Published 3 months ago

By Serbian Times

POBUNA U HOLIVUDU: Glumci se pridružili piscima i stupili u štrajk, filmska industrija paralisana!

Tehnološki napredak izazvao je najveću pobunu u Holivudu u proteklih više od pola veka. Dok glumci i scenaristi traže fer raspodelu novca od striminga, iza brda se valja nova pretnja u vidu veštačke inteligencije, koja preti da iz temelja uzdrma filmsku industriju.

Godina je 1960. Ronald Regan je predsednik, ali ne u Beloj kući nego Udruženja filmskih glumaca Holivuda, koje je besno zbog raspodele novca od filmova koji se emituju na televiziji. Rezultat je štrajk koji je trajao od 7. marta do 18. aprila i potpuno zaustavio snimanje blokbastera sa zvezdama poput Elizabet Tejlor, Merilin Monro i Džeka Lemona.

Glumci su se tada pridružili scenaristima, koji su još od januara protestovali, a u štrajku su proveli 148 dana.

Šezdeset tri godine kasnije, Holivud je ponovo (u)stao. Filmski radnici udruženo su ušli u borbu protiv najvećih studija, tražeći poštenu raspodelu novca i zaštitu od nove tehnologije i vidova distribucije.

Najnoviji štrajk, pokrenut dan nakon 90. godišnjice od osnivanja Udruženja filmskih glumaca, sasvim izvesno će izazvati tektonske poremećaje u sedmoj umetnosti, jer je uticaj američke filmske umetnosti globalan. Snimanja će biti pomerena, a ona koja su u toku biće odložena.

Eksplozija striminga, kvantitet nauštrb kvaliteta i plata

Štrajkovi u Holivudu skoro po pravilu se dešavaju zbog pojave nove tehnologije koja iz temelja menja način rada i, još važnije, raspodelu novca.

Od 1936. godine sindikati, najčešće predvođeni Gildom scenarista, stupili su dvadesetak puta u štrajk boreći se za poštenu i adekvatnu kompenzaciju suočeni sa napretkom tehnologije, poput kineskopskog snimanja, televizije, kablovske, video-kaseta, DVD-a… Sada su na redu internet i strimovanje.

Protekla dva meseca, scenaristi su izašli da protestuju zbog posledica eksplozije striming platformi, koja je dovela do neverovatnog povećanja količine sadržaja nauštrb plata i radnih uslova.

Kao što je slučaj sa scenaristima, nova tehnologija stvorila je novo tržište, a doba striminga snažno je uticalo i na glumce. Do pojave striminga velike distributivne mreže raspodeljivale su novac od prodaje i emitovanja, ali sada su stigli novi igrači.

S druge strane, predstavnici Udruženja filmskih i televizijskih producenata odbili su zahteve tokom pregovora prethodnih nedelja, tvrdeći da većina striming usluga nije profitabilna.

PROČITAJTE VIŠE:

Strah od robota, ali ne od Terminatora

Uprkos tome što je striming uticao na industriju na svakom nivou, jedna druga tehnologija mogla bi da je protrese iz temelja. Veštačka inteligencija donosi jednu potpuno novu paradigmu i potencijalno je ogromna pretnja po glumce, scenariste i tradicionalne filmske radnike.

„Veštačka inteligencija predstavlja radikalnu tehnološku promenu, koja ima potencijal da promeni odnos između pisaca i glumaca u filmskoj i striming industriji“, navodi profesor Univerziteta Južna Karolina Stiven Dž. Ros.

Svi prethodni štrajkovi bili su fokusirani na bolju raspodelu profita, ali ovaj je i iz straha od gubitka posla.

„To je razlika. Zbog toga svi vide ovaj štrajk kao dvoboj sa visokim ulozima. Tehnologija sada bukvalno može da im uzme posao“, dodaje profesor.

Tektonski poremećaji u produkciji

Zbog štrajka scenarista već su mnoge televizijske produkcije ili potpuno zaustavljene ili odložene.

Serije poput The Last of Us, Blade Runner 2099 i Mandalorijanac već su pomerene, a nastavak Spajdermena: Put bez povratka i „Diznijev“ rimejk Blejda nisu ni počeli sa snimanjem jer scenariji nisu završeni.

Ulazak glumaca u štrajk, međutim, znači da čak i produkcije koje imaju završen scenario ne mogu da budu nastavljene. Dedlajn navodi da snimanje novih sezona serija poput Kuće zmaja, Andor, Industrije, Loših sestara neće moći da se nastavi.

Očekuje se da će i predstojeće velike filmske studijske produkcije, poput nastavaka Gladijatora i Nemoguće misije, pretrpeti odlaganja.

POVEZANE TEME:

DENVER I OSIGURAVAJUĆA DRUŠTVA ZANEMELI: Jokić skočio sa litice na raftingu, orilo se MVP! (VIDEO)

HRVATSKI TURIZAM NA UDARU: Sve veći broj nezadovoljnih putnika, cene paprene, a kvalitet slab!

SUPER VEST ZA DIJASPORU! Dva studenta smislila kako da pomognu ljudima u inostranstvu i od toga napravili sjajan biznis!

Izvor: RTS
Foto: Pixabay

YOU MAY LIKE