Chicago, IL
61°
Cloudy / Wind
6:05 am7:34 pm CDT
Feels like: 57°F
Wind: 20mph WSW
Humidity: 65%
Pressure: 29.7"Hg
UV index: 1
6 pm7 pm8 pm9 pm10 pm
61°F
59°F
59°F
57°F
55°F
ThuFriSatSunMon
54°F / 43°F
59°F / 39°F
50°F / 37°F
55°F / 41°F
63°F / 50°F

Published 2 years ago

By admin

ZAVRŠENE BLOKADE PUTEVA: Uprkos kiši i hladnoći, Srbija stala na sat vremena!

Pokret Ekološki ustanak i oko 40 drugih organizacija danas su održali protest i novu blokadu puteva na 50 lokacija širom Srbije. Blokade su organizovane u najvećim gradovima u našoj zemlji.

Protesti su trajali sat vremena, a saobraćaj se vraća u normalu.

Prethodno su grupe demonstranata blokirale autoput kod mosta Gazela u Beogradu,u Novom Sadu blokiran je kružni tok na raskrsnici Bulevara Evrope i Bulevara patrijarha Pavla, blokirane su saobraćajnice i u Nišu, Preljini i Šapcu.

Lider stranke Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović izjavio je da projekat rudnika litijuma ne može da se u potpunosti zaustavi dok Skupština Srbije ne donese zakon o zabrani njegove eksploatacije.

„Pratićemo šta rade ekološke organizacije u celoj Srbiji, konsultovaćemo se i slušaćemo šta ljudi misle i kako se osećaju“, rekao je on.

Reditelj Goran Marković izašao je na blokadu Gazele i pridružio se protestu ekoloških organizacija.

On je poručio da je, što se njega tiče, jedini zahtev – da ode Aleksandar Vučić.

Medijima su se posebno obratili i predstavnici onih sa jedne, odnosno druge strane blokade.

Aleksandar Jovanović Ćuta poručio je sa blokade u Beogradu da neće biti mira sve dok se kompanija Rio Tinto ne “protera iz Srbije”.

Predsednik Vučić rekao je u Nišu da su ispunjene “sve želje i čestitke” učesnika protesta, čak i one koji su bile “politički hir”.

Ćuta je na protestu u Beogradu rekao da se neće odustati dok Rio Tinto ne bude proteran iz Srbije. On je poručio vlastima da su se oko poslovanja te kompanije dogovarali narodu iza leđa. “Dok ne budu slušali struku, slušaće motiku”, poručio je Jovanović.

Jovanović je na skupu rekao da je u pitanju čist ekološki protest, ali da ko misli da je politički – i on je u pravu. „Ovo su politički zahtevi par ekselans. Svako ko se bavi javnim poslovima, bavi se i politikom, to je jasno kao dan“, rekao je Jovanović.

On je preneo da učesnici protesta traže i da se na javni uvid stave svi dokumenti koje je potpisala država sa kompanijom Rio Tinto, izbacivanje projekta Jadar iz prostornog plana Loznice, kao i da se prekine procesiuiranje domonstranata, a de se procesuiraju batinaši.

„Nema mira dok se ne protera Rio Tinto i dok se ne zabrani eksproprijacija litijuma u Srbiji“, kazao je Jovanović Ćuta.

Kaže i da će posle blokada demonstranti ići za Loznicu, a da će o daljim koracima zajednički odlučiti svih 50 organizacija.

Rekao je da „gde god se pojavila Zorana Mihajlović, a bila je ranije i ministarka ekonomije i građevine – tu gde je ona prošla prirode više nema“.

„Prodali su sve, da o tome pojma nemamo, nisu slušali struku, a ko ne sluša struku slušaće motiku“, rekao je Jovanović.

„Ako će nešto da nas ujedini – onda su to voda, vazduh i zemlja – to je suština svega“, kaže.

Upitao je i da li je biračima SNS draži Vučić i partija ili vazduh i voda.

Na pitanje da li se plaši, kaže da ne, ali zato kaže da se Vučić plaši sopstvene senke. „Nije problem što se on plaši, a zamislite ljude u njegovom okruženju, to su robovi a ne ljudi, kad brod počne da tone, pacovi ga napuštaju“, rekao je Jovanović.

Upitan da li je zadovoljan brojem ljudi, on je rekao da iz te pozicije i ne vidi koliki je broj okupljen, ali dodaje da je
zadovoljan koliko god da dođe. „Biće uvek tu i po ovom i bilo kom vremenu“, kaže.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je, komentarišući ekološke proteste i blokade saobraćajnica, da su ispunjene “sve želje i čestitke” učesnika protesta, čak i one koji su bile “politički hir”.

Vučić je u Nišu, odgovarajući na pitanje novinara, rekao kako tome ne želi danas da govori, jer ima važnije teme.

„Da bilo šta govorim, ne interesuje me, 3. aprila narod će da odluči“, rekao je Vučić.

On je naveo kako ima problem kad narod oseća da se dešava nešto loše i da kod vlasti postoji nebriga, a da ga ne interesuje šta se dešava kod političkih protivnika.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Nedeljnik
Foto: Printscreen Twitter @glas_javnosti

YOU MAY LIKE