Connect with us

Srbija

POUČNA PRIČA IZ ISTORIJE: Nemački Car je tražio bar jednu srpsku ratnu zastavu, ali je nije dobio

Published

on

Od 51 pukovske zastave, koliko je posedovala srpska vojska tokom balkanskih i Prvog svetskog rata, nijedna nije pala u neprijateljske ruke, što je bio presedan u istoriji modernog ratovanja

PUSTI SNOVI O SRPSKOJ ZASTAVI: Nemački car Vilhelm II

Ovih se dana mnogo raspravljalo o zastavama Srbije koje su posle mitinga vladajuće partije završile u kontejnerima i kantama za smeće. Evo jedne poučne poučna priče iz istorije o tome kako su se naši preci odnosili prema zastavama svoje države…

Tokom Prvog svetskog rata nemački car Vilhelm II je od komandanta svojih
snaga, generala Augusta fon Mekenzena zatražio da mu donese barem jednu zaplenjenu srpsku ratnu zastavu, ali je dobio odgovor koji ga je zaprepastio.

General mu je odgovorio da ne poseduje ni jednu.

Od 51 pukovske zastave, koliko je posedovala srpska vojska tokom balkanskih i Prvog svetskog rata, nijedna nije pala u neprijateljske ruke, što je bio presedan u istoriji modernog ratovanja.

Vojne zastave komandantima pedeset jednog puka srpske vojske na Banjici je 26. juna i 30. novembra 1911.godine svečano uručio kralj Petar Prvi Karađorđević.

NEKAD… Iz vremena kada je srpska zastava bila svetinja

Pod njima su se srpski pukovi borili u dva balkanska i Prvom svetskom ratu. Niti jednu zastavu neprijatelji nisu zarobili. Vojnička i narodna čast je sačuvana.

Od pedeset jedne zastave sa kojima se ratovalo od 1912. do 1918. godine u depoima Vojnog muzeja u Beogradu čuva se 47 vojnih barjaka.

…I SAD: Zastave Srbije posle mitinga SNS FOTO GORE: Rade Gorčinović

Tri su nestale u bitkama kada su ih, verovatno u želji da ne padnu neprijatelju u ruke, zastavnici uništili.

Četvrta, zastava slavnog Gvozdenog puka, odnosno Drugog pešadijskog puka „Knjaz Mihailo” prvog poziva Moravske divizije bila je pogrebni pokrov na sahrani kralja Petra Prvog Karađorđevića i sa njim je sahranjena.

Učimo od predaka.

Izvor: In4s

Advertisement