Chicago
75°
Partly Cloudy
6:37 am6:48 pm CDT
Feels like: 75°F
Wind: 8mph E
Humidity: 68%
Pressure: 30.08"Hg
UV index: 2
SatSunMon
73/59°F
72/63°F
68/61°F

Published 3 months ago

By Serbian Times

POTOP U SRBIJI: Reka odnela most u Kosjeriću, kritično u Čačku i Novom Pazaru, očekuje se i novi talas! (FOTO, VIDEO)

Iza stanovnika Kosjerića je još jedna neprospavana noć koju su proveli u strahu za svoje domove. Vodena stihija odnela je puteve, oštetila most, njive i voćnjake. Meštani ovog mesta strahuju od najavljenih novih padavina.

-Sada nam je prioritet da saniramo most koji je bujica delom uništila. Nasipamo čvrstim agregatom njegove stranice koje je bujica odnela sinoć kako bi ga učvrstili i obezbedili pred novim naletom najavljenih poplava, kako ne bi ostali bez njega – kazao je za RINU prvi čovek opštine Žarko Djokić.

Pred naletom bujice u opštini Kosjetić pored putne infrastrukture na udaru su se našla i domaćinstva.

-Tokom čitave noći radili smo na izbacivanju vode iz domaćinstava i u tome uspeli uz pomoć Sektora za vanredne situacije koji su bili na licu mesta konstantno. Sada je na redu da krenemo u čišćenje i sređivanje putne infrastrukture koja je pretrpela dodatna oštećenja pred naletom ogromnih voda – zaključuje on.

Zbog zamućenosti izvora zdrave pijaće vode u mestu Brajkovići, već duže do sedam dana ona nije za upotrebu. Sa tog vodovoda snabdeva se oko 4.000 građana.

U Novom Pazaru se izlile Trnavica i Jošanica

Jako nevreme i obilne padavine ni ovog puta ni zaobišle Novi Pazar. Nivo skoro svih reka je u porastu, a došlo je do izlivanja Trnavice i Jošanice.

-Voda je svuda oko nas, nivo reka i dalje raste. Plašimo se šta će bitu noćas. Saobraćaj je zaustavljen, kroz naš komšiluk može se samo na čamcu, kažu za RINU meštani naselja Trnava.

Kritična situacija je i u naselju Ćeramidžinica, voda je ušla u nekoliko kuća, a na terenu su vatrogasci-spasioci.

-Čitavo područje duž toka reke Trnavice je poplavljeno, a to je područje od preko tri kilometra. Na terenu su građevinske mašine, vojska, komunalna milicija. Ogromna količina kiše pala je za kratko vreme i iako su obale bile obezbeđene nije bilo spasa od izlivanja. Rešenje da se ovakve poplave više ne događaju jeste ukorićavnje reke Trnavice, rekao je za RINU Ismail Dupljak Rukovodilac Odeljenja za vanredne situacije i poslove odbrane Grada Novog Pazara.

Dramatično u čačanskom naselju Loznica: Meštani u strahu od vodene bujice punili džakove sa peskom

Uplašeni od ponovnih poplava i izlivanja Lozničke reke, meštani čačanskog naselja Loznica okupili su se juče tokom večernjih časova i pune dzakove sa peskom kako bi tokom noći zaštitili svoje domove ukoliko ponovo krene vodena stihija. Ističu da ovo nije prvi put da njihovo naselje plavi.

-Satima punimo dzakove, ali nam je u jednom trenutku nestalo peska pa smo čekali da stigne. Jutros su dolazili iz opštine, obišli su teren. Našu ulicu je još 2018. godine oštetila poplava i do sada nije ništa rešeno. Tada je pukla i cev od gasa koju je poslednja poplava otkopala i sada stoji tako na otvorenom”, rekao je Đorđe Šijak u čijem je dvorištu u ponedeljak visina vode iznosila preko 40 centimetara.

PROČITAJTE VIŠE:

JKP „Gradsko zelenilo” ustupilo je kamion kojim je dovezena nova tura peska, kako bi okupljeni meštani mogli da nastave svoju akciju. U ovom delu MZ Loznica poslednje izlivanje Lozničke reke potopilo je desetak dvorišta, a voda je ušla i u jedan automobil.

-U moje dvorište je ponovo ušla voda sa obe strane, i sa ulice ali i sa zadnje strane, kroz komšijino dvorište. Voda je ušla i u podrum i u garažu. Sada pokušavamo da, ukoliko dođe do izlivanja, vodu ovde zaustavimo kako ne bi ponovo došla do dvorišta”, rekao je Aleksandar Kiković, jedan od meštana koji je večeras aktivan u akciji punjenja dzakova.

Inače, Loznička reka usled obilnih padavina koje u poslednje vreme pogađaju zapadnu Srbiju od 2. maja izlila se tri puta, a najveću štetu izazvala je poslednjeg ponedeljka, kada je ponovo došlo do začepljenja nepropisno napravljenih prelaza, zbog ogromne količine đubreta, blata i drvnog otpada koji nije mogao proći cevima neodgovarajućeg obima.

POVEZANE TEME:

PANČEVAČKA HEROINA KATARINA: Samohrana majka troje dece i borkinja protiv nasilja dobila nagradu Evropske Unije! (FOTO)

ZAVRŠIO HUMANITARNO HODOČAŠĆE: Slavko prepešačio 250 km i skupio 830.000 dinara za bolesnu decu! (FOTO)

MUNJEVITA AKCIJA NAŠIH SNAGA: U Srbiji uhapšena tri naoružana specijalca sa Kosova i Metohije!

Izvor: RINA
Foto: RINA

YOU MAY LIKE