Chicago
70°
Mostly Cloudy
6:36 am6:50 pm CDT
Feels like: 70°F
Wind: 1mph SW
Humidity: 74%
Pressure: 30.19"Hg
UV index: 1
FriSatSun
75/63°F
73/59°F
70/61°F

Published 3 months ago

By Antonije Kovačević

POTRESNA ISPOVEST ČUVENOG GRADE (73) IZ ČIKAGA: Mi Srbi smo toliko moćni da bismo mogli da vladamo Amerikom, ali nam fali sloga (VIDEO)

Svako ko je srpskog roda i porekla a živi u Čikagu sigurno je čuo za ime – Gradimir Grada Marković. Uz koje obavezno ide ono Gospodin, sa velikim G.

Oni muški ga najbolje znaju po njegovom angažmanu u srpskim organizacijama, poput Srpske Narodne Odbrane i Kongresa srpskog ujedinjenja, kao i brojnim humanitarnim projektima za decu i siromašne koje je organizovao u otadžbini.

Ženski svet ga poznaje kao najboljeg frizera koji je ikada preko okeana došao sa Balkana u Sjedinjene Američke Države, ovenčan silnim priznanjima za svoj rad na ulepšavanju lepšeg dela planete, ali i dugogodišnji rad na filmu i u pozorištu, gde mu je nekako genetski bio zapisan put, s obzirom da mu je ujak bio legendarni Miodrag Petrović Čkalja.

U Ameriku je iz rodnog Kruševca, preko Beograda, došao još davnih 1970-tih. Za razliku od većine, koja je došla u potrazi za boljim životom, trbuhom za kruhom, gospodin Grada je došao zbog ljubavi. Došao i napravio zavidnu karijeru, frizirao poznate glumce, senatore, manekenke, kongresmene…

Kada je Srbiji bilo najteže, tokom građanskog rata 1990-tih, a naročito tokom NATO bombardovanja, Marković je bio na prvoj liniji medijske odbrane, pokušavajući da razbije crno-belu sliku koju su o nama tada emitovali američki mediji.

Zbog svojih izjava i zbog toga što je bio Srbin u pogrešno vreme i na pogrešnom mestu, morao je, posle pretnji i pritisaka, da zatvori svoju frizersku radnju. Ali ga ni to nije sprečilo da, gde god je bio u prilici, nastavi da se bori za interese Srbije i srpskog naroda. A nije se promenio ni do dan danas…

S ponosom čuva Albansku spomenicu svog dede, sa ppotpisom kralja Aleksandra, i dalje radi svoj frizerski posao koji mnogo voli, jer, kako kaže, “samo Bog ti može dati u ruke zanat kojim usrećuješ ljude”. 

Pogledajte šta je u ekskluzivnom intervjuu, koji je često prekidan njegovim suzama, Grada Marković rekao uredniku Serbian Timesa Antoniju Kovačeviću…

P.S. Ako želite da imate najbolju frizuru u Čikagu, javite se Gospodinu Gradi na (224) 634-1745 ili svratite u njegov frizerski salon “Art of Hair” u ulici Lawrence br. 5924.

Za više ekskluzivnih intervjua i zanimljivih reportaža iz života srpske dijaspore zapratite naš Youtube kanal Serbian News USA jednim klikom na OVAJ LINK!

Tekst/Video/Foto: Antonije Kovačević

YOU MAY LIKE