Connect with us

Amerika

POSLEDNJA FAZA PRED OTVARANJE: Čikago ublažio mere, nema više maski za vakcinisane!

Published

on

Grad Čikago i savezna država Ilinoj primenili su nove smernice Centra za kontrolu bolesti (CDC), koje propisuju da maske više nisu neophodne za građane vakcinisane protiv kovida!

Osim toga, Čikago je ublažio čitav niz restriktivnih mera u okviru svoje politike „izuzeća od vakcina“. Na primer, stanovnici Čikaga mogu da se raduju povratku noćnih barova, koji prvi put od početka pandemije ostaju otvoreni do 4 sata ujutru.

Pored najave da će slediti uputstva CDC, guverner Dž. B. Pricker i gradonačelnica Lori Lajtfut tek treba javnosti da predstave detalje o ublažavanju mera vezanih za nošenje zaštitnih maski. CDC je jasno označio ko bi trebalo da predstavlja izuzetak, naročito u zdravstvenim ustanovama i javnom prevozu.

#CDC je priznao da vidi “verovatnu uzročnu povezanost” vakcina i opasnog zgrušavanja krvi od kojeg je u SAD već umrlo nekoliko ljudi!

Posted by Serbian Times on Thursday, May 13, 2021

Bez obzira na smernice CDC-a, vlasnici restorana i barova imaju pravo da sami odrede svoj “kućni red”, pošto iako vakcinacija smanjuje rizik od prenosa i teške bolesti, u postojećim uslovima mnogi i dalje ostaju ranjivi.

Za goste restorane u Ilinoju maske su bile obavezne još od 16. marta 2020. godine, kada je Pricker zabranio ručavanje u zatvorenom i uveo obavezno nošenje maske za kupce koji samo preuzimaju hranu u restoranima. Država je početkom juna 2020. godine ponovo pokrenula rad bašti restorana, a posetioci su morali da drže masku ako ustanu ili dok sede a ne konzumiraju hranu i piće, u sličaju da im se približi radnik.

Ilinoj i Kentaki će odmah primeniti revidirane smernice. Još pre objave CDC-a, Ilinoj je pripremio teren da u petak u takozvanu faze premošćavanja, odnosno period koji priprema stanovnike za potpuno otvaranje ekonomije.

Pricker želi da uđe u završni deo ove faze sredinom juna, dok Lajtfut predviđa da će grad Čikago slediti u julu.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Serbian Times
Foto: Pexels

Advertisement