Chicago
66°
Cloudy
6:44 am6:38 pm CDT
Feels like: 66°F
Wind: 8mph NNE
Humidity: 84%
Pressure: 30.08"Hg
UV index: 1
FriSatSun
70/59°F
77/63°F
77/63°F

Published 1 month ago

By Serbian Times

NEVEROVATNO OTKRIĆE: Arheolozi pronašli potopljeno naselje na dnu Ohridskog jezera!

Naučnici su ispod vode „bisera Balkana“, odnosno Ohridskog jezera, otkrili potopljeno naselje koje bi moglo da pripada jednoj od najranijih starosedelačkih zajednica u Evropi.

Pritom, pojavila se i jedna misterija – meštani tog naselja su se zaštitili „tvrđavom“ odbrambenih šiljaka, a arheolozima još nije jasno zašto.

Na delu albanske obale jezera se pre 8.000 godina smestilo naselje s kućama na stubovima, a arheolozi veruju da se radi o najstarijem do sada pronađenom selu na obali nekog jezera u Evropi.

-Ovo naselje je nekoliko stotina godina starije od ranije poznatih jezerskih naselja u mediteranskim i alpskim regionima. Prema našim saznanjima, ono je najstarije u Evropi, rekao je za AFP arheolog Albert Hafner sa Univerziteta u Bernu, u Švajcarskoj.

Da bi se ovako zaštitili, morali su iseći šumu

Hafner i njegov tim švajcarskih i albanskih arheologa su poslednje četiri godine izvodili iskopavanja u Linu na albanskoj strani Ohridskog jezera, koje se proteže preko planinske granice Severne Makedonije i Albanije.

Oni smatraju da je u drevnom naselju živelo između 200 i 500 ljudi, a da su kuće na stubovima gradili iznad površine jezera ili u područjima koja su redovno plavljena.

Stručnjaci su tokom nedavnog zarona otkrili dokaze koji ukazuju na to da je naselje bilo utvrđeno hiljadama trupaca sa šiljcima koji su se koristili kao odbrambena barikada.

-Da bi se ovako zaštitili, morali su iseći šumu, rekao je Hafner.

Tvrđava od 100.000 odbrambenih šiljaka

Naime, na lokalitetu na dnu jezera je pronađeno otprilike 100.000 takvih šiljaka. Zašto su drevni seljani gradili tako opsežnu odbrambenu strukturu – arheolozi još nemaju odgovor.

Ohridsko jezero jedno je od najstarijih jezera na svetu i postoji više od milion godina. Drevni stanovnici tog područja su se verovatno bavili poljoprivredom i gajenjem stoke.

-Pronašli smo različito seme, biljke i kosti divljih i domaćih životinja, rekao je arheolog iz Albanije Ilir Gjepali, preneo je „Indeks“.

PROČITAJTE VIŠE:

SJAJNA VEST IZ ČIKAGA: Učenici jedine srpske škole iz kontejnera sele u novu zgradu, sa fiskulturnom salom! (FOTO + VIDEO)

NOVI POČETAK ZA DESETOČLANU PORODICU MAKSIMOVIĆ: Kuću staru 100 godina, zamenili novim domom! (FOTO)

VREDNI PANČEVAC ODUŠEVIO SRBIJU: Miloš (10) uzgaja i prodaje papričice kako bi sakupio za džeparac! (FOTO)

Izvor: Novosti
Foto: Z.J.Mačak

YOU MAY LIKE