Connect with us

aktuelno

POČINJE SABOR SPC NA FLORIDI: Patrijarh i vladike se sastaju da zaustave glasine i potvrde jedinsto crkve u Americi i otadžbini

Published

on

Sutra u Klirvoteru, na Floridi, počinje vanredni Sabor Srpske pravoslavne crkve za Severnu, Srednju i Južnu Ameriku. U saopštenju Episkopskog saveta SPC za pomenute zemlje stoji da će patrijarh Irinej predvoditi liturgijsko slavlje i predsedavati saboru „upućujući reči ljubavi i sloge i posvedočujući naše pravoslavno i svetosavsko jedinstvo”. S njim je u Ameriku doputovao vladika šumadijski Jovan, član Svetog arhijerejskog sinoda.

Dočekaće ih petorica vladika, trojica američkih, novogračaničko srednjezapadnoamerički Longin, zapadnoamerički Maksim i istočnoamerički Irinej, te vladike kanadski Mitrofan i južnoameričko-buenosajreski Kirilo.

Crkveni sabor glavno je zakonodavno telo Srpske pravoslavne crkve u Severnoj, Centralnoj i Južnoj Americi, a vanredno zasedanje u Klirvoteru je sazvano da bi se razjasnili nesporazumi koji su usledili posle Sabora američkih vladika prošle godine u Čikagu.

NEMA OTCEPLJENJA: Episkopi SPC u SAD na službi povodom 800 godina autokefalnosti

Na njemu su, da podsetimo, promenjene neke stavke Ustava SPC u Americi koje se tiču ustrojstva srpskih pravoslavnih eparhija na toj teritoriji, nakon čega je usledila odluka Svetog arhijerejskog sinoda SPC da se te odluke povuku.

Trojica episkopa, članovi novouspostavljenog Episkopskog saveta Srpskih pravoslavnih eparhija u SAD, objašnjavali su u nekoliko saopštenja da je postupano na osnovu odluke Svetog arhijerejskog sabora iz maja 2018, ističući da je promena ustava bila neophodna i zbog boljeg upodobljavanja državnim zakonima SAD.

Zbog nesporazuma koji su ovim povodom nastali između trojice američkih vladika s jedne, te kanadskog i južnoameričkog s druge strane, sva petorica sastala su se krajem prošle godine u Čikagu, na sednici Episkopskog saveta SPC u Severnoj, Srednjoj i Južnoj Americi, pritom usvojili odluku Sinoda i sazvali vanredni crkveni sabor.

JEDINSTVO NIJE NARUŠENO: Vladike otklonile nesporazume na sastanku u Čikagu

Očekuje se da će Sabor, između ostalog, dati odgovor na pitanje kako će ubuduće biti zvanično ime SPC u Americi, da li će ostati na snazi stari naziv – Srpska pravoslavna crkva u Severnoj i Južnoj Americi, ili novi koji je izglasan na Saboru u Čikagu – Srpske pravoslavne eparhije u Sjedinjenim Američkim Državama.

Još važnije od toga, Sabor bi trebao da potvrdi duhovno jedinstvo SPC u otadžbini i SAD i definitivno razreši spekulacije pod čijom će jurisdikcijom biti Srpske pravoslavne eparhije u SAD, jer je u proteklom periodu bilo mnogo neproverenih glasina koje su sugerisale da je u pitanju početak otcepljenja jednog dela SPC koji bi u budućnosti potpao pod kontrolu Vaseljenske patrijaršije.

Sva trojica američkih episkopa, Longin, Maksim i Irinej, su u nekoliko navrata demantovali ove glasine, potvrđujući da je SPC sa sedištem u Beogradu njihova duhovna majka kojoj su verni i lojalni, te da nikakvih promena u tom smislu neće biti.

Piše: Antonije Kovačević/Politika Foto: Eparhije SPC/Goran Pikula

Advertisement