Chicago
64°
Cloudy
6:44 am6:38 pm CDT
Feels like: 64°F
Wind: 6mph NNE
Humidity: 88%
Pressure: 30.08"Hg
UV index: 0
FriSatSun
70/59°F
77/63°F
77/63°F

Published 4 weeks ago

By Serbian Times

POČINJE OBNOVA BROJNIH SRPSKIH SPOMENIKA: Kosturnica na ostrvu Vido dobija temeljnu rekonstrukciju!

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja obezbedilo je sredstva za obnovu nekoliko značajnih memorijala srpske istorije.

Najznačajnija je izrada projekta za potpunu rekonstrukciju spomen-kosturnice srpskih junaka iz Prvog svetskog rata na grčkom ostrvu Vido, gde nije bilo ulaganja u tekuće i investiciono održavanje od 1997.

Nastavljena je revitalizacija spomen-kompleksa Čegar, kompleksa Kadinjače, biće uređen i spomenik Žarku Zrenjaninu u gradu koji nosi ime ovog narodnog heroja, a ove godine se završava i rekonstrukcija Memorijalnog kompleksa Slobodište u Kruševcu.

PROČITAJTE VIŠE:

U potpunosti će biti obnovljeni i grobovi đenerala Božidara Jankovića, vojvode Vojina Popovića Vuka i majora Vojislava Voje Tankosića u Beogradu, spomenici borcima oba svetska rata u Pančevu…

Pre dvadesetak dana napravljen je i prvi konkretan korak u ostvarivanju ideje o podizanju dva memorijalna centra, posvećena jasenovačkim i svim drugim žrtvama ustaškog terora. Jedan će se nalaziti u Donjoj Gradini, u Republici Srpskoj, a drugi u Beogradu.

Memorandum o izgradnji i zajedničkom finansiranju projekta potpisali su premijerka Srbije Ana Brnabić i predsednik Vlade RS Radovan Višković.

POVEZANE TEME:

VELIČANSTVEN GEST GRKINJE: Poklonila Srbiji imanje jer veruje da se na njemu nalaze grobovi srpskih vojnika!

ZABORAVLJENI GENIJE RASTKO PETROVIĆ: Preživeo Albansku golgotu, napisao remek dela, a nikada nije uspeo da se vrati u Srbiju! (FOTO)

“OVDE SMO DA GINEMO ZA OTADŽBINU, JA ĆU ISPRED SVIH”: Reči heroja sa Mačkovog kamena su postale simbol junaštva u Velikom ratu!

Izvor: Politika
Foto: Wikimedia Creative Commons

YOU MAY LIKE