Connect with us

Amerika

POTRESNA ISPOVEST SINA AMERIČKOG PILOTA: Da nije bilo Srba, moj otac se nikad ne bi vratio kući! (FOTO GALERIJA)

Published

on

Robert Bob Кol, 1944. godine iskočio je iz oštećenog aviona, pogođenog nemačkom raketom, iznad Pranjana gde su mu meštani spasili život. U Srbiji je proveo 66 dana i oduševio se žiteljima podsuvoborskih sela. Porodica ovog pilota doživotno je zahvalna srpskom narodu, a najlepše reči imao je i Bobov sin Geri Кol.

Robert Bob Kol imao je foto aparat i zabeležio je eksluzivne fotografije pranjanskih zaseoka. General Mihailović bio je jako blizak sa Gerijevim ocem koji mu je ostavio u amanet prsten. Na ukrcavanju u avion razmenio je prsten sa generalom Mihailovicem. Prsten koji je Draza nosio danas se nalazi u kucnoj kolekciji Gerija Kola u Teksasu.

  • Vaš otac je oboren iznad Jugoslavije kao američki pilot?

Moj otac i njegova posada su iskočili iz oštećenog B-24 bombardera nad Jugoslavijom, 6. juna 1944. godine, nakon što su završili misiju u Brasovu u Rumuniji. Nekoliko članova posade je pretrpelo manje povrede, ali su im četnici generala Draže Mihailovića i lokalni meštani Srbi pomogli i svi su preživeli rat. Mnogi od naših očeva se ne bi vratili kućama bez velikodušne i nesebične brige koju su im Srbi pružili i platili za to visoku cenu.

  • Koliko dana je vaš otac proveo u okupiranoj Srbiji?

Prema podacima o njegovom služenju u vojsci, moj otac je u Srbiji bio 66 dana.

  • Da li se Misija Halijard smatra simbolom solidarnosti između Srbije i Amerike?

Misija Halijard je pokazala visok nivo saradnje između Sjedinjenih Država i Srbije u kritičnom periodu rata. Bez hrabrih napora obe strane, ova odvažna misija bi možda bila neuspešna. Oni koji znaju za misiju Halijard je svakako posmatraju kao najviši simbol solidarnosti koji je stvorio trajnu vezu između naših zemalja.

  • Kada ste poslednji put posetili Srbiju? Kakvi su bili vaši utisci?

Septembra 2019. godine sam sa suprugom i svoja dva brata putovao u Srbiju na obeležavanje 75. godišnjice Misije Halijard. To je bila moja prva poseta Srbiji, ali neće biti poslednja. Bio sam zadivljen time koliko je Beograd živ grad i koliko je unutrašnjost Srbije lepa. Svuda kud sam putovao, Srbi su bili ljubazni i velikodušni. Osećao sam se kao kod kuće.

  • Šta mislite o izgradnji memorijalnog kompleksa u Pranjanima kako bi se obeležila Misija Halijard posle 76 godina?

Fondacija Misije Halijard je odradila fantastičan posao u prikupljanju podrške i finansiranja za ovaj važni spomenik žrtvama koje je srpski narod podneo za naše očeve i koje nikada neće biti zabiravljene. Radujem se što ću ga videti.

  • Da li je vaš otac pričao o svojim uspomenama na vreme provedeno u Srbiji?

Moj otac nije mnogo pričao o ratu, ali je umeo da priča o tome kako su njega i druge pilote štitili i negovali velikodušni Srbi. Čak se iz detinjstva sećam diskusija o tome kako se prema generalu Mihailoviću i Srbima ponelo veoma nepošteno posle misije Halijard. Tad to nisam razumeo, ali je moj otac bio vrlo strastven u svojim osećanjima prema Srbima.

  • Recite mi nešto o albumu sa privatnim fotografijama vašeg oca i prstenu koji je dobio od generala Mihailovića.

Kad je moj otac iskočio iz oštećenog aviona, sa sobom je imao mali fotoaparat u letačkom odelu. Bio je u mogućnosti fotografijama da ovekoveči veći deo vremena koji je proveo u Srbiji i moja porodica još uvek poseduje ove jedinstvene fotografije. Nisu viđene sve dok ih moja porodica nije ponudila Fondaciji Misija Halijard, 75 godina nakon što su snimljene. Tokom vremena provedenog u Srbiji se moj otac sprijateljio sa generalom Mihailovićem i toliko su se zbližili da su pred očev odlazak razmenili prstenje. Moj je otac njemu dao prsten koji je dobio za maturu, a general Mihailović njemu svoj lični prsten sa ugraviranom posvetom. Taj neprocenjivi artefakt je i dalje u vlasništvu moje porodice.

  • Kao član porodice čiji je otac evakuisan sa polja Galovica, želite li da položite spomen ploču u memorijalnom kompleksu?

Mojoj porodici bi bila čast da položi obeležje u novi kompleks na polju Galovica. Razmišljali smo o tome da napravimo repliku prstena koji je general Mihailović poklonio mom ocu i rado ćemo podeliti slike koje je moj otac snimio tokom tog vremena.

Intervju i foto: Fondacija Misija Halijard

Advertisement