Chicago, IL
63°
Clear
5:27 am8:06 pm CDT
Feels like: 63°F
Wind: 3mph E
Humidity: 72%
Pressure: 29.8"Hg
UV index: 0
12 am1 am2 am3 am4 am
59°F
59°F
54°F
55°F
55°F
SatSunMonTueWed
77°F / 64°F
68°F / 57°F
82°F / 64°F
82°F / 64°F
72°F / 55°F

Published 1 year ago

By Serbian Times

PONOSAN NA SVOJE POREKLO: Borina majka je iz Afrike, a umesto Berlina za studije je odabrao Kosovsku Mitrovicu!

Bora Radovanović je umesto Beograda i Berlina, za studije odabrao Kosovsku Mitrovicu. Majka mu je iz Namibije, ali su preci njegovog oca sa Kosova i Metohije. I na to je posebno ponosan. Više u emisiji “Pravo na sutra”, danas na Drugom programu.

Kao ranijih godina u Prištini, a sada u Kosovskoj Mitrovici, studiraju mladi iz svih krajeva zemlje i regiona. Na Fakultetu tehničkih nauka studenti imaju sve potrebne uslove, pa čak i svoj TV studio. Zahvaljujući drugu Nikoli Dediću iz Kragujevca, Bora Radovanović je prvi put upoznao Kosovo i Metohiju, i odmah se zaljubio.

“Ja sam rodom iz Namibije, majka mi je iz Namibije a otac iz Srbije, i obišao sam skoro ceo svet i imao sam prilike da upišem fakultet na mnogo destinacija. Moji roditelji žive u Berlinu. Oni su prvo hteli da ja upišem fakultet u Nemačkoj. Govorim tri jezika engleski, srpski i nemački. Maternji mi je engleski jezik, srpski mi ide malo teže”, priča Radovanović.

Nikola Dedić, student FTN-a u Kosovskoj Mitrovici kaže da na KiM imaju dosta stvari, neplaniranih dešavanja, ali su fokusirani na fakultet i došli tu sa jednim ciljem, a to je da nauče i da se izgrade kao ljudi.

PRATITE NAS I NA FEJSBUKU:

Slobodno vreme provode u svom kutku za razonodu u okviru Studentskog centra. Tu je i teretana za relaksaciju, a druže se uz bilijar i šah. Okupljaju se u kafiću koji su sami dizajnirali.

“Uvek kažem mojim prijateljima iz Beograda, pitaju me – Boro što ne dolaziš!? Ja šest meseci nisam bio kući, ja sam šest meseci u Kosovskoj Mitrovici. I oni mi kažu – dođi kući. Neću, mnogo mi je lepo ovde, predivno je”, dodaje Radovanović.

Profesori i saradnici čine sve da obezbede potrebne uslove za rad. Iako rade u otežanim okolnostima, postižu izuzetne rezultate.

“Politehnički univerzitet u Lublinu u Poljskoj, zatim Obodov univerzitet u Mađarskoj, Univerzitet u Ljubljani, Univerzitet Zapadna Atika u Grčkoj, samo su neki od univerziteta sa kojima sarađujemo dugi niz godina”, navela je Aleksandra Petrović sa Fakulteta tehničkih nauka u Kosovskoj Mitrovici.

Bliskost među ljudima i izraženo gostoprimstvo i zajedništvo koje se oseća kod srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji čine da se mladi osećaju dobro i prihvaćeno.

POVEZANE TEME:

BARIKADE I U KOSOVSKOJ MITROVICI: Blokirani most i centar grada!

POLICIJA TZV. KOSOVA OTKRILA: Evo zašto je patrijarhu Porfiriju zabranjen ulazak na KiM!

KURTI KFORU I EULEKSU: Ako ne uklonite barikade, učinićemo to sami!

Izvor: RTS
Foto: Printscreen RTS

YOU MAY LIKE