Connect with us

Srbija

PONOS NACIJE! Napravljen prvi srpski respirator, desetak mladih inženjera radilo na projektu

Published

on

U Institutu “Mihajlo Pupin” proizveden je prvi respirator u Srbiji, koji će danas biti zvanično predstavljen javnosti, a inženjer Instituta Vladimir Nešić istakao je da je to najsavremeniji uređaj i ocenio da Srbija ima kadrovske mogućnosti za pokretanje proizvodnje medicinske opreme.

Nešić je za Radio-televiziju Srbije rekao da je na proizvodnji respiratora radilo desetak inženjera. 

U REKORDNOM VREMENU: Novi respiratori na institutu “Mihailo Pupin”

“Ova zemlja ima dovoljno stručnjaka, znanja i htenja da može da pokrene novu granu proizvodnje – proizvodnju medicinske opreme”, rekao je Nešić. 

Na pitanje gde bi Srbija mogla da plasira svoj proizvod, on je ocenio da je to tržište regiona, a možda u pojedine regione Azije i Afrike.

Ideja je potekla od inženjera elektrotehnike iz Instituta “Mihajlo Pupin” Ognjena Ristića. Ristić je objasnio kako se koristi uređaj za mehaničku ventilaciju pluća.

“Ako pogledamo sam uređaj, napravili smo ga mahom da podržava sve režime koje podržava savremeni uređaj. Počeli smo od prototipa sa klipom, gde smo negde u prvoj trećini projekta ustanovili da on ne može da zadovolji odgovarajuće performanse. Za potrebe priključivanja na bolničku instalaciju smo razvili prototip sa proporcionalnim ventilima”, rekao je Ristić.

Izvor/Foto/Video: RTS

Advertisement