Chicago, IL
81°
Partly Cloudy
5:24 am8:09 pm CDT
Feels like: 82°F
Wind: 14mph SW
Humidity: 52%
Pressure: 29.79"Hg
UV index: 2
6 pm7 pm8 pm9 pm10 pm
79°F
79°F
75°F
72°F
70°F
TueWedThuFriSat
86°F / 61°F
75°F / 57°F
75°F / 61°F
79°F / 63°F
73°F / 59°F

Published 1 month ago

By Serbian Times

NEDELJA SEĆANJA I ZAJEDNIŠTVA: Ministarstvo prosvete pozvalo sve škole u Srbiji da odaju počast žrtvama tragedije u Ribnikaru!

Radna grupa za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u Oglednoj osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” u Beogradu, koja je formirana Odlukom Vlade Republike Srbije, predložila je na četvrtoj sednici da sve škole u Srbiji organizuju Nedelju sećanja i zajedništva u periodu od 7. do 10. maja 2024. godine.

U skladu sa tim Ministarstvo prosvete pozvalo je sve osnovne i srednje škole u Srbiji da organizuju Nedelju sećanja i zajedništva čiji je cilj odavanje poštovanja žrtvama, podrška njihovim porodicama, prijateljima i široj zajednici.

“Pozivamo osnovne i srednje škole da, godinu dana od svirepih zločina u Oglednoj osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu, u Duboni i Malom Orašju, a sedam meseci od strašnog zločina u Niškoj Banji, u Nedelji sećanja i zajedništva, aktivno izraze poštovanje prema tragično prekinutim životima“, navedeno je u dopisu Ministarstva prosvete direktorima svih osnovnih i srednjih škola.

Predviđeno je da škole tokom tog perioda realizuju različite aktivnosti koje su usmerene na negovanje kulture sećanja, razvoj i promociju humanosti, empatije, tolerancije, poštovanja i dijaloga, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Kako se navodi u dopisu, u Nedelji sećanja i zajedništva u školama se mogu afirmisati već postojeće aktivnosti ili organizovati nove u kojima učenici mogu da izraze svoja razmišljanja i emocije o temama sećanja i zajedništva kroz slike, pesme, eseje i dramske predstave.

PRATITE NAS I NA FEJSBUKU:

Predlaže se organizacija humanitarnih i volonterskih aktivnosti. Sakupljena sredstva u okviru humanitarnih aktivnosti mogu se opredeliti najugroženijim osobama u lokalnoj sredini ili domaćinstvima i ustanovama u kojima žive stariji sugrađani.

Škola može da organizuje i ekološke akcije, poput ozelenjavanja površina, đačke bašte, zajedničko sređivanje školskog dvorišta, parkova i drugih zelenih površina i drugo.

Želja je da sve ove aktivnosti budu deo trajne memorijalizacije, oplemenjivanja našeg društva kao i budućih memorijalnih centara.

Nedelja sećanja i zajedništva će od naredne školske godine biti deo školskog kalendara.

Na sastanku je bilo reči i o radovima vezanim za postavljanje umetničke instalacije, u Ulici kralja Milutina 10, koji će biti završeni do komemorativnog dana.

PROČITAJTE VIŠE:

“ZAJEDNO NASTAVLJAMO DA SANJAMO ANGELININE SNOVE”: Otac devojčice ubijene u Ribnikaru rasplakao sve govorom na reviji! (FOTO)

“ON JE TAKVO DETE, ILI JE NAJBOLJI ILI GA NEĆE BITI”: Potresno svedočenje nastavnice iz Ribnikara!

“OVE HALJINE SU SIMBOL NJENOG TALENTA”: Roditelji Angeline ubijene u Ribnikaru ostvarili njen san!

Izvor: Telegraf
Foto: Tanjug/ Strahinja Aćimović

YOU MAY LIKE