Chicago
36°
Cloudy
7:07 am4:58 pm CST
Feels like: 25°F
Wind: 18mph WSW
Humidity: 84%
Pressure: 29.78"Hg
UV index: 0
SatSunMon
30/27°F
30/10°F
14/-2°F

Published 12:05

By admin

PO PRVI PUT: Princ Filip, jedini Karađorđević koji je posetio Jasenovac!

Princ Filip Karađorđević u pratnji supruge princeze Danice prisustvovao je jučerašnjoj svetoj arhijerejskoj liturgiji u manastiru Jasenovac kojom je proslavljen praznik Svetih novomučenika jasenovačkih. Svetu arhijerejsku liturgiju uz sasluženje većeg broja Arhijereja služio je Njegova svetost Patrijarh srpski Porfirije uz sasluženje više arhijereja Srpske pravoslavne crkve.

– Zahvalan sam Vladiki Jovanu na pozivu da danas budem ovde i ponosan sam što sam prvi Karađorđević koji je došao u Jasenovac, da se pokloni senima jasenovačkih mučenika. Žao mi je što ranije nisam imao priliku da posetim ovo sveto mesto – poručio je princ Filip dodavši da je kada je stigao u Jasenovac u sebi imao pomešana osećanja tuge i radosti.– Dolazak u Jasenovac mi je bio podjednako važan kao i odlazak na Kosovo i Metohiju. Između Kosova i Jasenovca ja ću uvek stavljati znak jednakosti. I Jasenovac i Kosovo moramo uvek i stalno nositi u svojim mislima, u svojoj duši i u svom srcu  istakao je princ Filip.

– Ponosan sam što poslednjih meseci svedočimo svojevrsno jedinstvo, na čelu sa našim Patrijarhom, prošlog vikenda bili smo na ustoličenju Mitropolita crnogorsko-primorskog i to u vrlo dramatičnim okolnostima, danas smo ponovo svi zajedno u Jasenovcu i mislim da Patrijarh čini jednu veoma korisnu i za naš narod i Crkvu  blagodatnu stvar time što nas okuplja i ujedinjuje oko svega onoga što je za naš narod od neprocenjivog značaja – rekao je princ Filip i zaključio:

– Moramo što češće dolaziti u Jasenovac, moramo pomagati Vladiki Jovanu u njegovom neverovatnom podvigu i ja pozivam sav naš narod, ma gde bili da se okupimo oko Vladike Jovana, da se okupimo oko našeg Patrijarha i naše Crkve, i da složno i jedinstveno koračamo u budućnost negujući sećanje na sve naše pretke i na svu žrtvu koju su pretrpeli – zaključio je princ Filip.

Nakon bogosluženja, u kompleksu manastira položen je kamen temeljac za gumno, koje je kopija istog onog koje se nalazi ispred Cetinjskog manastira, kao spomen na liturgijsku i duhovnu vezu sa Crnom Gorom.Kod humke u Spomen-području Jasenovac upriličen je obred lomljenja slavskog kolača i osveštanja žita u spomen novomučenika jasenovačkih.Osveštan je i spomenik rusko-srpskom prijateljstvu koji je simbolika stradanja dva naroda u Drugom svetskom ratu i potvrda njihove bratske veze.

Proslavi jasenovačkih novomučenika prisustvovali su srpski član predsedništva BiH Milorad Dodik, predstavnici Vlade Republike Hrvatske, predstavnici Vlade Srbije, predstavnici Vlade Republike Srpske,  predstavnici Vlade Crne Gore kao i veliki broj građana.

Izvor: Foto:

YOU MAY LIKE

ENVER KRENUO NA HODOČAŠĆE U MEKU: Srbi me zaustavljaju na putu, časte ručkom, plate smeštaj!
ISPLIVALO TELO NA PLAŽI: Policija ispituje da li je u pitanju Ana Volš!
GODINE 2022. POSTAO TREĆI NAJBOGATIJI ČOVEK SVETA: Juče izgubio 6,5 milijardi dolara, označili ga kao prevaranta!
LOPOVI UKRALI SUŠENO MESO NA FRUŠKOJ GORI, VLASNIK PORUČIO: "Ne daj Bože da dete pojede to meso, ne želim nikog da nosim na duši!"
OVDE JE ROĐEN SVETI SAVA: Do nedavno je sve bilo obraslo u korov, a sada niče velelepan hram! (FOTO)
NOLE NAKON POBEDE OSTAVIO PORUKU NA KAMERI I ODUŠEVIO SRBIJU: Đoković se setio najvećeg srpskog svetitelja!
SRĐAN ĐOKOVIĆ: Gledaću Novaka od kuće, moja porodica samo želi mir!
NOLE O POTEZU OCA SRĐANA: On je rekao "živeli" a mediji su to pogrešno protumačili. Nije mi to trebalo pred finale...
SVE ZA NJIHOV OSMEH: Deca iz specijalne škole u Kragujevcu priredbom proslavila slavu i rasplakala goste! (VIDEO)
U NASELJU SUVI DO KAMENOVAN AUTOMOBIL SA KRAGUJEVAČKIM TABLICAMA: Još jedan napad na Srbe!
ČABARABDIĆ OTIŠAO U LEGENDU: Preminuo sarajevski glumac Saša Petrović (VIDEO)
PO ČEMU PAMTIMO SAVINDAN: Dan kada je patrijarh Pavle pomogao studentima da "probiju" kordon policije!
PARTIZAN SRUŠIO ZVEZDU U GOSTIMA: Crno-beli revanš pokvario Nedović trojkom u zadnjoj sekundi (VIDEO)
SKANDALOZNA ODLUKA: Sarajevo usvojilo deklaraciju kojom se zabranjuje dizanje tri prsta!
PUCNJAVA U BLIZINI SINAGOGE U JERUSALIMU: Sumnja se na teroristički napad, osam mrtvih, troje povređenih!
RAJ NA ISTOKU SRBIJE KUPIO ZA 400 EVRA: Frižider nema, ali se snašao da ohladi pivo!