Chicago
73°
Clear
5:18 am8:18 pm CDT
Feels like: 73°F
Wind: 2mph ESE
Humidity: 62%
Pressure: 29.99"Hg
UV index: 0
ThuFriSat
82/61°F
79/59°F
77/61°F

Published 2 weeks ago

By Antonije Kovačević

PRAVDA SPORA, ALI DOSTIŽNA: U Bostonu uhapšen čuvar zloglasnog logora Čelebići u kome su mučeni i ubijani Srbi! (VIDEO)

Specijalni agenti Ministarstva za unutrašnju bezbednost SAD uhapsili su danas Kemala Kemu Mrndžića (51) u njegovoj kući u Svompskotu, blizu Bostona. Federalci kažu da je Mrndžić bio službenik bezbednosti u zloglasnom zarobljeničkom logoru Čelebići u centralnoj Bosni, gdje su srpski zatočenici ubijani, te sistematski izgladnjivani, mučeni i zlostavljani.

Mrndžić je optužen za falsifikovanje i prikrivanje materijalnih činjenica od vlade SAD; korišćenje američkog pasoša stečenog na prevaru; i posedovanje i korišćenje potvrde o naturalizaciji stečene na prevaru i kartice socijalnog osiguranja stečene na prevaru. Mrndžić je uhapšen jutros i nakon prvog pojavljivanja pred federalnim sudom u Bostonu danas popodne pred glavnim sudijom za prekršaje M. Pejdžom Kelijem pušten je uz kauciju od 30.000 dolara.

Optuženi ratni zločinac živeo je uglavnom anonimnim životom u predgrađu Bostona nekih 25 godina. Prema novootkrivenoj krivičnoj prijavi, Mrndžić je bio nadzornik stražara u zloglasnom zarobljeničkom logoru u Bosni i Hercegovini tokom građanskog rata u bivšoj Jugoslaviji 1990-ih. Međunarodni krivični sud Ujedinjenih nacija za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) utvrdio je da su stražari u logoru Čelebići počinili brojna ubistva, silovanja i da su se bavili torturom i drugim oblicima progona srpskih zatvorenika u logoru. Tri Mrndžićeve kolege, upravnika logora Zdravka Mucića, njegovog zamenika Hazima Delića, te stražara Esada Landžu, osudio je MKSJ nakon suđenja u Hagu, na kojem su preživeli svedočili o mučnim uslovima u logoru.

Mucić je osuđen na 9 godina zatvora, Delić na 18 a Landžo na 15.

Prema tužbi, brojni preživjeli su od tada identifikovali Mrndžića kao umešanog u premlaćivanje i druga zlostavljanja koja su tamo počinjena.

Prema sudskim dokumentima, nakon završetka rata, istražitelji MKSJ-a su razgovarali sa Mrndžićem u Sarajevu i optužili ga da je umešan u zlostavljanja u Čelebićima. Mrndžić je potom smislio šemu da pobegne iz zemlje tako što će preći granicu sa Hrvatskom i navodno se prijaviti kao izbeglica u Sjedinjene Države koristeći izmišljenu priču. Navodi se da je u svom zahtevu za izbeglicu i intervjuu lažno tvrdio da je pobegao iz svog doma nakon što su ga srpske snage zarobile, ispitivale i zlostavljale, i da nije mogao da se vrati kući iz straha od budućeg progona. Primljen je u SAD kao izbeglica 1999. godine, a na kraju je postao naturalizovani američki državljanin 2009. godine.

Za korišćenje lažno dobijenog pasoša i lažno stečenog sertifikata o naturalizaciji predviđena je kazna do 10 godina zatvora, nakon čega sledi tri godine pod nadzorom i novčana kazna od 250.000 dolara. Za svaku od dve preostale optužbe, maksimalna kazna prema statutu je pet godina zatvora, nakon čega sledi tri godine pod nadzorom i novčana kazna od 250.000 dolara. Kazne izriče sudija saveznog okružnog suda na osnovu smernica i statuta Sjedinjenih Država koji regulišu određivanje kazne u krivičnom predmetu.

