Chicago
21°
Ведро
6:55 am4:21 pm CST
Осећај: 10°F
Ветар: 13mph SW
Влажност: 55%
Притисак: 30.25"Hg
УВ индекс: 0
СреЧетПет
41/30°F
48/36°F
41/36°F

Published 1 godina ranije

By admin

BRISEL NE ISKLJUČUJE ‘KAZNU’: Srbija obećala da će uskladiti vizni režim sa Unijom!

Evropska unija dobila je obećanje Srbije da će zemlja uskladiti svoju viznu politiku sa viznom politikom Evropske unije, rekla je komesarka EU za unutrašnje poslove Ilva Johanson nakon sastanka Saveta za unutrašnje poslove EU.

„Razgovarali smo o tome na najvišem nivou. Predsednica Ursula fon der Lajen je razgovarala o tome i sa predsednikom Aleksandrom Vučićem. Dobili smo uveravanja da će se Srbija uskladiti sa viznom politikom EU, posebno kada su u pitanju države koje su za nas u ovom trenutku urgentne, kao što su Tunis, Burundi i Indija,“ rekla je ona.

Komesarka nije isključila mogućnost „kažnjavanja“ Srbije ili bilo koje druge države regiona ukidanjem viznih olakšica, ali i dodala da ta tema trenutno nije na stolu.

„Očekujem da će se Srbija usaglasiti sa našom viznom politikom. Naravno da neću isključiti druge mere, ako se to ne dogodi. Ali polazim od toga, što je u duhu naše dobre saradnje, da su obećali da će se uskladiti“, navela je Ilva Johanson.

Ona je rekla da će imati priliku da o toj temi razgovara sa liderima država Zapadnog Balkana na više sastanaka koji su planirani narednih nedelja – u Berlinu, Pragu i Tirani.

„Imaćemo nekoliko prilika da dobijemo potvrdu da će do usaglašavanja doći,“ rekla je Ilva Johanson.

Evropska unija poslednjih meseci beleži povečan broj ilegalnih migranata iz Tunisa, Burundija i Indije, dok je ulazak na teritoriju EU preko „Zapadnobalkanske“ rute tri puta veći nego preko drugih zabeleženih ruta.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: N1
Foto: Pixabay, Printscreen YouTube / Human Rights Watch

YOU MAY LIKE