Chicago, IL
68°
Sunny
5:25 am8:08 pm CDT
Feels like: 68°F
Wind: 10mph NNE
Humidity: 47%
Pressure: 29.99"Hg
UV index: 7
4 pm5 pm6 pm7 pm8 pm
68°F
66°F
66°F
64°F
63°F
MonTueWedThuFri
84°F / 64°F
84°F / 64°F
73°F / 57°F
75°F / 57°F
70°F / 59°F

Published 4 years ago

By Antonije Kovačević

PODVIG HEMIJSKOG FAKULTETA: U ruševnoj zgradi dobijen prvi protein za domaći test na antitela na novi koronavirus!

Beogradski Hemijski fakultet, koji spolja izgleda na ruševnu zgradu, isporučiće sutra Institutu za primenu nuklearne energije prvu količinu rekombinantnih proteina novog koronavirusa, koji će biti jedan od glavnih sastojaka za domaći test za određivanja prisustva antitela na SARS-KoV-2.

Stručnjaci sa Hemijskog fakulteta razvili su tehnologiju za dobijanje jednog od rekombinantnih proteina novog koronavirusa, koji je glavni kandidat za serološki test trenutno u razvoju na katedri za biohemiju, ističe prof. dr Tanja Ćirković Veličković.

Drugi kandidat je, kako kaže, na putu da bude razvijen i u narednim danima ili nedeljama će biti ovladano tehnologijom dobijanja drugog antigena.

Test omogućava detekciju prisustva antitela u krvi osobe, odnosno pomaže lekarima da utvrde da li je organizam trenutno izložen ili je nekad bio izložen specifičnom infektivnom agensu, u ovom slučaju novom koronavirusu.

RUPA U KOJOJ RADE SJAJNI STRUČNJACI: Hemijski fakultet u Beogradu

Za sada je dobijen jedan miligram, jer je za veće količine potrebno uložiti više rada i proširiti kapacitete, kao i nabaviti polazne materijale koje u ovom trenutku nemamo.

„Mi smo sa Kliničkim centrom potpisali ugovor o naučnoj i tehnološkoj saradnji i aplicirali smo za jedan veliki projekat preko SZO, odakle očekujemo da će doći jedan deo sredstava da bismo mogli da nastavimo svoje aktivnosti. Takođe, Vlada Srbije i Ministarstvo nauke su obećali pomoć“, kaže Ćirković-Veličkovićeva.

Prema njenim rečima, rokovi su jako kratki, o čemu najbolje svedoči činjenica da je čitav projekat prokrenut pre nekoliko nedelja, a danas je dobijen i prvi protein.

Izvor: RTS Foto: RTS/Kurir

YOU MAY LIKE