Chicago, IL
46°
Fair
6:36 am5:31 pm CST
Feels like: 46°F
Wind: 2mph SSW
Humidity: 50%
Pressure: 29.7"Hg
UV index: 0
8 pm9 pm10 pm11 pm12 am
45°F
45°F
45°F
45°F
43°F
FriSatSunMonTue
43°F / 25°F
37°F / 32°F
55°F / 37°F
61°F / 52°F
64°F / 45°F

Published 2 years ago

By Antonije Kovačević

POČEO RIOT FEST! Najveći čikaški bend Smashing Pumpkins otvorio najveći rok festival u ovom delu Amerike!

Riot Fest, svetilište ljubitelja čvrstog zvuka iz Čikaga ali i celog Srednjeg Zapada, počeo je sinoć, kako i dolikuje, nastupom najvećeg “lokalnog benda”, Smashing Pumpkins.

Istini za volju, tradicionalni festival u Douglass Parku ove je godine počeo dan ranije, u četvrtak, fenomenalnim koncertom Morrisay-a, i trajaće puna četiri dana, do nedelje. Organizatori su izgleda pokušali da se oduže vernoj publici za izostanak festivala prethodne, Covid-godine. I, ako se po jutru dan poznaje, uspeli su.

Valja napomenuti da je, osim Morissaya, zvezda prvog dana bila i neumorna Patty Smith, koja je sa svojim bendom probudila nostalgiju kod starijih posetilaca.

ROK DAMA NE POSUSTAJE: Patty Smith aktivna i u osmoj deceniji (ove godine je napunila 74 godine)

Jedina stvar koja je pokvarila “great comeback” Riot Festa, a sa njim i žive muzike u Čikago, bila je sinoćnja (Riot Festpetak) grmljavina i oluja, koja je odozgo, čas malo jače, čas malo slabije, pretila masi koja se okupila na zelenom tepihu parka. U jednom trenutku munja je formirala skoro pa umetničku figuru na nebu negde iznad Rebel stage-a što je izazvalo oduševljenje ali i strahopoštovanje gomile. Sva sreća pa je kiša pljusnula svega nekoliko puta, i to vrlo kratko, po nekoliko minuta.

Ali da se vratimo na ono glavno, dakle, na muziku…

Smashing Pumpkins su se pojavili na glavnoj sceni festivala oko pola 8, a frontmen Bill Corgan izašao je u dugoj, lepršavoj crnoj haljini. Program su otvorili prošlogodišnjim singlom “Color of Love”, a onda je bend zaređao hitove iz 1990-ih, poput “Bullet with Butterfly Wings” i “Today”. Obožavaoci su poleteli ka bini, da vide “tikve” iz prvih redova.

https://www.youtube.com/watch?v=_N4EAaNa0s8&t=44s

“Idemo, Čikago!”- povikao je Corgan podignutih pesnica.

Jedna stvar koja izdvaja Riot Fest je njegov Luna park, sa vožnjama od kojih zastaje dah. Najpopularnija hrana Riot Festa je svakako hot-dog, ali su ljubitelji “masnoće” mogli na licu mesta, na bezbrojnim štandovima, naći vrlo solidan burger. Vegani su takođe mogli da uživaju, iako se stiče utisak da velika većina rokera spada u kategoriju mesoždera.

ZA SVAKOG PONEŠTO: Alcaline trio razbio oblake prve noći, a NOFX razigrali publiku po blatnjavom Douglass parku

Toliko o prvom danu festivala. U subotu nas na nekoliko velikih scena očekuju veliki bendovi, poput meni omiljenog Dropkick Murphys, Run the Jewels, Taking Back Sunday, kao i favorit iz potaje, Gogol Bordelo.

Tekst: Antonije Kovačević,Miloš Petković /Serbian Times Foto, Video: James Richards IV / Miloš Panović

YOU MAY LIKE