Chicago, IL
37°
Sunny
6:01 am7:37 pm CDT
Feels like: 28°F
Wind: 14mph WNW
Humidity: 53%
Pressure: 30.25"Hg
UV index: 1
10 am11 am12 pm1 pm2 pm
41°F
43°F
45°F
46°F
46°F
SunMonTueWedThu
59°F / 41°F
66°F / 52°F
59°F / 41°F
46°F / 37°F
54°F / 45°F

Published 2 years ago

By admin

POLA VEKA POSTOJANJA: Gradonačelnik Beča ugostio najstariju srpsku organizaciju u Austriji! (FOTO)

Na poziv gradonačelnika Beča Mihaela Ludviga, predsedništvo „Jedinstva“, najstarijeg srpskog kluba u Austriji, bilo je njegov gost u Gradskoj kući.

Predsednik kluba, Zlatko Miloradović, tom prilikom je uručio odlikovanje gradonačelniku glavnog grada Austrije povodom obeležavanja 50 godina postojanja „Jedinstva“, a u znak zahvalnosti za dugogodišnju podršku i prijateljstvo grada Beča.

„Zahvaljujemo se za sve što je, do sada, grad Beč učinio i čini za sve Srpkinje i Srbe koji ovde žive i rade, a posebno na podršci i pomoći u očuvanju i negovanju srpske kulture, tradicije i jezika“, rekao je Miloradović, predsednik kluba „Jedinstvo“, koje je posle Srpske pravoslavne crkve, najstarija srpska organizacija u Austriji.

Imajuću u vidu da više od trećine stanovinštva ovog grada nema austrijsko državljanstvo, on je ukazao na činjenicu da deca koje se rode u Beču, a čiji su roditelji strani državljani, dobijaju državljanstvo prema roditeljima i da je potrebno razmotriti i druge mogućnosti koje bi doprinele još bržoj i boljoj integraciji u austrisjko društvo i većoj participaciji u političkim procesima.

Gradonačelnik Beča, Mihaela Ludvig se zahvalio na ovom priznanju i u razgovoru istakao značaj i doprinos srpske zajenice, najveće etničke zajednice sa oko 200.000 ljudi, što čini 10% stanovništva ovog grada. Srpski jezik je drugi najčešće upotrebljivan jezik, posle nemačkog, a Beč je, posle Beograda i Novog Sada, treći po redu najveći srpski grad na svetu.

„Srpska zajednica je mnogobrojna i značajna za grad Beč. Za nas su svi Bečlijke i Bečlije koji su u našem gradu kod kuće i koji su ovde izgradili svoju egzistenciju. Zalažemo se da svi vrede isto i da pronalaze iste mogućnosti. To je društvo u kome se svi osećaju kao kod kuće“, rekao je Ludvig.

Sastanku kod gradonačelnika Beča su pored predsednika kluba Zlatka Miloradovića , prisustvovali i Emina Ðorđević, potpredesnica kluba „Jedinstvo“, kao i Astrit Rompold, poslanica u Skupštini grada Beča.

Klub „Jedinstvo“ je osnovan 1970. godine i nakon pola veka postojanja postao je deo istorije grada Beča. O tome svedoči i jaka povezanost kluba, članova i aktivista sa gradom. U znaku te povezanosti, povodom 20 godina postojanja je, 1990. u parku Prater zasađeno 20 drveta. Povodom 30. Jubileja, 2000. je izdata dvojezična monografija, a povodom 45. Jubileja, 2015. je napravljen dokumetarni film. „Jedinstvo“ je takođe deo online zbirke Bečkog muzeja (WienMuseum).

Danas se klub „Jedinstvo“ prvenstveno bavi održavanjem i negovanjem srpske kulture, tradicije i jezika i slovi, sa oko 300 aktivnih članova, više stotina ativista i nekoliko hiljada simpatizera, za najaktivniji srpski kulturni klub u Austriji.

Predsednik Zlatko Miloradović je na čelu kluba od 1990. godine, a 2005. godine je odlikovan zlatnim Ordenom za zasluge, najvećim odlikovanjem grada Beča.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Promo
Foto: PID/Jobst.

YOU MAY LIKE