Chicago, IL
70°
Partly Cloudy
6:28 am5:37 pm CST
Feels like: 70°F
Wind: 16mph S
Humidity: 62%
Pressure: 29.33"Hg
UV index: 3
3 pm4 pm5 pm6 pm7 pm
68°F
68°F
64°F
63°F
61°F
WedThuFriSatSun
34°F / 21°F
48°F / 34°F
52°F / 37°F
61°F / 46°F
64°F / 52°F

Published 2 years ago

By admin

KUDRAVI DŽINOVI UŽIVAJU NA DUNAVU: U Srbiji otkrivena retka vrsta pelikana! (FOTO)

U Srbiji je tokom Međunarodnog zimskog popisa ptica vodenih staništa zabeleženo prisustvo mnogih netipičnih ptica, ili retkih u zimskom periodu, među kojima su ražanj, gak, crvena lunja, zlatni vivak, crvena čaplja i jedna od najkrupnijih ptica u Srbiji – kudravi nesit (vrsta pelikana), saopštilo je danas Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

“Ova impozantna ptica, od kljuna do repa može biti duga 183 centimetra, a njen raspon krila seže do neverovatnih 320 centimetara. Teška i do 13 kilograma, jedna je od najmasivnijih letačica na svetu”, naveli su iz tog društva u saopštenju.

Kako su objasnili, kudravi nesit je u 19. veku u Srbiji bio gnezdarica, ali je nestao do polovine 20. veka usled isušivanja prostranih ritova, bara i močvara za potrebe poljoprivrede, progona, izgradnje brojnih nasipa i kanala, a da je u 21. veku njegov boravak u Srbiji zabeležen nekoliko puta, ali da nije bilo sumnje o gnežđenju.

“Kudravi nesiti su i ovog januara naši gosti na Dunavu u Negotinskoj krajini. Tokom tri dana pretraživanja za vreme Međunarodnog popisa ptica vodenih staništa zabeležili smo bar šest ptica. Od toga, četiri su bile mlade, te po jedna odrasla i nezrela ptica”, naveo je koordinator Međunarodnog popisa ptica vodenih staništa u Srbiji Marko Šćiban.

Prema njegovim rečima, učestali nalazi te strogo zaštićene vrste u poslednjih nekoliko godina na Dunavu u Negotinskoj krajini bude nadu da će kudravi nesiti u Srbiji možda pronaći i odgovarajuće stanište za gnežđenje u budućnosti.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Agencije
Foto: Društvo za zaštitu ptica Srbije

YOU MAY LIKE