrišćana.

Po blagoslovu mitropolita Amfilohija a sada vladike Kirila, arhimandrit dr Evstatije Miloš Azdejković pre 5 godina počeo je da dolazi na ostrvo i služi svete liturgije i ostale svete tajne pravoslavnim hrišćanima koji su ovde daleko od matice.

Svete Liturgije se služe u domu uglednog srpskog privrednika, gospodina Zorana Milinkovića, koji je svoju kuću nesebično stavio na raspolaganje SPC i srpskom narodu koji živi na San Martinu. Milinković je ostao upamćen kao jedan od najvećih dobrotvora u doba uragana koji je pre par godina zadesio ovo ostrvo. 

-Nadamo se da ćemo, ako Bog da, ove godine završiti sve radove na hramu u Dominikanskoj republici. Odmah pose toga bi počeli organizovanje i gradnja hrama na ovom ostrvu, koje sve više i više postaje luka i utočište našim ljudima, kako onim mlađim zbog posla, investicija i odmora, tako i penzionerima koji ovde uživaju u blagodatima tople klime i predivnog mora. Danas je ovde bilo preko stotinu pravoslavnih vernika, što je prosto neverovatno s obzirom na to koliko je ovo ostrvo malo. Nadamo se blagoslovu Gospodnjem i dobroj volji blagoslovenih ljudi, uz čiju bi pomoć uskoro ovde mogao da zasija hram pravoslavne crkve svetosavske, pa da to bude mesto ujedinjenja, ljubavi i spasenja svih pravoslavnih hrišćana koji ovde žive i koji budu ovde dolazili, kaže otac Evstatije za Serbian Times.

Treba dodati da je, specijalno za ovu priliku, domaćin sabora Zoran Milinković pozvao našeg, a svetski poznatog kuvara Ljubišu Miljkovića koji živi i radi na Ibizi, inače rođenog Kraljevčanina, da priprema hranu za brojne goste. Svi prisutni su posle liturgije uživali u našim tradicionalnim specijalitetima a “trpeza ljubavi” potrajala je do večernjih sati.

U svojoj besedi, pozivajući se na sveto jevanđelje koje govori o “bludnom sinu”, otac Evstatije pozvao je sve koji su danas daleko od otadžbine, da ne prodaju svoje imanje i ne gube svoj novac kao bludni sin, vec da žive po blagoslovu pravoslavne crkve i u blagodatima svetih tajni i da tako učestvuju u gradnji hrama, kako duhovnog tako i meterijalnog, jer je to jedini put povrataka “svome ocu u život večni”.

Tekst: Antonije Kovačević/Serbian Times Foto: Privatna arhiva

YOU MAY LIKE