Connect with us

Dijaspora

POVEZIVANJE DIJASPORE U SAD: Uskoro kreće digitalna platforma za ekonomsku saradnu i lobiranje!

Published

on

Ambasada Srbije u Vašingtonu će narednih meseci raditi na izradnji digitalne platforme za povezivanje srpske dijaspore u SAD radi ekonomske saradnje i lobiranja, prenose agencije.

“Gradimo zdrav i dobar srpski kokus koji se zasniva na razumevanju i saradnji”, rekao je ambasador Srbije u Marko Đurić u gostovanju na TV Prva. Đurić je objasnio da je to izuzetno značajno jer “američki Kongres ima veliku ulogu u državnoj spoljnoj politici”.

Đurić je istakao da američki fokus u medijima nije na centralnoj, istočnoj i južnoj Evropi. Kako je objasnio, SAD imaju brojne prioritete spoljne i unutrašnje politike, a o Balkanu se govori na nižim nivoima administracije.

“Balkan se retko pominje i to daje veliki prostor za rad s ljudima u novoj administraciji i u Kongresu na objašnjavanju situacije, prilika i perspektiva”, rekao je ambasador.

Komentarišući Vašingtonski sporazumu+, Đurić je naveo da je nova američka administracija odlučila da prihvati i podrži obaveze iz Vašingtonsklog sporazuma.

“To je dobra vest za Srbiju”, rekao je Đurić i dodao da je njegov utisak kako SAD snažno podržavaju ulogu Evropske unije u dijalogu Beograda i Prištine.

Đurić je rekao i da se u rezidenciji Srbije u Vašingtonu ne propušta prilika da se na sastancima sa predstavnicima Kongresa, službenicima Stejt departmenta ili ljudima iz sveta biznisa kaže da je poslednji predsednik SAD koji je posetio Srbiju bio Džimi Karter i da se očekuje poseta na najvišem nivou u narednim godinama.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

https://www.instagram.com/p/CPJBPWfqqqW/?utm_source=ig_web_copy_link

Izvor: Agencije
Foto: Pixabay / Serbian Times

Advertisement