Chicago, IL
59°
Mostly Cloudy
6:19 am5:44 pm CDT
Feels like: 57°F
Wind: 8mph S
Humidity: 79%
Pressure: 29.93"Hg
UV index: 1
11 am12 pm1 pm2 pm3 pm
64°F
66°F
66°F
66°F
68°F
TueWedThuFriSat
45°F / 37°F
46°F / 37°F
50°F / 41°F
48°F / 36°F
43°F / 32°F

Published 1 year ago

By admin

PRAISTORIJSKA UMETNOST OTKRIVENA U SRBIJI: Drevni čovek ovekovečio Vršačke planine u kamenu! (FOTO)

Komadić praistorijske keramike, koji je pronađen na arheološkom lokalitetu At u Vršcu, zaintrigirao je javnost svojim šarama.

Na njemu su isklesane dve zakrivljene linije, čija formacija asocira na siluetu Vršačkih planina i to baš onako kako se ovaj masiv vidi sa tog poznatog lokaliteta.

Reč je o značajnom arheološkom otkriću, jer nam ukazuje na to da je pračovek svoj umetnički dar izražavao crtanjem i klesanjem motiva iz prirode koja ga okružuje. A Vršačke planine su karakteristična prirodna odlika tog kraja, jer su izdignute iz nepregledne banatske ravnice.

-Praistorijski umetnik je, očito, želeo da ovekoveči Vršačke planine, ali ih je, ovim našim otkrićem, on zapravo omilenijumio – kaže Tamaš Fodor, arheolog-amater i član Udruženja ljubitelja starina “Feliks Mileker” iz Vršca.

Ovaj delić praistorijske posude, koji je na površinu izbacio traktor tokom dubinskog oranja, pronašao je njegov brat. Ne zna se pouzdano kom periodu pripada.

-At je višeslojni arheološki lokalitet. Ima tragova od paleolita do srednjeg veka. Zato je na osnovu izgleda ovog nevelikog komadića grnčarije, koji nema druge odlike, teško odrediti iz kog perioda potiče. Iako nam on ne govori mnogo, svakako je reč o praistoriji, kada je keramika bila bogato ukrašena raznim šarama i geometrijskim motivima – ističe Fodor.

Lokalitet At se, inače, nalazi u neposrednoj blizini Vršca. U ranom neolitu prostirao se na više od 40 hektara. Bio je prava metropola za to vreme. Danas je veći deo tog prostranstva pod oranicama.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Novosti
Foto: Udruženje “Feliks Mileker”

YOU MAY LIKE