Chicago
36°
Ведро
6:56 am4:21 pm CST
Осећај: 28°F
Ветар: 9mph SW
Влажност: 76%
Притисак: 29.94"Hg
УВ индекс: 0
ЧетПетСуб
50/39°F
43/39°F
45/37°F

Published 1 godina ranije

By admin

POČETAK NOVE ERA U SAD: Izbori doneli rekordan broj žena guvernera!

Sjedinjene Države će imati rekordan broj žena guvernera 2023. godine.

Ipak, ističe Si-En-En, ovaj rekordni broj – 12 – će predstavljati samo jedan mali deo najviših rukovodilaca širom 50 država.

Prema podacima Centra za američke žene i politiku (CAWP) na Univerzitetu Radžers u Nju Džerziju, prethodni rekord od devet žena guvernera koje su istovremeno bile na funkciji postavljen je 2004.

Aktuelne žene guverneri u Mejnu, Alabami, Mičigenu, Ajovi, Južnoj Dakoti, Kanzasu i Novom Meksiku su ponovo izabrane na međuizborima u utorak, dok je guvernerka Njujorka Keti Hočul sada osvojila svoj prvi puni mandat nakon što je preuzela funkciju kada je Endru Komo podneo ostavku 2021.

Hočul je tako postala prva izabrana guvernerka u toj državi.

Dve države – Masačusets i Arkanzas – su izabrale nove žene guvernere.

Mora Hili, iz redova demokrata, je postala prva žena izabrana za guvernersko mesto u Masačusetsu i prva deklarisana lezbejka guverner u Sjedinjenim Državama.

Republikanka Sara Hakabi Sanders, bivša sekretarka za odnose sa javnošću u administraciji Donalda Trampa, će takođe postati prva izabrana žena guverner u svojoj državi i biće na funkciji koju je nekada držao i njen otac.

Osim toga, Masačusets i Arkanzas će postati prve države u kojima će žene biti na mestu guvernera i zamenika guvernera istovremeno, prema podacima CAWP.

Kako navodi Si-En-En, tek se očekuju rezultati guvernerske trke u dve države, Arizoni i Oregonu, ali pošto su svi kandidati žene, ove države su uračunate u rekordni broj od 12 guvernerki.

Demokratkinja Kejti Hobs, državna sekretarka Arizone, tesno vodi u odnosu na republikanku Kari Lejk, Trampovu favoritkinju.

U Oregonu, demokratkinja Tina Korek, bivša predsednica Predstavničkog doma, je neznatno ispred republikanke Kristine Drazan, bivše liderke manjine u Predsavničkom domu.

Kotek bi takođe mogla da postane jedna od prvih deklarisanih lezbejki na guvernerskoj poziciji u toj državi.

Čak i pre izbornog dana, 2022. godina je postavila rekord po broju trka za guvernersko mesto u kojima su kandidati bile samo žene, što se dogodilo u pet država: Arizona, Alabama, Ajova, Mičigen i Oregon.

Prema CAWP, pre ove godine, u celokupnoj istoriji je bilo svega četiri takva slučaja ukupno.

Ove godine su dve najveće stranke kandidovale ukupno 25 žena za poziciju guvernera, 16 iz redova demokrata i devet iz redova republikanaca, što je istorijski rekord.

Do sada su žene demokrate osvojile šest, a republikanke četiri guvernerska mesta, navodi Si-En-EN.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Danas
Foto: Printscreen Instagram @govkathyhochul

YOU MAY LIKE