Chicago
36°
Sunny
6:38 am7:12 pm CDT
Feels like: 27°F
Wind: 13mph N
Humidity: 40%
Pressure: 30.31"Hg
UV index: 4
ThuFriSat
52/48°F
61/37°F
41/30°F

Published 4 years ago

By Vladan Ivković

POBEDA VERNIKA U NJUJORKU: Vladika popustio, vraća Povereništvo, čeka se povratak prote Jakovljevića

Na sastanku sa episkopom Irinejem, koji je on inicirao, dogovoreno da episkop poništi odluku o smjeni Povjereništva, te da se slučaj protojereja Živojina Jakovljevića riješi u najkraćem roku

Iz parohije crkve Sveti Sava u Njujorku stiže iznenađujuća, ali dobrodošla vijest da je dogovor s episkopom istočno-američkim Irinejem postignut.

Na skupu parohijana, održanom sinoć, 30. maja, u Srpskom klubu u njujorškoj opštini Kvins, članovi neformalnog Odbora za spašavanje crkve Sveti Sava su obavijestili okupljene da su tog popodneva od episkopa dobili usmena uvjeravanja da će jedan dio njihovih zahtjeva biti ispunjen.

Živorad Tomić, član Odbora i član smijenjenog Povjereništva, saopštio je pred pedesetak okupljenih parohijana da je na upravo završenom sastanku sa episkopom Irinejem, koji je sam episkop inicirao, dogovoreno da episkop poništi odluku o smjeni Povjereništva, te da se slučaj protojereja Živojina Jakovljevića riješi u najkraćem mogućem roku na način zadovoljavajući po parohiju. Sastanku sa episkopom prisustvovali su tri smijenjena člana drugog Povjereništva, Tomić, Zorka Milić i Ivan Jelić.

Tomić je izrazio uvjerenje, zasnovano na razgovoru sa episkopom, da će prota Jakovljević, kojeg je episkop suspendovao 14. maja, bogoslužiti već u nedjelju. Članovima Povjereništva Tomiću, Zorki Milić i Ivanu Jeliću bi mandat pismenim ukazom episkopa trebalo da bude vraćen još danas, 31. maja, prema Tomićevim riječima.

KOMPROMISNO REŠENJE: Vladika Irinej

Na sastanku sa episkopom Irinejem, koji je on inicirao, dogovoreno da episkop poništi odluku o smjeni Povjereništva, te da se slučaj protojereja Živojina Jakovljevića riješi u najkraćem mogućem roku na način zadovoljavajući po parohiju.

Na pitanje kada će Marija Mirković biti razriješena i da li će Don Živković, arhitekta koji je bio glavna tačka spoticanja u odnosima između episkopa i dva Povjereništva, biti otpušten, Tomić nije mogao dati precizan odgovor. Podsjetio je da je Mirkovićeva, koja od 2. maja samostalno obavlja funkcije Povjereništva, već bila podnijela ostavku na funkciju u Povjereništvu neposredno pred episkopovu odluku o smjeni ostalih članova.

Takođe, Tomić je istakao da je episkop sam insistirao da se uspostavi i nezavisna revizorska ustanova, koja će izvršiti pregled dokumentacije i transakcija vezanih za projekat obnove crkve. Prema onome što je episkop rekao članovima Povjereništva na sastanku, od Građevinskog odbora, koji odlučuje o projektu obnove crkve, je i episkop zahtijevao dokumentaciju proteklih dana, ali je nije dobio.

Po završetku radova na krovnoj konstrukciji, koji su počeli prošle nedjelje, novih ugovora sa kontraktorima neće biti dok revizorska služba ne obavi svoj dio posla i dok finansijska poslovanja ne budu razjašnjena.

Jelić je podsjetio da je čitav spor nastao baš zbog netransparentnosti.

”Gradnja kasni, moglo je biti urađeno više, a i košta više nego što treba. Ugovor sa kontraktorom nije imao ni rokove,” rekao je Jelić, po struci građevinski inženjer. ”Borimo se da se ne ponove iste stvari.”

