Connect with us

aktuelno

POČELA ONLINE PRIJAVA ZA POMOĆ DRŽAVE OD 100 EVRA: Kako da se prijavite na portalu Uprave za trezor

Published

on

Ministar finansija Siniša Mali je rekao da od danas svi punoletni građani sa prebivalištem u Srbiji mogu preko sajta Uprave trezora da se prijave da bi dobili pomoć države u dinarskoj protivvrednosti od 100 evra

Prijavljivanje za jednokratnu novčanu pomoć države u dinarskoj protivvrednosti od 100 evra punoletnim građanima Srbije od jutros je moguće na portalu Uprave za trezor na sledećem linku, OVDE.

Građani će ostavljati JMBG, registarski broj važeće lične karte i naziv banke kod koje je otvoren račun ili žele da im bude otvoren račun. Po završetku, dobijaju obaveštenje da su uspešno podneli prijavu i da mogu proveriti svoj status.

UNESTE JMBG, BROJ LK I BANKU: Nakon završetka prijave možete da proverite svoj status

Penzioneri i korisnici novčane socijalnu pomoć ne moraju da se prijavljuju jer će njima novac biti automatski uplaćen.

Ukoliko primalac penzija ili primalac novčane socijalne pomoći nema tekući račun, biće mu u tu svrhu otvoren jednokratni namenski račun u Banci Poštanska štedionica, koji će biti ugašen nakon što podigne novac.

Ministar finansija Siniša Mali je rekao da od danas svi punoletni građani sa prebivalištem u Srbiji mogu preko sajta Uprave trezora da se prijave da bi dobili pomoć države u dinarskoj protivvrednosti od 100 evra.

Mali je za RTS kazao da će od petka, 15. maja, prijavljivanje za tu pomoć biti moguće i preko kol centra čiji će broj biti objavljen, a prijavljivanje će trajati do 5. juna.

“U petak kreće uplata pomoći od 100 evra za penzionere i korisnike novčane socijalne pomoći, koji ne moraju da se prijavljuju“, rekao je Mali.

Dodao je da će uplata pomoći punoletnim građanima teći sukcesivno i da je za te potrebe u budžetu predviđeno oko 60 milijardi dinara, a da će od broja prijavljenih zavisiti koliko će biti potrošeno.

Ministar Siniša Mali je više puta uveravao da su podaci bezbedni. 

SINIŠA MALI: U petak kreće uplata penzionerima i korisnicima socijalne pomoći

Komentarišući jučerašnju prodaju državnih evroobveznica u vrednosti dve milijarde evra na međunarodnom finansijskom tržištu, Mali je rekao da je ona bila izuzetno uspešna jer je potražnja bila u vrednosti sedam milijardi evra, a prijavilo se 300 investitora.

Kako je objasnio, kamata od 3,3 odsto na te evroobveznice je povoljnija nego da se Srbija zadužila kod Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) jer bi kamata na pozajmicu od dve milijarde era bila pet odsto.

“I posle prodaje evroobveznica javni dug Srbije je ispod 60 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), odnosno iznosi 57 odsto”, rekao je Mali.

Novac od prodaje evroobveznica biće iskorišćen po njegovim rečima za podršku ekonomskim merama pomoći privredi i građanima u vreme krize izazvane epidemijom koronavirusa, kao i za podsticanje privrednog rasta, da bi Srbija bila prva zemlja u Evropi o privrednom rastu.

IZVOR: N1, Nova ekonomija FOTO: Printscreen/N1/Upravazatrezor

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Advertisement