Chicago, IL
73°
Mostly Cloudy
5:24 am8:09 pm CDT
Feels like: 73°F
Wind: 15mph SSW
Humidity: 68%
Pressure: 29.8"Hg
UV index: 3
5 pm6 pm7 pm8 pm9 pm
75°F
75°F
75°F
73°F
70°F
TueWedThuFriSat
86°F / 61°F
75°F / 57°F
77°F / 61°F
79°F / 63°F
75°F / 61°F

Published 1 month ago

By Serbian Times

“POZDRAVLJAM ISTORIJSKI VAŽNE ODLUKE MOG OCA”: Princ Filip o promeni u liniji nasleđivanja i krštenju princeze Marije! (FOTO)

Njegovo kraljevsko visočanstvo princ-naslednik Filip pozdravio je odluke svog oca i starešine Kraljevskog doma Srbije, prestolonaslednika Aleksandra, koje su juče i zvanično saopštene javnosti u saopštenju za javnost članova Krunskog veća i Krunskog saveta.

Oni su saopštili da je Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar, na osnovu odredbi Porodičnog pravilnika i drugih važećih zakonskih akata, doneo odluku da se zgrada Slamnate kuće u Dvorskom kompleksu na Dedinju u Beogradu koristi isključivo za stanovanje njegovih sinova, princa-naslednika Filipa, princa Petra i princa Aleksandra, sa članovima njihovih najbližih porodica. Članovi Krunskog saveta takođe su informisali javnost da je konstatovana promena u liniji nasleđivanja Kraljevske porodice Srbije, u kome se navodi:

„Krunski savet i Krunsko veće primili su k znanju da je kao posledica voljne abdikacije princa-naslednika Petra, njegov brat kraljević Filip po osnovu načela primogeniture, Ustava Kraljevine Jugoslavije i Porodičnog Pravilnika za članove Kraljevskog Doma Karađorđevog nesporni Princ Naslednik”. Savetnici Krune takođe su obavešteni i o predstojećem krštenju princeze Marije, ćerke princa-naslednika Filipa i princeze Danice, koje će uskoro biti održano u Dvorskoj crkvi Svetog Andreja Prvozvanog, sa pratećim svečanim prijemom u Kraljevskom dvoru. Malu Princezu će krstiti Njegova Svetost Patrijarh srpski Porfirije.

„Izražavam veliku zahvalnost svom ocu na ljubavi i pažnji koju je kao Starešina Kraljevskog doma ukazao meni, mojoj porodici i mojoj braći Petru i Aleksandru, ali i istorijskoj odgovornosti koju je prema dinastiji i kruni pokazao kao Starešina Kraljevskog doma“ saopštio je princ-naslednik Filip.

„Kao naslednik srpske Krune koji je rođen u izgnanstvu i kao beba proglašen državnim neprijateljem Jugoslavije, moj otac prestolonaslednik Aleksandar postigao je istorijski važne stvari kako za kraljevski dom Srbije tako i za našu Otadzbinu: omogućio je povratak članova Kraljevske porodice u otadzbinu nakon višedecenijskog izgnanstva i rehabilitaciju svih njenih članova. Zahvaljujući tome, u Srbiji danas žive i rađaju se nove generacije Karađorđevića koje lišene teškog bremena izgnanstva žive, obrazuju se i rade u svojoj državi“ istakao je princ Filip.

„Moj otac omogućio je vraćanje u otadžbinu posmrtnih ostataka preminulih članova Kraljevske porodice koji su bili sahranjeni u izgnanstvu i obezbedio njihovu državnu sahranu u porodičnom mauzoleju Crkve Svetog Đorđa na Oplencu, čime je ispunio zavet najvoljenijeg srpskog kralja, Petra I Karađorđevića“ podsetio je princ Filip.

„Na posletku, moj otac, svojom odlukom omogućio je da mi, njegovi sinovi, živimo u Dvorskom kompleksu na Dedinju, koji je kupljen i sagrađen od ličnih sredstava mog pradede kralja Aleksandra I i prababe kraljice Marije. Time su se stekli uslovi da u ovom domu, po prvi put u istoriji kraljevskog doma, na jednom mestu žive tri generacije Karađorđevića, jer je moj otac, prvi starešina Kraljevskog doma u istorii Srbije koji je dočekao svoje unuke“ saopštio je princ-naslednik Filip.

„Izuzetno srećan i ponosan zbog odluka svog oca, radujem se našem zajedničkom radu na daljem napretku i razvoju našeg Kraljevskog doma, na opštu korist našeg naroda i naše države“ zaključio je princ-naslednik Filip.

PROČITAJTE VIŠE:

OVDE SU SE ODMARALI OBRENOVIĆI I KARAĐORĐEVIĆI: Neverovatne priče kriju se iza Kraljevske banje!

KARAĐORĐEVIĆI PONOVO NA OKUPU: Prevaziđene nesuglasice u kraljevskoj porodici, princ Filip podelio sliku!

PRINC FILIP KARAĐORĐEVIĆ: Klanjam se svima onima koji su svoje živote ugradili u temelje Republike Srpske! (FOTO)

Izvor: Kurir
Foto: Krunski savet

YOU MAY LIKE