Chicago, IL
63°
Partly Cloudy
6:37 am5:30 pm CST
Feels like: 61°F
Wind: 13mph SW
Humidity: 41%
Pressure: 29.84"Hg
UV index: 1
5 pm6 pm7 pm8 pm9 pm
59°F
55°F
50°F
50°F
48°F
ThuFriSatSunMon
50°F / 36°F
39°F / 25°F
37°F / 30°F
54°F / 36°F
61°F / 48°F

Published 1 year ago

By Serbian Times

POPLAVE ŠIROM SRBIJE: Vanredno u 7 opština, izlio se i Ibar, najkritičnije na KiM!

Zbog obilne kiše i izlivanja reka u Prijepolju, Sjenici, Novom Pazaru, Brusu, Tutinu, Kuršumliji i Prokuplju proglašena je vanredna situacija. Nivo reka u Novom Pazaru i Sjenici značajno je opao, a na Pešteru pada sneg, prenosi RTS.

Telo jedne osobe nađeno je danas u reci Trnavici u blizini Novog Pazara, potvrđeno je iz policije. Radi se o jednoj od dve osobe koje su juče upale u nabujalu reku i udavile se. Potraga za drugom osobom se nastavlja.

Situacija je danas ipak povoljnija nego prethodnog dana, a Raška se polako vraća u svoje korito u Novom Pazaru, što je potvrdio i načelnik Štaba za vanredne situacije Ismail Dupljak, prenosi Euronews Srbija.

“Narednih dana nam ostaje da utvrdimo obale, operemo ulice i sredimo sve ono što bi našim građanima omogućilo nesmetano kretanje”, istakao je Dupljak.

I reka Ibar izlila se na teritoriji opštine Raška. Poplavljena je industrijska zona, više prilaznih ulica, a ugroženi su i predškolska ustanova i sportski centri koji se nalaze nadomak reke i autobuska stanica. Doneta je i naredba o zatvaranju vrtića i srednjih škola.

Direktor Srbijavoda Goran Puzović izjavio je da je, kada se radi o poplavama, trenutno najteža situacija upravo na Ibru gde će tokom dana biti sprovdene sve mere neophodne da se zaštite ljudi nizvodno od Raške prema Kraljevu. On je za TV Pink rekao da se talas na Ibru kreće prema Kraljevu, te da će u tom gradu večeras biti vrh talasa. Puzović je uputio apel građanima da se sklone od obala reka.

“Klizavo je i sve što je na metar dva od obale je opasno. Prilaz ugrožava život. Sklonite se i sklonite decu što dalje od obala”, apelovao je on.

Poplavljene su i velike površine obradivog zemljišta nizvodno od Raške. Vodostaj Ibra je porastao tokom noći, a trenutno pada kiša sa susnežicom.

U Kuršumliji je najteže u naselju Mikuljana, gde je poplavljeno desetak kuća i vodovodni rezervoari odakle se Kuršumlija snabdeva vodom.

Izlila se i reka Bjelica u dragačevskim selima, kao i reke u Čačku i Tutinu. Na Limu je podignut još jedan nasip da zaštiti Brodarevo.

Kritično u Kosovskoj Mitrovici

Velike padavine izazvale su porast nivoa vode na rekama u više sredina na Kosovu i Metohiji, a najkritičnije je bilo u naselјima uz obalu Ibra, što je dovelo do evakuacije 120 porodica iz stambenih zgrada u severnom delu Kosovske Mitrovice. Doneta je odluka i da nastave u školama danas neće biti Klini i Srbici zbog otežanog saobraćaja, preneo je Reporteri.

Izlivanjem vode poplavlјeno je više domaćinstava u selima Žitkovac, Žerovnica, Jagnjenica u opštinama Zvečan i Zubin Potok, a zbog izlivanja Ibra najkritičnije je juče bilo u naselјu Bošnjačka mahala u severnom delu Kosovske Mitrovice.

U saopštenju opštinskog štaba u Mitrovici navodi se da je 120 porodica evakuisano iz 11 stambenih zgrada. Više od 30 lјudi privremeno je smešteno u Studentskom domu u Kosovskoj Mitrovici, prenela je RTS.

Predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić saopštio je sinoć da vodostaj Ibra raste iz minuta u minut, a veliki broj zgrada i kuća u naselјu Bošnjačka mahala u blizini istočnog mosta je poplavlјen.

Dodao je da vatrogasne ekipe i Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica pomažu svim stanovnicima u Bošnjačkoj mahali, bilo da su Srbi, Albanci ili Romi.

“Situacija jeste ozbilјna i iziskuje solidarnost i jedinstvo i sada moramo da pokažemo da brinemo jedni o drugima. Nažalost, ugrožene su stambene zgrade opštine Kosovska Mitrovica, kao i čitavog okruga”, rekao je Spirić.