Presuda MKSJ u kojoj se detaljno opisuju zločini počinjeni u Čelebićima možete pronaći ovdje.

Preživjeli kampa Čelebići i članovi porodica koji imaju informacije o radu kampa ili imaju pitanja u vezi sa ovim, treba da pozovu kancelariju američkog tužioca na 888-221-6023 ili da pošalju e-poštu na: usma.victimassistance@usdoj.gov. Pritom bi trebalo da navedu da li bi radije kontaktirali na engleskom ili srpsko-hrvatskom.

Jedan od onih koji je od Čelebića napravio pakao na zemlji

Međunarodni krivični sud Ujedinjenih nacija za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i drugi „dokumentovali su sistematski progon, premlaćivanje, mučenje i izgladnjivanje srpskih zatočenika od strane stražara” u Čelebićima, zajedno sa „ubistvima, silovanjima i drugim seksualnim zlostavljanjem Srba”. Preživeli su opisali nasilje koje su izvršili čuvari logora dok su uzvikivali: „Aušvic, Aušvic“, govoreći zatvorenicima da nikada neće napustiti logor živi i, „ponekad, pozdravljajući jedni druge nacističkim ’Sieg Heil’ pozdravom“, nastavlja se.

„Jedan preživeli je nedavno ispričao da su krici zatvorenika u logoru izazvani premlaćivanjem “odjekivali „kilometrima”“, navodi se u žalbi. „…

Stražari su danima uskraćivali hranu zatvorenicima, povremeno im dajući po jednu kašičicu supe, kažu federalci. Mnogi su kasnije prijavili da su izgubili do jedne trećine svoje telesne težine dok su bili tamo zatvoreni. Tokom suđenja MKSJ-u, bivši ratni zarobljenici su svedočili o tome da su im jezici spaljeni usijanim komadima metala, paljene ruke i noge, i da su u najmanje jednom slučaju imali upaljeni fitilj vezan za genitalije.

Više od deset ljudi koji su živi izašli iz Čelebića identifikovali su Mrndžića pred MKSJ kao jednog od svojih najbrutalnijih progonitelja. Još trojica su „zasebno ispričali kako je Mrndžić koristio ’karate’ tehniku da tuče zatvorenike i da vežba svoje borilačke poteze“, navodi se u tužbi. „Jedan od njih opisao je Mrndžića kao „posebno opakog” čuvara jer je birao i tukao zatvorenike samoinicijativno, a ne da mu je to naređeno.

Mrndžić je sve to negirao. On je istražiteljima MKSJ-a rekao da nikada nije bio svedok maltretiranja zatvorenika i da su svima obezbeđena tri puna obroka dnevno. Ali pre nego što je Mrndžić mogao da bude optužen za ratne zločine, uključujući ubistvo zatvorenika u Čelebićima, on je podneo zahtev za izbeglički status u SAD a na svom zvaničnom obrascu za useljeničku molbu Mrndžić je “izmislio svoju ličnu istoriju“, lažno tvrdeći da je zarobljen i zatvoren od strane srpskih snaga zbog njegovog muslimanskog porekla, navodi se u žalbi. Lagao je o svojim porodičnim vezama, rekavši da ima polubrata u Linu, u Masačusetsu, kome je želeo da se pridruži.

Lažnim izjavama do američkih dokumenata

Mrndžić je lažno tvrdio da se plaši ‘povratka’ svoju kući u Nevesinju, gde je rekao da će biti maltretiran, proganjan i zatvaran od strane Srba na tom području, delom zbog njegovog navodnog bekstva iz njihovog zatočeništva, ali i zbog toga što je bio Musliman“, nastavlja se u pritužbi. Sve u svemu, Mrndžić je lažno tvrdio da je bio meta vrste progona koji je vršio nad drugima.

