Connect with us

aktuelno

POČINJE GLOBALNI RAT PROTIV FEJSBUKA: Kanada se pridružila Australiji, sledi još 15 zemalja!

Published

on

Prateći potez Australije, Kanada je objavila da će i ona naterati kompaniju Fejsbuk da plati objavljivanje medijskih sadržaja na društvenoj mreži. Otava je saopštila da je ni eventualna odmazda neće zaplašiti.

Kanada se u četvrtak pridružila pobuni protiv društvene mreže i obećala da će naterati tehnološkog giganta da plati za medijske sadržaje, kao i da neće odstupiti od svoje namere čak i ako platforma isključi vesti, prenosi Reuters.

Ministar za pitanja kanaskog nasleđa i multikulturalizma Stiven Žilbo izjavio je da će početi sa izradom zakona, sličnog australijskom zahtevu, da Fejsbuk i druge kompanije plaćaju naknadu za objavljivanje domaćih medijskih sadržaja na svojim platformama.

„Kanada je na čelu ove bitke, među prvim smo zemljama na svetu koje to čine“, rekao je ministar.

Žilbo je naveo da vlada još uvek razmatra koji će model biti najprikladniji, dodajući da se konsultovao sa kolegama iz Francuske, Australije, Nemačke i Finske o tome kako najbolje obezbediti nadoknadu od Fejsbuka.

On smatra da bi petnaest zemalja moglo da uvede slična pravila. Žilbo je rekao da Fejsbuk neće biti u stanju da preduzme slične akcije ako se uključi više država.

“Hoće li onda Facebook prekinuti veze sa Nemačkom i Francuskom?… U jednom trenutku pristup Fejsbuka će postati potpuno neodrživ”, rekao je.

Najava iz Kanade stiže nekoliko dana nakon što je Fejsbuk blokirao sav medijski sadržaj u Australiji na svojoj platformi kao odgovor na nacrt zakona koji zahteva da plaća taksu kreatorima vesti čiji se linkovi i sadržaj pojavljuju na toj veb lokaciji.

Izvor: Mediji
Foto: Printscreen YouTube / Global News, ABC News

Advertisement