U selima Žitkovac i Žerovnica pao je jedan od električnih stubova tako da su žitelјi bez struje.

Na lokalnim i magistralnim putevima na severu pojavili su se odroni, pa je tokom popodneva bio neprohodan put Kosovska Mitrovica – Zubin Potok, a otežano je bilo kretanje na putu Mitrovica–Leposavić.

PRATITE NAS I NA FEJSBUKU:

Drina se izlila u Zvorniku, Lim u opadanju, Vrbas i Una rastu

Reka Drina izlila se na poljoprivredno zemljište u zvorničkim mesnim zajednicama Tršić i Roćević, dok je u Karakaju voda ušla u podrumske prostorije četiri kuće, a ugroženo je još oko 50.

Poplavljena je gradska plaža u Zvorniku, a očekuje se da će se reka izliti i u vikend naselju u Srednjem Šepku, prenosi RTRS. Vodostaj reke Lim opao je tokom noći za desetak centimetara i za sada je sve pod kontrolom i nema ugroženih, rekli su za RTRS iz Teritorijalno-vatrogasne jedinice Rudo.

U delu opštine uz Lim i Uvac juče je proglašena vanredna situacija. Lim se izlio na područu mesnih zajednica Staro Rudo, Mrsovo i Obrvena, rekao je načelnik Opštinskog kriznog štaba Marko Pjevčević.

Nivo Lima kod Prijepolja od noćas stagnira, a juče je podignut još jedan nasip da se zaštiti Brodarevo. Predsednik opštine Prijepolje Vladimir Babić izjavio je da je dobra vest što je pao sneg u Crnoj Gori koji zadržava deo vode, tako da je došlo do stagnacije Lima, prenosi RTS.

Zbog naglog porasta vodostaja, usled čega je Vrbas prešao kotu redovne odbrane od poplava, zakazana je sednica Štaba za vanredne situacije Banjaluka.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković napisao je na društvenim mrežama da za sada nema mesta panici, da su ekipe u pripravnosti i u svakom trenutku spremne da reaguju.

Vodostaj Une u Kozarskoj Dubici i dalje raste, iznosi 344 centimetra i veći je u odnosu na sinoć za 20 centimetara.

Vodostaj Drine u Foči je u opadanju, Ćehotina je u blagom porastu, ali u je Pljevaljima u opadanju, tako da se ne očekuju veći problemi.

Vodostaj reke Bosne u Doboju ima tendenciju pada i ispod je kote redovne odbrane od poplava, navodi RTRS.

Gašić: Imali smo 84 evakuacije iz objekata

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić obišao je poplavlјena područja i u Novom Pazaru poručio da pripadnici Sektora za vanredne situacije, zajedno sa ostalim službama, čine sve da pomognu građanima da sačuvaju njihova domaćinstva nakon što su obilne padavine prouzrokovale porast vodostaja i izlivanje reka, saopšteno je iz MUP-a.

“Na sreću, u ovom delu Novog Pazara, reka je u koritu. Međutim, sve ono što je stiglo sa svih tih manjih bujičnih vodotokova je ogromna količina vode. Želim da se zahvalim gradonačelniku Novog Pazara, građanima i lokalnoj samoupravi koji su ovde čitavog dana zajedno sa Sektorom za vanredne situacije i “Srbijavodama”, kao i Vojsci Srbije koja je istog trenutka izašla da pomogne građanima da sačuvamo domaćinstva”, poručio je juče ministar.

Kako je istakao, pripadnici Sektora za vanredne situacije juče su obavili 84 evakuacije i poručio da će pripadnici vatrogasno-spasilačkih jedinica ostati na ovim područjima sve dok građani ne budu u potpunosti bezbedni.

“Imali smo 84 evakuacije iz 84 objekta, pet u Novom Pazaru, devet u Sjenici, 30 u Prijepolјu, 24 u Priboju i 16 u Brusu”, naveo je Gašić, dodajući da je to pregled situacije u ovom trenutku.

“I dalјe nastavlјamo da radimo, 94 pripadnika vatrogasno-spasilačkih jedinica su ovde u Novom Pazaru i ostaće i dalјe koliko je potrebno da bi građani bili bezbedni“, rekao je ministar, dodaje se u saopštenju.

POVEZANE TEME:

POPLAVE IZAZVALE HAOS NA KOSOVU I METOHIJI: Oko 120 porodica evakuisano iz svojih stanova!

SNIMCI STRAVE IZ NOVOG PAZARA: Pokušao da spase komšiju iz reke, ali ih voda obojicu progutala za tren (VIDEO)

DRAMATIČNA ISPOVEST GORDANE: Reka im uništila domaćinstvo, utopile im se ovce! (FOTO)

Izvor: Euronews
Foto: Printscreen Twitter @agent_haosa

YOU MAY LIKE