Pošto su prevarili američke imigracione vlasti, Mrndžić i njegova supruga stigli su u Sjedinjene Države 4. marta 1999. godine, navodi se u prijavi. Nastanio se u Masačusetsu i ubrzo kasnije dobio karticu socijalnog osiguranja. Mrndžić je dobio status stalnog boravka u oktobru 2008, naturalizovan je kao američki državljanin sledećeg aprila, a američki pasoš je dobio dva meseca kasnije.

Ali Mrndžićeve laži su ga na kraju sustigle. U martu 2022. godine, agenti su ga suočili sa pisanim izjavama koje je prethodno dao istražiteljima MKSJ, što je dovelo do priznanja Mrndžića da je zaista bio stražar u Čelebićima i da su delovi njegovog zahteva za izbeglice lažni, navodi se u žalbi. Međutim, on je negirao da je ikada učestvovao u bilo kakvom nasilju nad zatočenicima, ili čak bio svedok. U drugom intervjuu nedelju dana kasnije, Mrndžić je ponovo insistirao da nikada nikome nije naudio kao stražar u Čelebićima.

TRI PRVO OPTUŽENA U HAGU: Landžo, Delić i Mucić osuđeni na višegodišnje kazne

U ponedeljak su se agenti DHS-a sastali sa Mrndžićem u njegovoj kući u Svampskotu. Ovaj put je, prema pritužbi, „rekao da se stidi načina na koji je došao u Sjedinjene Države. Identificirao se i na dva video-snimka snimljena u Čelebićima 1992. godine, na kojima se pojavljuje u uniformi sa puškom.”

Mrndžić je dalje “poimenično identifikovao fotografije mnogih drugih stražara koji su radili u logoru 1992. godine”, navodi se u prijavi.

„Međutim, on je i dalje negirao da je umešan u direktan ili indirektan progon zatvorenika u Čelebićima“, zaključuje se.

Nejasno je kako se Mrndžić izdržavao u SAD, iako javna evidencija pokazuje da je radio kao menadžer supermarketa u Novoj Engleskoj.

Ranije ove godine, Srbin koji je 1998. godine osuđen u odsustvu zbog sopstvenih ratnih zločina otkriven je kako živi u Ohaju i radi kao proizvođač kobasica.

Mrndžić se pojavio pred sudom u sredu popodne i pušten je uz kauciju od 30.000 dolara. Ako bude osuđen po sve četiri tačke, Mrndžić se suočava sa maksimalnom ukupnom kaznom od više od 40 godina zatvora i novčanom kaznom do 500.000 dolara.

Izvor: Department of Justice/Daily Beast Foto: Arhiva (Logor Čelebići, MKSJ u Hagu)

YOU MAY LIKE

"NIJE BIO TAKAV, PROMENIO SE U PUBERTETU": Ispovest majke dečaka koji je izvršio masakr u školi!
MLADI SRBIN NA TRAGU VELIKOG IZUMA: Vidak je doktorand i dobitnik nagrade "Mihajlo Pupin", njegov trojanski konj mogao bi biti lek za rak! (FOTO)
"DEPORTUJTE GA, NIJE GA BRIGA": Britanac napisao šokantan tekst o Novaku Đokoviću i Kosmetu!
OGLASIO SE ROLAN GAROS: Evo da li će Nole biti kažnjen zbog poruke "Kosovo je srce Srbije"!
RODIO SE KAO SULEJMAN, SADA JE DUŠAN: Nisam prešao u pravoslavlje, samo sam mu se vratio!
PODRŠKA IZ PARIZA: Francuska teniserka igra u patikama sa srpskom trobojkom i hramom Svetog Save! (FOTO)
MESTO GDE JE BOG ŽIV: Patrijarh Pavle pre 30 godina spasao srpski manastir u Americi, danas u njega po lek dolaze oboleli od kancera! (FOTO GALERIJA)
NAJBOLJE PRISILNO SLETANJE U ISTORIJI: Pad bez ijedne žrtve! (VIDEO)