Chicago, IL
55°
Partly Cloudy
6:28 am5:37 pm CST
Feels like: 54°F
Wind: 14mph SSW
Humidity: 84%
Pressure: 29.42"Hg
UV index: 0
6 am7 am8 am9 am10 am
55°F
55°F
55°F
57°F
59°F
WedThuFriSatSun
32°F / 21°F
46°F / 34°F
52°F / 37°F
61°F / 45°F
63°F / 50°F

Published 1 year ago

By admin

POMAMA ZA STANOVIMA U TRSTU: Cene slične kao u Srbiji, a more na dohvat ruke!

Tendencija rasta cena nekretnina u Srbiji kao i nimalo optimistične prognoze u pogledu stagnacije ili pada cene kvadrata, naterala je kupce da se okrenu drugim tržištima i to – stranim. Pored Soluna, sve atraktivnija destinacija za domaće kupce je i Trst.

Kako izveštavaju italijanski mediji, ovaj grad beleži porast prodaje nekretnina od 10 posto u odnosu na isti period prošle godine, a lokalni agenti za nekretnine jednoglasni su u oceni da je reč o pravom tržišnom bumu. To potvrđuje i Biljana Klepić, agent nekretnina u tršćanskoj agenciji „Tam Immobiliare“ zadužena za klijente Istočne Evrope.

“Trst je oduvek bio interesantan grad za investiranje u nekretnine, pre svega jer je univerzitetski grad. Poslednjih dvadeset godina tendencija stranog ulaganja je u stalnom porastu, posebno među Austrijancima i Nemcima, a zadnje dve godine naglo je poraslo interesovanje kupaca sa naših prostora. Jedni kupuju za sopstvene potrebe kako bi povremeno dolazili u Trst, dok većina to vidi kao dobru investiciju jer je na uloženi novac zarada na godišnjem nivou od 6 do 8 posto”, kaže ona.

Jedna od njih je i Beograđanka Ivana Damjanović koja je, kako kaže, na ideju došla pre dve godine a uspela da je realizuje pre par meseci:

-Često sam odlazila u Trst turistički i jako mi se dopao. Nakon što su mi se porodične okolnosti promenile, rešila sam da tamo kupim stan sa idejom rentiranja čime bih pokrivala troškove života u Beogradu. Naravno, postoji ideja i da se jednog dana, kada se za to stvore uslovi, tamo i preselim –

Nakon prodaje stana od 48 m2 u Rakovici, Ivana je od tog iznosa uspela ne samo da kupi stan od 72 m2 u ovom italijanskom primorskom gradu, već i pokrije sve prateće troškove.

–Stan sam kupila preko agencije za nekretnine i sve je išlo glatko i brzo – ističe ona.

Prema rečima Biljane Klepić, prosečna cena kvadrata trenutno se kreće od 1.200 do 2.800 evra za useljiv stan, a u zavisnosti od zone u kojoj se nalazi, dok ispod te cene još uvek mogu da se nađu stanovi visoke spratnosti, u zgradama bez lifta i uz neophodno renoviranje.

Cena kvadrata za novoizgrađene stanove ide i do 4.000 evra po kvadratu. Ono na šta Klepić ukazuje jesu i dodatni troškovi na koje kupac treba da računa:

“Na dogovorenu cenu potrebno je još minimalno 12.000 evra i to za sledeće troškove: porez na promet nekretnine koji iznosi 9% na katastarsku vrednost a koja je obično niža od kupoprodajne. Zatim, tu je usluga notara koja se kreće od 1.500 do 2.000 evra. Provizija agencije je 4% na dogovorenu cenu plus pdv koji iznosi 22%. Ukoliko kupac ne govori italijanski jezik, valja računati i na troškove prevodioca”.

Prilikom izdavanja nekretnine, u Italiji je obavezan ugovor kojim se štite kako vlasnik stana tako i podstanari. Postoje različiti tipovi ugovora, od čega zavisi i visina poreza. No, dok se stan ne izda, vlasnika nekretnine očekuju stalni troškovi:

-Reč je o troškovima održavanja zgrade koji se kreću od 40 pa do 150 evra ali i više od toga u zavisnosti od grejanja koje postoji u zgradi (ako je autonomno, troškovi su manji, a ako je centralno onda su veći jer je uračunato grejanje). Zatim, tu je porez na imovinu, kao i računi za struju, vodu i gas, te odnošenje smeća.

Ono što bi budući vlasnici nekretnina u Trstu sa srpskim pasošem trebalo da imaju na umu, a što potvrđuje i Biljana Klepić, jeste mogućnost i dužina boravka u Italiji:

-Za građane Srbije biti vlasnik nekretnine u Italiji nije dovoljno za dobijanje boravišne dozvole. Nažalost, i za njih važi zakon maksimalnog boravka od 3 meseca, te je samo uz posebne uslove moguće dobiti boravišnu dozvolu na duži period.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Telegraf
Foto: Pixabay

YOU MAY LIKE