Chicago
10°
Clear
7:04 am5:02 pm CST
Feels like: -4°F
Wind: 11mph WNW
Humidity: 48%
Pressure: 30.48"Hg
UV index: 0
TueWedThu
12/5°F
27/19°F
30/5°F

Published 12:43

By admin

POLA VEKA POSTOJANJA: Gradonačelnik Beča ugostio najstariju srpsku organizaciju u Austriji! (FOTO)

Na poziv gradonačelnika Beča Mihaela Ludviga, predsedništvo „Jedinstva“, najstarijeg srpskog kluba u Austriji, bilo je njegov gost u Gradskoj kući.

Predsednik kluba, Zlatko Miloradović, tom prilikom je uručio odlikovanje gradonačelniku glavnog grada Austrije povodom obeležavanja 50 godina postojanja „Jedinstva“, a u znak zahvalnosti za dugogodišnju podršku i prijateljstvo grada Beča.

„Zahvaljujemo se za sve što je, do sada, grad Beč učinio i čini za sve Srpkinje i Srbe koji ovde žive i rade, a posebno na podršci i pomoći u očuvanju i negovanju srpske kulture, tradicije i jezika“, rekao je Miloradović, predsednik kluba „Jedinstvo“, koje je posle Srpske pravoslavne crkve, najstarija srpska organizacija u Austriji.

Imajuću u vidu da više od trećine stanovinštva ovog grada nema austrijsko državljanstvo, on je ukazao na činjenicu da deca koje se rode u Beču, a čiji su roditelji strani državljani, dobijaju državljanstvo prema roditeljima i da je potrebno razmotriti i druge mogućnosti koje bi doprinele još bržoj i boljoj integraciji u austrisjko društvo i većoj participaciji u političkim procesima.

Gradonačelnik Beča, Mihaela Ludvig se zahvalio na ovom priznanju i u razgovoru istakao značaj i doprinos srpske zajenice, najveće etničke zajednice sa oko 200.000 ljudi, što čini 10% stanovništva ovog grada. Srpski jezik je drugi najčešće upotrebljivan jezik, posle nemačkog, a Beč je, posle Beograda i Novog Sada, treći po redu najveći srpski grad na svetu.

„Srpska zajednica je mnogobrojna i značajna za grad Beč. Za nas su svi Bečlijke i Bečlije koji su u našem gradu kod kuće i koji su ovde izgradili svoju egzistenciju. Zalažemo se da svi vrede isto i da pronalaze iste mogućnosti. To je društvo u kome se svi osećaju kao kod kuće“, rekao je Ludvig.

Sastanku kod gradonačelnika Beča su pored predsednika kluba Zlatka Miloradovića , prisustvovali i Emina Ðorđević, potpredesnica kluba „Jedinstvo“, kao i Astrit Rompold, poslanica u Skupštini grada Beča.

Klub „Jedinstvo“ je osnovan 1970. godine i nakon pola veka postojanja postao je deo istorije grada Beča. O tome svedoči i jaka povezanost kluba, članova i aktivista sa gradom. U znaku te povezanosti, povodom 20 godina postojanja je, 1990. u parku Prater zasađeno 20 drveta. Povodom 30. Jubileja, 2000. je izdata dvojezična monografija, a povodom 45. Jubileja, 2015. je napravljen dokumetarni film. „Jedinstvo“ je takođe deo online zbirke Bečkog muzeja (WienMuseum).

Danas se klub „Jedinstvo“ prvenstveno bavi održavanjem i negovanjem srpske kulture, tradicije i jezika i slovi, sa oko 300 aktivnih članova, više stotina ativista i nekoliko hiljada simpatizera, za najaktivniji srpski kulturni klub u Austriji.

Predsednik Zlatko Miloradović je na čelu kluba od 1990. godine, a 2005. godine je odlikovan zlatnim Ordenom za zasluge, najvećim odlikovanjem grada Beča.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Promo
Foto: PID/Jobst.

YOU MAY LIKE

KOLUMNA, KOVAČEVIĆ: Đokovićev put kojim se ređe ide, popločan očevim glupostima, našim kompleksima i svetskom zaverom
ENVER KRENUO NA HODOČAŠĆE U MEKU: Srbi me zaustavljaju na putu, časte ručkom, plate smeštaj!
BRITANSKI NOVINAR OPISAO NOLETOV PUT DO VRHA: "Diskvalifikovan, zabranjen, deportovan" i na kraju najbolji!
PATRIJARH STIGAO U ČIKAGO, DOČEKALA GA DECA I PESMA: "Najveće moje zadovoljstvo je susret sa braćom i sestrama, susret sa ljudima"
“ON JE NAJVEĆI KOJI JE IKADA DRŽAO REKET”: Cicipas se poklonio Noletu: Hvala ti što me činiš boljim!
ISPLIVALO TELO NA PLAŽI: Policija ispituje da li je u pitanju Ana Volš!
IVANIŠEVIĆ OTVORIO DUŠU: Nole može da urla i da me psuje, ali mora da pobeđuje, i ja sam bio lud!
PREOKRET U AUSTRALIJSKIM MEDIJIMA: Histerija oko Srđana Đokovića dobila novu dimenziju!