Chicago, IL
55°
Sunny / Wind
6:02 am7:36 pm CDT
Feels like: 52°F
Wind: 20mph W
Humidity: 31%
Pressure: 30.07"Hg
UV index: 4
5 pm6 pm7 pm8 pm9 pm
55°F
55°F
54°F
52°F
50°F
SatSunMonTueWed
50°F / 36°F
61°F / 41°F
63°F / 52°F
59°F / 39°F
46°F / 37°F

Published 2 years ago

By admin

POSLE VIŠE OD POLA VEKA RASKOLA: Pomirenje srpske i makedonske crkve, patrijarh Porfirije služi liturgiju!

Posle 55 godila raskola, patrijrh srpski i arhiepiskop makedonski služiće zajedno u četvrtak liturgiju pomirenja. Time će i verskim obredom biti označen kraj podele nastale 1967. godine kada je Makedonska pravoslavna crkva (MPC) jednostrano proglasila autokefalnost.

„Kako je lepo i krasno kad sva braća žive zajedno“. Tim citatom 133. psalma Srpska pravoslavna crkva objavila je vest koju je naslovila kao radosnu.

„Sa blagodarnošću Gospodu i sa radošću obaveštavamo svu punoću Svete Crkve da će Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije i Njegovo Blaženstvo Arhiepiskop ohridski i makedonski g. Stefan uz sasluženje svih arhijereja Srpske Pravoslavne Crkve i Makedonske Pravoslavne Crkve – Ohridske Arhiepiskopije u četvrtak, 19. maja 2022. godine, služiti svetu arhijerejsku Liturgiju u Sabornom hramu Svetog Save u Beogradu čime će se vaspostaviti liturgijsko i kanonsko opštenje dve sestrinske Crkve u skladu sa odlukom Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske Pravoslavne Crkve“, navodi se u saopštenju na sajtu SPC.

Ključno je, međutim, saopštenje koje je SPC izdala dva dana ranije u kome konstatuje da nema nameru da uslovljava sestrinsku crkvu i ograničava je u pogledu njene jurisdikcije u matičnoj zemlji.

Pitanje konačnog statusa MPC rešavaće se u dogovoru sa Carigradskom patrijaršijom i ostalim pravoslavnim crkvama, saopštio je Sabor SPC. Novinarka Vremena Jelena Jorgačević kaže da je raspletu prethodila odluka Vaseljenskog patrijarha da izda tomos o autokefalnosti Ukrajinskoj crkvi.

“Ruska pravoslavna crkva se nije složila sa tim i onda se postavilo pitanje kada je Vaseljenski patrijarh objavio odluku o crkvi u Severnoj Makedoniji šta će se desiti. I odmah je istupila ruska pravoslavna crkva sa saopštenjem da će poštovati svaku odluku SPC i njenu jurisdikciju na teritoriji Severne Makedonije. E sada je sa ovom odlukom SPC, crkva u Severnoj Makedoniji priznata od svih pravoslavnih crkava, što je srećna situacija”, objašnjava Jorgačević.

Vladike MPC potvrdile su da postoji dogovor sa srpskom patrijaršijom, ali ne pominju najširu autonomiju, niti isključivo unutrašnju samostalnost. Već i spoljnu.

“Put mora voditi ka tome da Vaseljenski patrijarh izda tomos o autokefalnosti, odnosno drugim rečima da oduzme eparhiji Srpske pravoslavne crkve, koja danas ima pravo na nadležnost u Makedoniji i predati ga Makedonskoj pravoslavnoj crkvi. Pritom, to mora biti učinjeno tako da se Srpska pravoslavna crkva saglasi sa tim da bi taj autokefalni status bio opšte priznat u autokefalnom svetu”, rekao je novinar Marjan Nikolovski.

Srpska i Makedonska crkva već su jednom bile nadomak dogovora o pomirenju. Bilo je to 2002. godine kada je i usaglašen Niški sporazum koji je podrazumevao najširu autonomiju MPC. Tada su makedonski političari insistirali da se njihova crkva povuče i ne potpiše sporazum.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: N1
Foto: Printscreen N1

YOU MAY LIKE