Chicago, IL
61°
Fair
6:10 am7:30 pm CDT
Feels like: 61°F
Wind: 13mph SSW
Humidity: 56%
Pressure: 29.71"Hg
UV index: 0
5 am6 am7 am8 am9 am
61°F
61°F
61°F
63°F
64°F
MonTueWedThuFri
64°F / 48°F
66°F / 61°F
66°F / 50°F
59°F / 45°F
57°F / 41°F

Published 2 years ago

By admin

POVRATAK STAROM ZANATU: Zlatiborski Đapeto ostao bez posla, a sada pravi jedinstvene drvene igračke! (FOTO)

Iako svi vole nameštaj od čistog drveta, dive mu se i smatraju unikatom ipak u Srbiji je sve manje onih koji žele da se bave stolarskim zanatom. Međutim, Miloljub Prelić iz Nove Varoši još uvek ne odustaje, a duge zimske noći prekraćuje izgradom stolica, noćnih ormarića, polica a u poslednje vreme je svoju stolarsku inspiraciju proširio na pravljenje dečijih igračaka, prvenstveno za svoje unučiće.

“Oduvek je stolarski zanat bio moj izbor, i dok sam radio u firmi svaki slobodan trenutak sam koristio da nešto odradim u radionici. Od kada sam ostao bez posla, ozbiljnije sam se posvetio svom zanatu, a ove zime došao sam na ideju da pored stolica i komoda napravim par konja sa zapregom za svoje unuke. Do sada sam napravio tri para konja i po mojoj proceni svaki sledeći izgleda lepše. Za njihovu izradu bilo je potrebno dosta strpljenja, posebnog alata i vremena, ali je zaista vredelo”, kaže za RINU ovaj stolar dok sređuje radionicu za nove kreativne stvari.

Miloljub je po profesiji metalostrugar, radni vek je proveo u jednoj novovaroškoj firmi, a nakon njenog raspada radio je brojne poslove od kojih se može “otkinuti dinar”. Međutim, njegovo najdraže radno mesto jeste upravo stolarska radionica.

“Najradosniji sam kad neku igračku od drveta, koja je izašla, iz moje radionice poklonim maloj deci i tako ih obradujem.Ja sam uvek za intezivan rad, jer rad čini čoveka korisninijm i jačim”, kaže Miloljub.

Ovim zanatom se bavi iz ljubavi, a u planu mu je da svoje proizvode iznese na tržište kako bi hobi pretočio u zaradu. Po njegovim rečima posao stolara je lep, ali i ne toliko težak, jer kada se posao voli nikada ne prestavlja napor.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RINA
Foto: RINA

YOU MAY LIKE