Chicago
72°
Partly Cloudy
6:41 am6:43 pm CDT
Feels like: 72°F
Wind: 11mph NE
Humidity: 75%
Pressure: 30.04"Hg
UV index: 1
TueWedThu
72/63°F
66/63°F
66/59°F

Published 4 months ago

By Serbian Times

POTRESNA PRIČA: Baka Đurđa (114) živi na rubu siromaštva, a brigu o njoj vodi njeno deseto dete! (FOTO)

Memljiva kuća koja se jedva drži, bez fasade, okrpljena spolja, a sa ogoljenim zidovima iznutra, drvenom tavanicom i prozorima koji jedva da zaustavljaju nalete vetra i kišu, mesto je gde svoje poslednje zemaljske dane provodi baka Đurđa Marković, stara 114 godina, najstariji državljanin Srbije.

Umesto da joj starost bude dostojna i da se nalazi u čistom i toplom, baka Đurđa, muči se i pati na samom rubu siromaštva. Zavisna je od tuđe nege i pomoći, a jedini ko joj se našao u toj bedi, jeste sin Miroslav.

-Nikako sam. Ne mogu da živim, ne mogu da umrem – kaže baka Đurđa.

Starica Đurđa već je šest godina na postelji, a brigu o njoj vodi njeno deseto dete po redu, sin Miroslav zajedno sa suprugom i sinovima.

U kući nema ni minimalnih uslova za život, zemljani pod, bez vode i kupatila. Vodu nose sa obližnjeg izvora, kroz suze priča unuk Nebojša od čije nadnice živi cela porodica.

-Ja ne mogu njoj da pružim kako ja zamišljam da treba da se pruži. Znam ja šta sve treba, i kupatilo i kuća, ali nisam u mogućnosti, ja radim ali mučimo se i imamo samo da preživimo – kroz suze priča Đurđin unuk Nebojša.

Kuća samo što se nije srušila. Zid se nakrivio i poduprt je drvima da ne padne. Deo kuhinje pokriven je najlonom. Baka Đurđa je u međuvremenu oslepela, a osim starosti i iznemoglosti druge dijagnoze nema.

Njen sin Miroslav kaže da je primetio neobične promene na njenom telu.

-Počela je da se menja koža, da se obnavlja. Kosa joj je bila bela, sada je crna. Izrasla su joj četiri nova zuba – kaže Miroslav.

Đurđa je rodila 11 dece od kojih ima preko 120 potomaka. Po računici porodice, doživela je rođenje potomaka u petom kolenu, pa je ona po rodoslovu svojim najmlađim potomcima navrbaba.

Mučan je život najstarije žene na Balkanu, još mučnije je što sudnji dan čeka u kući staroj koliko i ona, u nehumanim uslovima.

Baki Đurđi potrebna je hrana, pre svega kašasta, pelene za odrasle, sredstva za higijenu, garderoba, kao i novčana sredstva za dostojanstveniji život.

Svi koji su u mogućnosti, mogu se javiti na broj Đurđinog sina Miroslava 0640430143.

PROČITAJTE VIŠE:

NAJDUGOVEČNIJI “VLADAR” SRPSKIH SELA: Mijo je već 50 godina predsednik mesne zajednice, a evo šta je sve podigao!

NAJMANJE SELO U SRBIJI? Ovde žive samo četiri duše, a evo koliko godina ima najmlađi stanovnik!

VAŽAN OBIČAJ SRPSKOG NARODA: Izašao dokumentarni film o svinjokolju i njegovom značaju za seoski život! (VIDEO)

Izvor: Blic
Foto: Printscreen Prva tv

YOU MAY LIKE