Chicago
43°
Sunny
6:45 am7:07 pm CDT
Feels like: 34°F
Wind: 16mph W
Humidity: 48%
Pressure: 29.77"Hg
UV index: 0
SunMonTue
39/34°F
39/30°F
45/32°F

Published 1 year ago

By admin

KUDRAVI DŽINOVI UŽIVAJU NA DUNAVU: U Srbiji otkrivena retka vrsta pelikana! (FOTO)

U Srbiji je tokom Međunarodnog zimskog popisa ptica vodenih staništa zabeleženo prisustvo mnogih netipičnih ptica, ili retkih u zimskom periodu, među kojima su ražanj, gak, crvena lunja, zlatni vivak, crvena čaplja i jedna od najkrupnijih ptica u Srbiji – kudravi nesit (vrsta pelikana), saopštilo je danas Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

“Ova impozantna ptica, od kljuna do repa može biti duga 183 centimetra, a njen raspon krila seže do neverovatnih 320 centimetara. Teška i do 13 kilograma, jedna je od najmasivnijih letačica na svetu”, naveli su iz tog društva u saopštenju.

Kako su objasnili, kudravi nesit je u 19. veku u Srbiji bio gnezdarica, ali je nestao do polovine 20. veka usled isušivanja prostranih ritova, bara i močvara za potrebe poljoprivrede, progona, izgradnje brojnih nasipa i kanala, a da je u 21. veku njegov boravak u Srbiji zabeležen nekoliko puta, ali da nije bilo sumnje o gnežđenju.

“Kudravi nesiti su i ovog januara naši gosti na Dunavu u Negotinskoj krajini. Tokom tri dana pretraživanja za vreme Međunarodnog popisa ptica vodenih staništa zabeležili smo bar šest ptica. Od toga, četiri su bile mlade, te po jedna odrasla i nezrela ptica”, naveo je koordinator Međunarodnog popisa ptica vodenih staništa u Srbiji Marko Šćiban.

Prema njegovim rečima, učestali nalazi te strogo zaštićene vrste u poslednjih nekoliko godina na Dunavu u Negotinskoj krajini bude nadu da će kudravi nesiti u Srbiji možda pronaći i odgovarajuće stanište za gnežđenje u budućnosti.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Agencije
Foto: Društvo za zaštitu ptica Srbije

YOU MAY LIKE

SRBIN KAMIONDŽIJA PREŽIVEO STRAŠNU NESREĆU U AMERICI: Aleksandru davali samo 10% šansi da preživi, ali on je uspeo, tri ćerke ga čekaju da se vrati kući!
UŽIČANKA SLAVICA POSTALA SVETSKA PUTNICA: Obišla 43 zemlje, a zbog jedne stvari joj je Tajland najveće razaočaranje!
VRHUNAC, PO NAŠKI: Srpska reč za orgazam je nešto najlepše što ćete čuti danas!
SRPKINJA ODUŠEVILA VAŠINGTON: Biljana je otpevala "Ovo je Srbija" tokom NBA meča i opčinila publiku! (VIDEO)
"NE UŽIVAM VIŠE U KOŠARCI, IMAM PUNO PROBLEMA": Luka Dončić neprepoznatljiv, otvorio dušu i iskreno priznao! (VIDEO)
SRPSKO KOLO VODILO JOKIĆA DO POBEDE: Na tribinama u Vašingtonu srpske zastave, na terenu deca u nošnjama (VIDEO)
USTAŠAMA U INAT: Hrvatska poslanica pocepala „srpsko stablo“ i postala heroj dana!
SRPSKA PREMIJERA KOJA JE OBORILA ČIKAGO S NOGU: Priča o ljubavi obično udavi, a ova nas je oduševila! Pogledajte zašto... (FOTO+VIDEO)