Chicago, IL
37°
Cloudy
7:01 am4:19 pm CST
Feels like: 36°F
Wind: 4mph WSW
Humidity: 69%
Pressure: 30.04"Hg
UV index: 0
7 pm8 pm9 pm10 pm11 pm
36°F
36°F
36°F
36°F
34°F
TueWedThuFriSat
41°F / 30°F
41°F / 36°F
52°F / 45°F
57°F / 45°F
46°F / 32°F

Published 1 year ago

By admin

POČINJE ‘BITKA NAD BITKAMA’: Rusi zovu na evakuaciju Hersona, Ukrajinci jurišaju na ključni grad! (VIDEO)

Zvaničnici Hersonske oblasti, koje je postavila Rusija, pozvali su civile da se evakuišu, navodeći kao razlog navodne svakodnevne raketne napade ukrajinskih snaga. Ovaj poziv ukazuje na ozbiljnost situacije u Hersonu, oblasti koju je Moskva anektirala, a mnogi navode i da bi zapravo na ovoj teritoriji mogla da se odigra “bitka svih bitaka” u aktuelnom sukobu u Ukrajini.

Kako je rekao zamenik šefa proruske administracije Hersonske oblasti Kiril Stremousov, ukrajinske snage sve intenzivnije gađaju Hersonsku oblast, i ciljaju mesta gde se nalazi veliki broj civila. On je posavetovao građane da se sklone od zone borbenih dejstava i odu u druge regione pod ruskom kontrolom.

I vicepremijer Rusije Marat Husnulin je rekao da je vlada usvojila odluku o organizaciji pomoći za sve koje žele da odu iz Hersonske oblasti u druge regione.

“Svima ćemo obezbediti besplatnu smeštaj i sve što je potrebno, a onima koji odluče da trajno ostanu u novom mestu, obezbedićemo dom”, rekao je Husnulil.

Ovim pozivom je Moskva, navodi “Gardijan”, izazvala strah da će Herson postati nova glavna linija fronta. Grad Herson bio je jedan od prvih koji je pao u ruke Rusije nakon početka invazije 24. februara i predstavlja ključnu stratešku i simbolničnu metu u velikoj ukrajinskoj kontraofanzivi.

Ukrajinske oružane snage oslobodile su više od 600 naselja u poslednjih mesec dana, uključujući 75 u strateški važnoj oblasti Herson, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo za reintegraciju privremeno okupiranih teritorija, prenosi Gardijan. Ukrajina, međutim, odbacuje optužbe da cilja civile.

Pripreme za evakuaciju započele ranije?

Šef hersonske administracije kog je postavila Rusija Vladimir Saldo u video poruci koju je objavio na društvenoj mreži Telegram rekao da je narod Hersona na referendumu doneo odluku da se pridruži Ruskoj Federaciji, te da bi rukovodstvo Rusije trebalo da pomogne evakuaciji stanovnika u “mirnije oblasti”, pre svega Krim, Rostovsku oblast, Krasnodarsku i Stavropoljska pokrajinu. Skaj njuz je, međutim, još u utorak objavio da su zvaničnici počeli sa osiguravanjem uslova za preseljenje do 40.000 stanovnika iz regije Herson na Krim i u Rusku Federaciju.

“Hersonska oblast je krajem septembra napravila izbor – na referendumu je potvrdila želju da se pridruži Ruskoj Federaciji, obnovi istorijsku pravdu i vrati izgubljeno poslednjih godina”, rekao je Saldo.

Dodao je da raketni udari nanose ozbiljnu štetu, stanovništvu, a da su mete projektila hoteli, stambeni objekti, pijace, gde ima mnogo civila.

Britanski obaveštajci saopštili su nedavno da su ruske snage, nakon povlačenja oko 20 kilometara na sever Hersona početkom oktobra verovatno pokušale da konsoliduju novu liniju fronta zapadno od sela Majlove koje se nalazi dalje severoistočno uz reku Dnjepar.

Sa druge strane, zvaničnici u Kijevu govorili su o svojim nadama da će do Božića stići do regionalne prestonica Hersona uprkos tome što je ruski predsednik Vladimir Putin oblast “pripojio” Rusiji zajedno sa Donjeckom, Luganskom i Zaporožjem, što je potez koji je osudio skoro ceo svet.

U Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija samo su četiri zemlje podržale Rusiju u glasanju protiv rezolucije u kojoj se osuđuje aneksija – Sirija, Nikaragva, Severna Koreja i Belorusija.

Novi front, novi komandant

Rodžer Murhaus, britanski istoričar specijalizovan za istoriju Nemačke i Centralne Evrope, naveo je za časopis “Tajms” da Rusija sada pokušava da “zamrzne linije fronta”. On smatra kako bi ovo moglo da omogući Rusiji da “ukopa” položaje pred zimu, i pripremi vojsku za prolećni deo rata.

Čak i ako Zapad ne priznaje legitimitet jednostrane aneksije Moskve, činjenica da Kremlj sada ove teritorije smatra delom Rusije mogla bi biti dovoljna da neke vlade dvaput razmisle pre nego što podrže bilo kakvu vojnu akciju koju su nameravale da pruže ukrajinksoj vojsci u tim oblastima, navodi “Tajms”.

A u jeku borbi, i u trenucima dok ukrajinska kontraofanzica napreduje, Moskva je prošle nedelje imenovala i novog komandanta trupa koje se bore u Ukrajini. Reč je zapravo o Sergeju Surovkinu, generalu koji važi za “nemilosrdnog” i koji je već učestvovao u složenim ratovima.

Surovikin se nalazi i na listi sankcija EU, na koju je dospeo 23. februara, dan pre nego što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu.

“Poznat je kao prilično nemilosrdan komandant koji ne ćaska mnogo sa podređenima, a poznat je i po svom temperamentu”, rekao je za “Njujork tajms” Majkl Kofman, direktor studija Rusije u C.N.A, institutu za istraživanje bezbednosti sa sedištem u Virdžiniji.

Prošlog meseca je rusko ministarstvo odbrane saopštilo kako je bilo promena u vojnom vrhu. Istočni vojni okrug je takođe dobio novog komandanta, general-potpukovnika Rustama Muradova. On je ranije predvodio ruske trupe u okupiranoj oblasti Donbas u Ukrajini.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Mediji
Foto: Sputnik Konstantin / Mihalchevskiy

YOU MAY LIKE