Chicago
52°
Cloudy / Wind
6:34 am7:14 pm CDT
Feels like: 45°F
Wind: 20mph S
Humidity: 73%
Pressure: 29.73"Hg
UV index: 0
SatSunMon
41/30°F
57/43°F
52/43°F

Published 1 year ago

By admin

PONOS SRBIJE: Vladimir na Stenfordovoj listi najuticajnijih naučnika sveta!

Docent dr Vladimir Stojanović sa Fakulteta za mašinstvo i građevinarstvo iz Kraljeva, našao se na listi dva procenta najuticajnijih istraživača u svetu. Ovu prestižnu listu svake godine objavljuje Univerzitet Stenford iz Sjedinjenh Američkih Država.

“Ovo je veliko priznanje za naš fakultet ali i za mene lično od vodeće naučno-nastavne institucije u svetu. Ova vest nas je obradovala ali ne i preterano iznenadila jer kada objavljujete u kontunuitetu radove u vrhunskim međunarodnim naučnim časopisima jasno je da vredi to što radite ali je lepo imati i formalnu potvrdu toga da ste među najboljima na svetu u poslu koji radite”, kaže dr Vladimir Stojanović, dobitnik priznanja.

Oblast istraživanja dr Stojanovića je automatsko upravljanje odnosno sistemi upravljanja zasnovani na metodama veštačke inteligencije kao što su fazi logika,neuronske mreže i mašinsko učenje.

“Takođe, ovo je i potvrda da studenti koji se školuju na Fakultetu za mašinstvo i građevinarstvo u Kraljevu stiču znanje koje je atraktivno, prepoznatljivo i cenjeno u svetu”, dodaje dr Stojanović.

Dr Mile Savković, dekan Fakulteta za mašinstvo i građevinarstvo u Kraljevu osvrnuo se na činjenicu da sve više mladih i perspektivnih ljudi odlazi iz grada na Ibru, a ovakve priznanja mogu im možda pomoći kao podstrek da ostanu u svom gradu.

“Vrlo je važno da zadržimo ljude koji se bave naukom, koji imaju izuzetne svetske rezultate i da oni ostanu kod nas. Budući studenti znaju da ono što mi radimo na fakultetu već je prepoznato u svetu tako da mogu biti sigurni, ako se odluče za naš fakultet, da su na pravom putu.”

Na listi najuticajnijih istraživača u svetu, koju svake godine objavljuje američki Univerzitet Stenford nalazi se oko 60 naučnika iz Srbije.

Metodologija rangiranja zasnovana je na više kriterijuma, među kojima su najznačajniji broj samostalnih naučnih radova, broj radova u kojima je naučnik prvi autor i broj citata tih radova.

Na listi se nalaze naučnici iz svih naučnih disciplina koje su klasifikovane u 22 naučne discipline i 176 potpolja.

Inicijalna lista najbolje rangiranih svetskih naučnika sadrži 100.000 imena, kojima su dodati i istraživači koji se nalaze u dva odsto najboljih u svojim oblastima, pa tako konačna lista sadrži 160.000 najboljih svetskih naučnika.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Filter Media
Foto: Filter Media

YOU MAY LIKE

SRBIN KAMIONDŽIJA PREŽIVEO STRAŠNU NESREĆU U AMERICI: Aleksandru davali samo 10% šansi da preživi, ali on je uspeo, tri ćerke ga čekaju da se vrati kući!
DIRLJIVA ISPOVEST ANE IZ ČIKAGA: Prešla je težak put da bi ostvarila svoje snove - postala majka i glumica (VIDEO)
"NE UŽIVAM VIŠE U KOŠARCI, IMAM PUNO PROBLEMA": Luka Dončić neprepoznatljiv, otvorio dušu i iskreno priznao! (VIDEO)
GUDELJ JE 5 MINUTA BIO KLINIČKI MRTAV: Lekari spasili život srpskom fudbaleru, evo u kakvom je sada stanju!
OSNOVANA FONDACIJA "LUKA JOVOVIĆ": Za pomoć svima koji su izgubili voljene u saobraćaju, a nisu dočekali pravdu koju zaslužuju!
PONOS DIJASPORE: Srpkinja iz Las Vegasa proglašena za najlepšu tinejdžerku Amerike! (FOTO, VIDEO)
NASMEJAO SRBIJU DO SUZA: Kanađanin prvi put probao sarmu i kajmak i napravio neoprostivu grešku! (VIDEO)
UHAPŠEN OTAC MONSTRUM SA ZVEZDARE: Policija uhvatila muškarca koji je ćerku (8) držao u kadi!