Chicago, IL
54°
Clear
6:07 am7:33 pm CDT
Feels like: 52°F
Wind: 10mph E
Humidity: 54%
Pressure: 30.04"Hg
UV index: 0
6 am7 am8 am9 am10 am
52°F
52°F
52°F
54°F
55°F
WedThuFriSatSun
64°F / 48°F
55°F / 45°F
54°F / 41°F
48°F / 39°F
54°F / 41°F

Published 1 year ago

By Serbian Times

POZNATI SRPSKI ŠAHISTA 4 PUTA KLINIČKI UMIRAO: “Smrt mi rekla da sednem na stolicu, ja nisam hteo!”

Klinička smrt jedan je od najčudnijih fenomena medicine.

Otkad srce stane pa dok ga doktori povrate pacijenti su navodno često u drugom svetu. To je bio slučaj i sa Draganom Živićem (56), poznatim šahistom iz Niša, koji je zbog kovida čak četiri puta reanimiran. I dok su ga nečastivi kosači zvali na stolicu smrti, niški lekari uspevali su da izvedu čuda i svaki put ga vrate među žive.

Takozvana klinička smrt je kada neka osoba doživi iznenadni srčani zastoj koji dovodi do prestanka dotoka kiseonika svim organima, a vi budete dovoljno brzi, agilni i vešti da svojim rukama i telom pozajmite životne funkcije koje joj nedostaju, odnosno da spoljašnjom masažom srca i veštačkim disanjem ili radom mehaničkog ventilatora nadomestite disanje dok se srce ne oporavi – kaže za Kurir anesteziolog prof. dr Radmilo Janković, zamenik direktora UKC Niš, i dodaje da klinička smrt uglavnom prati iznenadna akutna stanja, kao što je infarkt miokarda, i to češće kod mlađih.

Dešava se, ali nažalost ne tako često, da kardiopulmonalna reanimacija bude uspešna čak i nakon nekoliko desetina minuta.

Kakav je osećaj osoba koje su klinički mrtve 30-40 minuta pre nego što im povratite srčanu funkciju, veliko je pitanje. U naučnopopularnim časopisima mogu se pročitati neka iskustva. Krajnje je subjektivan osećaj, nije nam sumnjati u to, ali moderna medicina još nema definitivan odgovor na pitanje šta se dešava u mozgu. Nedostatak kiseonika u mozgu, kao pratilac iznenadnog srčanog zastoja, dovodi i do biohemijskih promena koje možda mogu objasniti taj osećaj posebnih snova ili sećanja tokom kliničke smrti. Svakako je reč o jednom od najčudnijih fenomena medicine – ističe dr Janković.

PRATITE NAS I NA FEJSBUKU:

Dragan Živić bio je pacijent upravo dr Jankovića i to čitavih 95 dana. Od 17. decembra 2020. do 21. marta 2021. godine. Za to vreme je bar četiri puta bio mrtav pa živ.

Od tih 95 dana u bolnici, 27 sam proveo na respiratoru, u dva navrata. A četiri puta sam reanimiran, koliko znam. U svem tom bunilu imao sam čudan san ili javu, ni sam ne znam šta je. Došao mi je onaj crkvenjak s kosom – kosač (crna mantija, crna kapuljača i crna kosa). Prekoputa mene bilo je šest stolica, na pet su sedeli kosači. Na jednoj je bila kao staklena narandžasta kugla ili lopta, koja je žarila i svetlela. Šesti kosač je brzinom munje lebdeo iza stolica i zvao me prstom na to prazno mesto, gde je bila kugla. Odmahnuo sam rukom i rekao: “Nisam ja za tamo!” – priča za Kurir Dragan.

Pohodili su Dragana, kako je to slučaj u ovakvim pričama, i mrtvi.

Interesantno da mi u toj komi ili snu nisu dolazili moji mrtvi roditelji, ni pokojni mlađi brat, već pokojni šef u ustanovi gde radim i pokojni šahovski funkcioner. Bez ijedne reči su samo kao stajali pored mog kreveta. Ali videlo se da nisu negativni i to mi je dalo nadu da su došli da me podrže – veli.

Kad je uspeo da odagna smrt, imao je i lepše snove.

U prvim danima ili noćima boravka na respiratoru došla mi je na um stara ideja da napišem udžbenik o šahu. I neverovatno – skockao sam tačno 65 lekcija, kao 64 polja na šahovskoj tabli i jedna bonus lekcija! Direktno mi je diktiran naslov svih 65 lekcija! Nažalost, sve je isparilo kako sam izašao iz kome – priča Dragan, pa dodaje:

Ali sam u toj komi došao i na ideju da u dvorištu, između garaže i kuće, napravim letnju kujnu. Osmislio sam kompletan plan – šta od materijala, kako izvesti kanalizaciju, struju, gde svetiljke, gde utikače. To nisam zaboravio i ostala je kao ideja, koja će se nekada možda realizovati.

Dragan je preživeo i operaciju bešike zbog kamena i sepse, u krevetu je proveo sedam meseci, ponovo učio da hoda… Ali jedna stvar ga je izvukla na površinu.

Kad sam došao sebi posle prvog puta na respiratoru, rekao sam: “Boriću se da se vratim i izvedem decu na pravi put!”

I uspeo je – Nina i Helena imaju tatu i porodicu…

POVEZANE TEME:

ĆERKA POZNATOG SRPSKOG GLUMCA BILA U KANDŽAMA DROGE: Boravila na klinici za odvikavanje, sada je profesorica na fakultetu!

STEFAN NA KOGA JE PUCAO ALBANAC NAPUSTIO BOLNICU: “Zahvalni smo što je živ i što je došao kući!” (VIDEO)

UHAPŠEN OSUMNJIČENI ZA DEVASTACIJU SPOMENIKA NA SRPSKOM GROBLJU: Oštećeno i polupano 13 spomenika!

Izvor: Kurir.rs
Foto: Kurir.rs

YOU MAY LIKE