Tomić je kao prioritet postavio sazivanje parohijske skupštine, zarad izbora parohijskog odbora, koji nije biran od decembra 2016. godine. Saziv parohijske skupštine je bio jedan od zahtjeva u peticiji koju je potpisalo 1500 parohijana u prošle dvije nedjelje. Tomić je više puta pozvao parohijane da se masovno učlane u crkveno-školsku opštinu, da bi mogli doprinijeti njenom radu konstruktivnije.

Na pitanje o ishodu tužbe koju je parohija pokrenula protiv osiguravajuće kompanije Čerč Mjučual prošle godine, Tomić je odgovorio da je postignuto vansudsko poravnanje, ali da mu uslovi na koje su se ugovorom obavezali učesnici u tužbi ne dozvoljavaju da objavi visinu nadoknade. Otkrio je samo da je poravnanje postignuto ”u korist” parohije.

Podsjetimo, njujorška parohija je sudski potraživala nadoknadu od 47 miliona dolara od osiguravajuće kompanije, zbog neadekvatne polise.

Reakcije parohijana na sveukupno obraćanje su bile uglavnom pozitivne. Dominirala je glasna podrška proti Jakovljeviću, ali i sumnja u usmena obećanja, posebno zbog nedorečenosti odluke o ukidanju suspenzije svešteniku.

Goran Milutinović, predsjednik Senata Udruženja Srba Njujorka, koje je vlasnik Srpskog kluba, istakao je više puta da su parohijani okupljeni oko Srpskog kluba prije svega ustali u odbranu prote Jakovljevića.

Ovaj stav je podržao i Bogdan Tešović, istaknuti kulturni djelatnik u srpskoj zajednici, naglasivši ulogu prote Jakovljevića u većoj integraciji dijela srpske zajednice koji živi u četvrtima Kvinsa.

”Mi u Srpskom klubu smo više od 25 godina postojanja u njujorškoj zajednici bili na repu, dok nam nije došao otac Živojin. Kad se dirne u njega, mi ćemo ga braniti. On je oličenje duhovnika,” rekao je Tešović.

Na drugom zakazanom skupu, koji treba da bude održan večeras u grčkoj crkvi svetog Elefterija na Menhetnu, očekuje se ponavljanje sinoćnjih objava za parohijane iz drugih dijelova grada, ali i konkretnija potvrda da će smijenjenom Povjereništvu biti vraćena funkcija. Parohijani očekuju i nova saznanja o sudbini prote Jakovljevića. Podsjetimo, njegova smjena, prouzrokovana molbom Patrijarhu i Sinodu Srpske pravoslavne crkve da njujoršku parohiju zaštiti od otuđivanja njenih materijalnih dobara je i pokrenula parohijane u političku akciju.

Piše: Vladan Ivković

YOU MAY LIKE

SRBIN KAMIONDŽIJA PREŽIVEO STRAŠNU NESREĆU U AMERICI: Aleksandru davali samo 10% šansi da preživi, ali on je uspeo, tri ćerke ga čekaju da se vrati kući!
DIRLJIVA ISPOVEST ANE IZ ČIKAGA: Prešla je težak put da bi ostvarila svoje snove - postala majka i glumica (VIDEO)
"NE UŽIVAM VIŠE U KOŠARCI, IMAM PUNO PROBLEMA": Luka Dončić neprepoznatljiv, otvorio dušu i iskreno priznao! (VIDEO)
GUDELJ JE 5 MINUTA BIO KLINIČKI MRTAV: Lekari spasili život srpskom fudbaleru, evo u kakvom je sada stanju!
SRPKINJA ODUŠEVILA VAŠINGTON: Biljana je otpevala "Ovo je Srbija" tokom NBA meča i opčinila publiku! (VIDEO)
USTAŠAMA U INAT: Hrvatska poslanica pocepala „srpsko stablo“ i postala heroj dana!
SRPSKO KOLO VODILO JOKIĆA DO POBEDE: Na tribinama u Vašingtonu srpske zastave, na terenu deca u nošnjama (VIDEO)
PONOS DIJASPORE: Srpkinja iz Las Vegasa proglašena za najlepšu tinejdžerku Amerike! (FOTO, VIDEO)