Chicago, IL
52°
Fair
6:36 am5:31 pm CST
Feels like: 52°F
Wind: 2mph NNE
Humidity: 39%
Pressure: 29.69"Hg
UV index: 0
6 pm7 pm8 pm9 pm10 pm
48°F
46°F
45°F
45°F
45°F
FriSatSunMonTue
43°F / 25°F
37°F / 32°F
55°F / 37°F
61°F / 52°F
64°F / 45°F

Published 2 years ago

By admin

POMOR RETKIH PTICA U SRBIJI: Namerno otrvoli strogo zaštićene vrste kod Vršca!

Zbog nedozvoljenog trovanja, ubijanja i hvatanja Srbija na godišnjem nivou izgubi preko 100.000 jedinki divljih ptica. Uprkos brojnim apelima pojedinci ne odustaju, pa je poslednji primer masovnog trovanja ptica zabeležen polovinom marta u selu Veliki Gaj kod Vršca gde su pronađeni leševi devet strogo zaštićenih mišara i jedne lovostajem zaštićene svrake.

“U neposrednoj blizini leševa pronađeni su i ostaci pojedene živine čije perje je premazano ljubičasto-roze supstancom, kao i jedna ambalaža zabranjenog pesticida – Furadan (karbofuran). Na osnovu zatečenog stanja na terenu osnovano sumnjamo da je u pitanju slučaj namernog trovanja”, kažu u Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Furadan sadrži karbofuran koji se koristio i kao bojni otrov. Ova zabranjena supstanca deluje na centralni nervni sistem i izaziva paralizu mišića, što brzo dovodi i do smrti. O ovom slučaju odmah su, kako navode, obavestili Pokrajinsku inspekciju za zaštitu životne sredine i Pokrajinski zavod za zaštitu prirode.

“Upozoravamo javnost da se radi o izuzetno opasnom otrovu koji sadrži aktivnu supstancu karbofuran čija količina od svega 0,5 miligrama je dovoljna da usmrti 21 čoveka”, ističu u Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Pomor ptica usled trovanja ovom opasnom materijom, u Srbiji nažalost nije retkost. U oktobru 2018 godine takođe u blizini Vršca kada je stradalo oko 70 jedinki jer su se hranile zrnima pšenice koja su bila tretirana furadanom. U aprilu 2020. godine u opštini Bačka Topola usled masovnog trovanja nastradalo više desetina ptica.

“Od 352 pouzdano zabeležene vrste ptica, u čak 123 se suočavaju sa rizikom od iščezavanja. Za masovni gubitak ptica u Srbiji glavni krivci su lov i krivolov kao i poljoprivreda”, navodi se u jednoj od publikacija Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RINA
Foto: RTS

YOU MAY LIKE