Chicago
75°
Partly Cloudy
6:36 am6:50 pm CDT
Feels like: 75°F
Wind: 1mph SE
Humidity: 61%
Pressure: 30.19"Hg
UV index: 5
FriSatSun
75/63°F
73/59°F
70/59°F

Published 1 month ago

By Serbian Times

POŽAR OPUSTOŠIO HAVAJE: Istorijski grad spaljen do temelja, najmanje 36 mrtvih, a najgore tek sledi! (VIDEO)

Razorni požari na Havajima odneli su najmanje 36 života u jednoj od najsmrtonosnijih katastrofa u istoriji te zemlje, dok je istorijski grad na Mauiju skoro “izbrisan sa mape”, a vatrogasci nastavljaju da traže preživele. Državni zvaničnici rekli su da je Lahaina “desetkovana”. Gradonačelnik Ričard Bisen rekao je da je zapaljena 271 zgrada i da se vlasti bore da sklone stotine meštana i turista koji su raseljeni. Koliko je vatrena stihija uništila tu oblast, pokazuju i satelitski snimci pre i posle požara.

Demokratski senator za Havaje, Brajan Šac, otkrio je da je Lahaina „skoro potpuno izgorela do temelja“ dok su vatrogasci malo napredovali u borbi.

Meštanin je rekao da je ono što je video u gradu „kao ratna zona“, dok je drugi grad opisao kao „potpunu pustoš“.

Hiljade turista koji odmaraju na ovoj popularnoj destinaciji i dalje su zaglavljeni na ostrvu i traže privremeno sklonište nakon što im je naređeno da odu.

Očajni ljudi su viđeni kako skaču u okean da bi pobegli od vatre.

Dugogodišnji stanovnik Mauija koji je snimio scene razaranja u Lahaniji rekao je da je izostavio neke snimke jer su bili previše jezivi da bi ih podelio.

Zvaničnici strahuju da će požari dodatno da se rašire narednih dana.

Guverner Havaja Džoš Grin upozorio je da nema dovoljno skloništa da se pomogne onima koji su izgubili sve u požarima. Trenutno se oko 2.000 turista nalazi u skloništima u blizini ostrvskog aerodroma.

Ceo zapadni deo Mauija ostao je bez struje i bez telefonske mreže.

Tri helikoptera američke obalske straže i američke mornarice vršili su potragu i spasavanje duž obale Zapadnog Mauija.

Memorijalni medicinski centar Maui saopštio je da je zbrinuto sedam pacijenata, od kojih su dva u kritičnom stanju zbog povreda izazvanih požarom.

Satelitski snimci, snimljeni pre i posle izbijanja požara, pokazali su devastaciju pejzaža i infrastrukture.

Dok turisti obično hrle u Lahainu zbog belih peščanih plaža i zadivljujućih letovališta, za meštane je to grad bogat istorijskim nasleđem i brojnim znamenitostima.

Meštani strahuju da je istorijsko drvo banjan u Lahaini, koje stoji ispred gradskog suda već 150 godina, postalo žrtva plamena.

Slike otkrivaju da je i Muzej baštine Lahaina spaljen do te mere da se njegov krov urušio.

Muzej kuće Balduin, gde je u 19. veku živeo lekar koji je spasao Maui od epidemije malih boginja, navodno je potpuno uništen.

Muzej hrama Vo Hing, koji je bio društveno i duhovno mesto okupljanja kineske imigrantske zajednice na Havajima, takođe je spaljen.

Gradonačelnik Ričard Bisen kazao je da je kao rezultat požara izvršeno 13 evakuacija iz različitih naselja i da je otvoreno pet skloništa.

Džejms Kunane Tokioka, državni direktor za poslovanje, ekonomski razvoj i turizam, rekao je da su lokalci „izgubili sve“.

Takođe, Nacionalna meteorološka služba upozorila je da vatrenim stihijama nije kraj i da je na putu još stravičnih razaranja.

Meštani kažu da je Lahaina potpuna pustoš i da izgleda kao Hirošima.

Razorni video snimak iz vazduha pokazuje razmere štete u Lahaini, gde su hiljade meštana pobegle u gluvo doba noći da bi izbegle da budu zarobljene.

Kler Kent, koja je bila među onima koji su čamcima izašli na vodu, rekla je da je izgubila „sve“.

Šefovi vatrogasnih službi naglasili su i upozorili stanovnike da se evakuišu iz svojih domova pre nego što bude prekasno.

„Vatra može da bude nekoliko kilometara ili od vaše kuće, ali za minut ili dva može da dođe do vas“, rekao je pomoćnik šefa vatrogasne službe okruga Maui Džef Gisea.

POVEZANE TEME:

AMERIKANAC PREŽIVEO PAKAO: Struja odvukla čamac daleko od obale, prošao strašne muke do spasavanja! (FOTO, VIDEO)

MOĆNA OLUJA RASTURILA ISTOK SAD: Hiljade letova otkazano, najmanje dvoje mrtvih! (VIDEO)

ŽENA MESECIMA TROVALA MUŽA: Stavljala mu hemikalije u kafu, a evo kako je uhvaćena na delu!

Izvor: Nova.rs
Foto: AP

YOU MAY LIKE