Chicago
64°
Cloudy
6:45 am6:36 pm CDT
Feels like: 64°F
Wind: 2mph NNE
Humidity: 82%
Pressure: 30.07"Hg
UV index: 0
SatSunMon
77/61°F
77/63°F
77/63°F

Published 2 years ago

By admin

LAVIĆ UHVAĆEN KOD BUDVE: Posle dva dana u bekstvu, mladunac iscrpljen i uplašen! (VIDEO)

Mladunče lava koje je danima lutalo oko Budve danas je uhvaćeno konačno je locirano i uhvaćeno. Lav je pronađen u staroj kući na putu ka naselju Krapina.

Životinja je locirana drugog dana intenzivne potrage, u koju su bili uključeni predstavnici Agencije za zaštitu životne sredine Crne Gore, aktivisti, volonteri i biolozi.

Aktivista Aleksandar Dragićević koji je pomagao u promalaženju mladunčeta rekao je da je u samoj akciji hvatanja učestvovalo šest osoba.

“Nije bilo potrebe da se koriste sedativi, lav je uhvaćen u staroj kući iznad Budve. U dosta je dobrom zdravstvenom stanju, uplašen je, iscrpljen i gladan”, rekao je on za TV Prva.

Lavić je bezbedno uhvaćen i nepovređen smešten u džak. Sada ga čeka veterinarski pregled, transport i trajno zbrinjavanje u nekom od prihvatilišta ili zoo vrtova.

Potraga je počela juče ujutru i u njoj je učestvovalo oko 70 ljudi. Za mladunčetom opasne zveri, koje je staro između četiri i osam meseci, prethodno se tragalo do duboko u noć.

Korišćeni su i dronovi sa termovizijskim kamerama, a postavljene su i zamke. Međutim, od lava do jutros nije bilo ni traga ni glasa.

Snimak koji je nastao iznad naselja Majine u Budvi zabrinuo je mnoge. Na snimku se čuje rika lava, a vide se i obrisi životinje za kojom se intenzivno traga.

Meštani su preplašeni i kažu da ne znaju šta mogu da očekuju. Jednoj ženi je lavić stigao i do kućnog praga.

“Došao je do ograde. Moj sin je stao tu i bacio mu kobasicu, a onda je lav pobegao”, kaže Desa Kuč za RTCG.

Desa kaže da je u pitanju mladunče.

“Ima oko 50 kilograma možda, kao poveći pas. Nije mi svejedno, ja izađem na terasu i ne znam da li on mene može da napadne ako je gladan. Ne znam. Imam dva velika vučijaka, ali ipak, nije svejedno. Ipak je to zver”, svedoči Desa za crnogorske medije.

U potragu su uključeni pripadnici policije, vatrogasci, volonteri.

“Narod mora da shvati da je to danas mali, slatki lavić, ali će za par meseci da bude jedna krupna, ozbiljna životinja, opasna zver koja će početi da jede i životinje i ljude”, kažu ljudi koji učestvuju potrazi.

Teren na kojem tragaju je veoma težak.

“Nagibi su veliki, klizavo je, puno je žbunja pa lav ima mogućnost i da se sakrije negde, ali baš zbog toga imamo i termalnu kameru”, kažu aktivisti koji učestvuju u potrazi za životnjom.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Telegraf
Foto: Pixabay

YOU MAY LIKE