Chicago
64°
Mostly Cloudy
6:45 am6:36 pm CDT
Feels like: 64°F
Wind: 1mph ESE
Humidity: 83%
Pressure: 30.07"Hg
UV index: 0
SatSunMon
77/61°F
77/63°F
79/63°F

Published 1 year ago

By Antonije Kovačević

POČELA ODLUČUJUĆA BITKA: Ruske snage krenule u operaciju osvajanja Istoka Ukrajine, Zelenski poručio: Ništa im nećemo dati!

Počela je dugo očekivana ruska ofanziva na istoku Ukrajine, saopštili su najviši ukrajinski zvaničnici, nakon što je Rusija udarila na Ukrajinu jednim od najvećih raketnih napada u poslednjih nekoliko nedelja.

– Sada možemo da konstatujemo da su ruske snage počele bitku za Donbas koju se već dugo spremaju – rekao je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski.

– Mi ćemo se braniti. Borićemo se. Nećemo pokloniti ništa ukrajinsko, a ne treba nam ni tuđe. Zahvalan sam svim našim borcima, svim našim herojima u Donbasu, Marijupolju, kao i gradovima Harkovske oblasti – napisao je Zelenski na Telegramu.

“Druga faza rata je počela”

Šef kabineta ukrajinskog predsjednika izjavio je ranije danas da je “počela druga faza rata”, misleći na novi napad Rusije na istočnu Ukrajinu te ponovio tvrdnju visokog ukrajinskog sigurnosnog dužnosnika koji je rekao da je Rusija započela svoju novu ofanzivu.

“Verujte u našu vojsku, vrlo je snažna”, napisao je šef kabineta Andrij Jermak u aplikaciji na Telegramu, uveravajući Ukrajince da se ukrajinske snage mogu oduprijeti ruskoj ofenzivi.

Ukrajinski glavni stožer takođe je objavio da je Rusija započela napad na istočnu Ukrajinu. “Ruske snage pojačale su ofanzivne i jurišne operacije u nekoliko smerova na istoku Ukrajine. Rusija nastavlja da formira dodatne vojne jedinice na okupiranom Krimu i u graničnoj Rostovskoj oblasti”, objavili su.

Dodaju da se borba za Mariupolj nastavila i da se ruska vojska usresredila na sticanje potpune kontrole nad tim područjem.

Izvor: Index Foto: Tylaz

YOU MAY LIKE