Chicago
64°
Fog
6:45 am6:36 pm CDT
Feels like: 64°F
Wind: 4mph SSE
Humidity: 91%
Pressure: 30.14"Hg
UV index: 0
SatSunMon
75/61°F
77/63°F
79/63°F

Published 1 month ago

By Serbian Times

POČAST OSLOBODIOCU SRPSKOG NARODA: Na Oplencu svečano obeležena godišnjica smrti kralja Petra!

U crkvi Svetog Đorđa na Oplencu obeležena je 102. godišnjica od upokojenja kralja Petra Prvog Karađorđevića. Liturgiju sa parastosom služio je episkop šumadijski gospodin Jovan, uz sasluženje sveštenstva Oplenačkog namesništva nakon čega je usledilo polaganje venaca.

Venac je ispred Vlade Republike Srbije položio Nikola Selaković, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, dok je ispred Opštine Topola venac na sarkofag kralja Petra I položio predsednik opštine Vladimir Radojković sa svojim zamenikom Mirkom Radovanovićem i zamenikom predsednika Skupštine opštine Božidarom Pavlovićem.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković istakao je da je kralj Petar uzdigao Srbiju demokratski, privredno, ekonomski, naučno i kulturno na zavidan nivo u Evropi tog vremena.

„Život Kralja Petra je u mnogo čemu mogao da se poredi sa sudbinom srpske države, dugo je vremena proveo u izgnanstvu, došao na srpski presto, uzdigao Srbiju po nivou demokratije na zavidan nivo. Kralj Petar je kroz Balkanske ratove i Prvi svetski rat, doveo do oslobođenja i ujedinjenja našeg naroda. Iza njega ostao je ispunjen kosovski zavet, ostala je ova predivna mauzolej crkva na Oplencu, ali i mnogo toga drugog po Srbiji. Zato je i bitno što se ovoga puta, na današnji dan, ovde okupilo dosta naših ljudi, jer je i to potvrda da kao i država, kao vlast se trudimo da ne zaboravljamo one koji su ovoj zemlji doneli slobodu, koji su je ojačali i koji su je uzdigli“, naveo je Selaković.

Govoreći o kulturi sećanja, ministar je istakao da su u poslednjih pet godina podignuta tri spomenika kralju Petru – u Subotici, Bačkoj Palanci i Novom Sadu.

„Čuvajući kulturu sećanja, mi u stvari stvaramo Srbiju za buduće generacije i za naše potomstvo. Ugledajući se na svetle primere iz naše prošlosti, kao što je kralj Petar I Karađorđević Oslobodilac, idemo upravo tim putem, putem jačanja, građenja Srbije koja je politički, ekonomski, vojno, ali i naučno – država, ne samo evropskog, već svetskog nivoa“, zaključio je ministar.

Vence su položili i predstavnici Vojske Srbije, Zadužbine „Kralj Petar Prvi“ i udruženja građana opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije. Parastosu je prisustvovao i princ Mihailo Karađorđević, Dragan Vasiljković – kapetan Dragan sa svojim sinom i snahom i mnogi drugi.

Kralj Petar Prvi, unuk vožda Karađorđa zapamćen je kao Oslobodilac, umro je na današnji dan 1921. godine. Kralj Petar nije dočekao da vidi svoju zadužbinu konačno završenu. NJegov naslednik, Kralj Aleksandar Prvi Karađorđević, lično se starao o njenom završetku. Kao ktitor hrama počiva u gornjem delu crkve, preko puta osnivača dinastije Karađorđević.

POVEZANE TEME:

DANAC ZA 10 GODINA OBIŠAO SVE ZEMLJE SVETA: Evo šta je rekao o Balkanu i zašto ga je Srbija oduševila!

PO NJEMU JE DOBIO IME: Đokovićev čukundeda bio je srpski heroj, učestvovao je u proboju Solunskog fronta!

NOVO VELIKO OTKRIĆE U SRBIJI: Ostaci nasukanog rimskog broda pronađeni blizu Viminacijuma! (FOTO)

Izvor: RINA
Foto: RINA

YOU MAY LIKE